szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy amerikai ügyvéd, Ed Fagan "több milliárd dollár" perértékre akarja beperelni Magyarországot olyan műkincsek miatt, amelyeket a nácik raboltak el eredeti tulajdonosaiktól, s amelyek utóbb a magyar állam tulajdonába kerültek, ám az nem szolgáltatta vissza őket jogos tulajdonosaiknak.

Fagan, aki a holokauszt áldozatainak és a náci korszak kényszermunkásainak kárpótlási ügyében szerzett hírnevet, Bécsből telefonon nyilatkozva elmondta: a keresetet csütörtökön fogja benyújtani egy New York-i kerületi bíróságon. Megpróbálja rákényszeríteni a magyar államot arra, hogy hozza nyilvánosságra azt az emlékeztetőt, amely magyar és német illetékeseknek a 60-as években lezajlott találkozójáról készült.

Fagan állítása szerint a két ország összefogott annak érdekében, hogy ne kelljen visszaszolgáltatniuk az ellopott műtárgyakat. "Bírósághoz fordulunk. Ezekkel a dolgokkal kapcsolatban a magyarok előélete nem túl jó" - fogalmazott az amerikai ügyvéd a Reuters brit hírügynökségnek.
   
A kereset felperese a műkincsek és remekművek visszaszolgáltatását követelő holokauszt-áldozatok szövetsége (AHVRAM), alperesei pedig a Magyar Köztársaság, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Galéria és a budapesti Szépművészeti Múzeum.  
   
A kereset tárgyát a néhai Hatvany Ferenc báró tulajdonát képező több mint száz festmény képezi; ez a legnagyobb műkincsgyűjtemény, amely 1945 előtt Magyarországon magánkézben volt. A zsidó Hatvanyt a nácik 1944-ben munkaszolgálatra küldték, mintegy 160 festményét, amelyek magyar bankokban voltak elhelyezve, elrabolták. Fagan szerint a Hatvany-gyűjteményből 20 festmény ma a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) található.
   
Az MNG azt közölte, nincs tudomása a csütörtökön benyújtandó keresetről. Állításuk szerint a kérdéses festmények tulajdonosa a magyar állam. Az NKÖM még nem szólalt meg az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Erős Pista milliárdokra pereli a magyar államot

Az ÁNTSZ eljárása súlyosan gondatlan, a hivatalnak tudnia kellett volna, hogy az Univer Product Rt. termékei - egyebek mellett az Erős Pista - és a Piros Arany - egyáltalán nem tartalmaznak fűszerpaprika-őrleményt, így nem volt jogszerű a termékek betiltása - mondta a cég vezérigazgatója.

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában