szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel a megállapodás a koalíciós pártok között az ügynöktörvény végleges formájáról - mondta Fodor Gábor pénteken.

A szabad demokraták országos ügyvivője hangsúlyozta az SZDSZ megállapodási készségét, és hozzátette: "érzékelem a jeleket a szocialista párt részéről is arra, hogy egy ilyen megegyezést tető alá hozzunk a két koalíciós párt között".

Az MSZP jelenlegi javaslata ugyan nem jó, ám módosító indítványok útján megjavítható - tette hozzá. Mint kifejtette, a jelenlegi szocialista javaslat az eredeti szándéktól eltérően lehetőséget adna a titkosszolgálatoknak arra, hogy az iratok egy jelentős részét visszatartsák, amivel az SZDSZ nem ért egyet.

Ugyancsak nem tartják helyesnek - folytatta - az arra irányuló törekvést, hogy "menlevelet" kapjanak azon hálózati személyek, akik a Kádár-rendszerben, majd néhány évig a rendszerváltás után is tevékenykedtek.

A Kádár-rendszerre vonatkozóan mindenkinek az adatait nyilvánossá kell tenni, ez a főszabály - mondta a politikus. Hozzáfűzte, hogy természetesen kivételt jelentenek az áldozatok adatai, a főszabály alól pedig csak nemzetbiztonsági érdek alapján lehet eltérni.

A továbbiakban elmondta: az SZDSZ ugyanakkor elfogadhatónak tartja a Fidesz azon javaslatát, hogy a nyilvánosság terjedjen ki az MSZMP volt funkcionáriusainak a tevékenységére és a tartótisztek listájára is. Nem értenek azonban egyet a volt hálózati személyek szankcionálásával. Ennek ugyanis 15 évvel a rendszerváltás után semmi értelme nincs, elegendő erkölcsi és politikai nyomást jelent a nyilvánosság - hangsúlyozta Fodor Gábor.

Szintén nem tartják helyesnek - tette hozzá -, hogy az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága vegye át az "iratátadó bizottság" szerepét. "Összességében az álláspontok eltérnek (...), de a megállapodás már közel van." A szocialista párttal az SZDSZ meg tudja majd kötni a megállapodást, és fideszes javaslatok is beemelhetőek a törvénybe, így széles alapokon nyugvó szabályozás születhet - mondta Fodor Gábor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Zöld út az ügynöktörvény módosításának

Általános vitára alkalmasnak találta az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot kedden az Országgyűlés emberi jogi bizottsága.

Társadalom

Ügynökviták

Egyhangú támogatással javasolta általános vitára az MSZP ügynöktörvény-javaslatát az Országgyűlés alkotmányügyi...

Itthon

Bővítette és finomította „ügynöklistáját” a Political Capital

A Political Capital honlapján az elmúlt 15 évben a kiszivárogtatások révén összeállított "politikai" ügynöknévsort hétfőn felváltotta a tudományos kutatások eddigi eredményeit összegző "történészi lista", amely különbséget tesz az előző rendszer különböző felelősségű szereplői között.

MTI Itthon

Ma kezdik a vitát az ügynöktörvényről

Ma megkezdi az "ügynöktörvény" általános vitáját az Országgyűlés: a képviselők az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról szóló törvényjavaslatról és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosításról fejtik ki álláspontjukat.

hvg.hu Itthon

Több mint száz katolikus pap volt ügynök?

Mintegy hatvan katolikus egyházi emberről bizonyítható, hogy ügynöki jelentéseket írt a szocializmus idején - nyilatkozta a Népszabadságnak Adriányi Gábor, a Németországban élő katolikus teológus, egyháztörténész, aki több mint négy évtizede, a hatóságok zaklatásai elől menekült el Magyarországról.

MTI Itthon

Ügynöktörvény: igen a szocialista javaslatokra, nem a Fideszére

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfőn egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az MSZP ügynöktörvényt módosító törvényjavaslatát és az ennek kapcsán benyújtott alkotmánymódosító javaslatot, a Fidesz alkotmánymódosító javaslatát nem vette tárgysorozatba.

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Videókonferencia közben maszturbált, felfüggesztették a New Yorker ismert szerzőjét

Videókonferencia közben maszturbált, felfüggesztették a New Yorker ismert szerzőjét