szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb tiltakozó gazdák indultak munkagépekkel Budapest irányába - közölte szombaton reggel a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Közben a gazdák válságstábot alakítottak, mert - mint közölték -Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem jelölt ki új tárgyalópartnert Németh Imre miniszter helyett a tárgyalások folytatására.

 
Sákán Antal, aki magát a mostani gazdatüntetés egyik szervezőjének nevezte, elmondta, hogy jelenleg Kalocsát hagyják el azok a tüntetők, akik Bács-Kiskun megyéből az 51-es úton Dunaharasztiba tartanak. A konvojt több tucatnyi traktor alkotja, de szavai szerint minden faluban, ahol áthaladnak, további gazdák csatlakoznak hozzájuk.
   
Dunaharasztiban, a helyi üdítőital-üzemnél kezdenek majd félpályás útlezárásba. Hasonló tiltakozó megmozdulás veszi kezdetét a 4-es úton Vecsésnél, a 6-os úton Érdnél, valamint az 50-es úton Alsónémedinél.
   
Sákán Antal elmondta, ezeket a tiltakozásokat a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma szervezi. Terveik szerint minden helyszínen 80-100 traktor vesz majd részt a félpályás útlezerásában.
   
Sákán szerint a demonstráció "minimum március 16-ig tart, de az engedélyt már meghosszabbították március 23-ig".

Pénteken este ademonstráló gazdák válságstábot alakítottak - jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke pénteken kora este Budapesten, a Felvonulási téren tartott sajtótájékoztatón.
   
A válságstábot azért hozták létre a tüntető gazdák, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem jelölt ki új tárgyalópartnert Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter helyett a tárgyalások folytatására. A gazdák ugyanis azt szerették volna elérni, hogy a miniszterelnökkel vagy megbízottjával - de nem az agrártárca jelenlegi vezetőjével - tárgyalhassanak.

 Az agrár-érdekképviseleti vezető közölte: "egyértelművé tettük, hogy a miniszter úrban - Németh Imrében - a gazdák bizalma megingott. Megkérjük miniszter urat, hogy keressen más területen lehetőséget a boldogulásra."
   
Közben a sajtótájékoztatónak helyt adó sátorban tartózkodó több száz gazda az agrártárca irányítójának lemondását követelte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Agrárdemonstráció: durvul a helyzet?

A gazdák számára elfogadhatatlan, hogy az idei költségvetésben nem szerepel a európai uniós támogatást kiegészítő rész anyagi fedezete. A korményszóvivő közölte, nem lehet többet költeni agrárcélokra a költségvetésben előirányzottnál.

MTI Itthon

Továbbra sincs megegyezés a gazdák és az agrártárca között

Az Országos Demonstrációs Bizottság és a gazdák tárgyalóküldöttsége péntek délelőtti budapesti ülésén úgy döntött, hogy a továbbiakban csak a miniszterelnökkel, vagy annak megbízottjával hajlandó tárgyalni – jelentette be a tanácskozást követően Székely Gábor, a demonstrációs bizottság tagja, a Magosz alelnöke.

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend