szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sem Magyarországon, sem az Európai Unió országaiban nem engedélyezett annak a rovarirtó szernek a használata, amit a marokkói import paprikában találtak - mondta az országos tiszti főorvos.

Bujdosó László hozzátette: a metamidophos hatóanyag a használat esetén nemcsak a növény felületén található meg, hanem felszívódik és nagyon nehezen bomlik le.

A rovarirtóval szennyezett paprikában a méreg-koncentráció nem káros az egészségre, mert napi 50-70 kiló elfogyasztása esetén sem okozna tüneteket. Az ÁNTSZ-nek nincs tudomása arról, hogy mérgezési tünetekkel bárki is orvoshoz fordult volna - fűzte hozzá.

Összesen 35 800 kilogramm szennyezett paprika került az országba február 3-án, 4-én és 14-én. Jelenleg 11 277 kilogramm található a forgalmazó cég raktáraiban, amelynek a megsemmisítéséről a nagykereskedőnek kell gondoskodnia.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat főosztályvezetője elmondta, a szolgálat ellenőrizni fogja a megsemmisítést. Hozzátette, valószínűleg préseléses eljárást kell alkalmazni, mert a zöldséget magas víztartalma miatt nehéz lenne elégetni.

Ilyen esetekben egy veszélyes anyagok tárolására alkalmas lerakót jelölnek ki, ahol ezeket a termékeket tárolni, illetve majd megsemmisíteni lehet. Bujdosó szerint szigorítani fogják a harmadik országokból származó élelmiszerek vizsgálatát, illetve a társszervekkel fokozottabban kell a jövőben együttműködni. A tiszti főorvos fontosnak tartotta a lakossági kommunikációt, "nem lehet a késlekedésre ok".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Mérgezett paprika került az országba

Több ezer kilogramm mérgezett zöldpaprika került az országba, és információink szerint három áruházlánc polcaira is került belőle. A hvg.hu-nak nyilatkozott a paprikát forgalmazó cég igazgatója is, aki szerint nem a marokkói exportőr tehet arról, hogy mérgező lett a termék.

Domány András: Szijjártó Péternek most ment el végképp az esze

Domány András: Szijjártó Péternek most ment el végképp az esze

Ismét ezrek tüntetnek Thaiföldön a kormány ellen

Ismét ezrek tüntetnek Thaiföldön a kormány ellen

Rasszista nézetei miatt Voltaire-t ma már be sem engednék a párizsi szalonokba

Rasszista nézetei miatt Voltaire-t ma már be sem engednék a párizsi szalonokba