szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete a szférában bevezetett 65 éves nyugdíjkorhatár miatt.

Az érdekképviselet arra hivatkozva kéri a törvényi rendelkezés megsemmisítését, hogy az sérti az alkotmány egyenlő bánásmódra, illetve munkához való jogra vonatkozó rendelkezéseit. 

Az, hogy a korábbi 70 éves korhatárt, az Állami Számvevőszék dolgozói kivételével, 65 évre csökkentette a költségvetési törvény, "olyan diszkrimináció, amely az állampolgárok egy csoportját hátrányosan megkülönbözteti, hiszen az Alkotmány 70/A paragrafusa (1) bekezdése az állampolgári jogokat bármely
különbségtétel nélkül biztosítja" - áll az érdekképviselet dokumentumában.

Továbbá az alkotmány szerint: "  mindenkinek joga van a munkához", illetve, hogy "  képzettségének és szakmai tudásának megfelelő közhivatalt viseljen".

A szakszervezet rámutat arra is, hogy a számvevőszékről szóló törvény kétharmados, nem lehet indok arra, hogy az azonos jellegű és közeghez kapcsolódó jogviszonyt a köztisztviselői törvénytől eltérően szabályozzák.

Az érdekképviselet érvelése szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény a közszolgálati jogviszonyt arra tekintettel szabályozza, hogy e jogviszonyban végzett munkatevékenységek azonos jellegűek és azonos közegből fakadnak. 

A szakszervezet Alkotmánybírósághoz intézett beadványában megjegyzi azt is, hogy a szférát érintő rendelkezés kapcsán nem vehetett részt a törvény előkészítésében és nem tudta képviselni a munkavállalói érdekeket. Továbbá a kormány törvényt sértett akkor, amikor a tervezetet nem küldte meg véleményezésre, és nem tett eleget egyeztetési kötelezettségének.
 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nyugdíjasok tüntettek a Démász székházánál

Másfél mázsa aprópénzzel demonstráltak a nyugdíjasok a Démász Rt. ellen Szegeden amiatt, hogy egy nagykamarási nyugdíjas hölgynek tiltott áramvételezés, vagyis áramlopás címén 191 ezer forintot kell fizetnie.

MTI Itthon

Márciusban érkezik a 13. havi nyugdíj első részlete

Már márciusban kézhez kapják 13. havi járandóságuknak az év első felében esedékes részletét a nyugdíjasok - tájékoztatta a kormány szerdai döntéséről az újságírókat Batiz András kormányszóvivő Budapesten.

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Nemcsak űrhajósokat toboroz, maga is visszatér az űrbe jövő tavasszal az első olasz űrhajósnő

Nemcsak űrhajósokat toboroz, maga is visszatér az űrbe jövő tavasszal az első olasz űrhajósnő

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben