szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem igaz, hogy hónapok óta nem kapják meg az illetményüket a minisztériumban a köztisztviselők – közölte a hvg.hu-val Kovárik Erzsébet. A tárca közigazgatási államtitkára szerint néhány – kizárólag megbízással, vállalkozási szerződéssel – foglalkoztatottal fordulhat elő, hogy nem kapta meg a szerződésben kialkudott díját.

A hvg.hu kedden az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium egyik magát megnevezni nem kívánó munkatársára hivatkozva arról számolt be, hogy számos társához hasonlóan már hónapok óta nem kapja meg bérét. Informátorunk szerint a fizetések késlekedő kiutalása mellett a tárca dolgozóitól rendszertelenül vonják le a nyugdíjpénztárnak járó pénzeket is.

Számunkra értelmezhetetlen a „számos” dolgozó, a konkrét esetek ismeretének hiányában csak általánosságot tudunk mondani arról, hogy milyen okok merülhetnek föl – reagált a cikkbe foglaltakra a minisztérium  államtitkára. „Lehetséges, hogy nem kötöttek új szerződést az illetővel. Ennek oka lehet, hogy a minisztérium a feladatait elsősorban köztisztviselőkkel kívánja ebben az évben megoldani, ami a közigazgatással szemben alapvető elvárás, további ok lehet, hogy a megbízási szerződések általában 2005. február 28-ai határidővel járnak le, az új szerződések megkötése pedig folyamatban van.” – ismertette lapunkkal a tárca közleményét Kovárik Erzsébet, hozzátéve: „Előfordulhat, hogy nem teljesítették, vagy nem megfelelő színvonalon teljesítették a feladataikat a megbízottak, vállalkozók, és az ezért felelős személy a teljesítményigazolást nem írta alá. Esetleg a számla még nem érkezett meg, vagy nem volt megfelelően kiállítva.”

Az államtitkár kitér arra is: valószínűleg néhány megbízási jogviszony, vállalkozási szerződés januártól szól, holott a 217/1998. (XII.30.) kormányrendelet szerint a tárgyévi kötelezettségvállalásnak előirányzat felhasználási terven, illetőleg elemi költségvetésen kell alapulnia. „Ezt a tárca a gazdálkodásra vonatkozó szabályoknak megfelelően február 28-án fogadta el, s küldte meg a Pénzügyminisztériumba. Eddig az időpontig kötelezettséget vállalni nem lehet, így az ilyen szerződések megkötésének pénzügyi ellenjegyzését minden esetben – jogszerűen – megtagadták a pénzügyi ellenjegyzésre feljogosítottak.” – áll a közleményben. Azokat az eseteket, amikor fedezetigazolás nélkül szerződést ígértek a minisztériumban, ki fogják vizsgálni, és a felelősségre vonják a jogszerűtlenül eljárókat.

„Nincs káosz a minisztériumban, szögezi le az államtitkár, egységes bérosztály nincs, nem is lesz, hiszen a 172/2000. (X. 18.) kormányrendelet szerint a közigazgatási szervek központosított illetményszámfejtés alapján fizetik az illetményeket, ez kötelező a központi közigazgatási szervekre.” A nyugdíjpénztári befizetések levonása valóban néhányszor elmaradt, ezekben az egyedi esetekben a Magyar Államkincstárnál a hiba kijavítását kezdeményeztük, s remélhetőleg a jövőben ez nem fog előfordulni – áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Késnek a fizetések a szociális minisztériumban

Fejetlenség uralkodik a fizetések elszámolásával és kiutalásával kapcsolatban a több minisztérium és hatóság összeolvasztásával tavaly létrehozott Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumban - jelezte a hvg.hu-nak a tárca több dolgozója.

Újra leállították a román bajnokságot, ezúttal végleg

Újra leállították a román bajnokságot, ezúttal végleg

Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

A Wizz Air trükközésre hivatkozva korlátozza a pénzvisszatérítést

A Wizz Air trükközésre hivatkozva korlátozza a pénzvisszatérítést