szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Simicskó István szerint a NATO-ban az a kép alakul ki a magyar kormányról, hogy döntésképtelen, mert a kabinet három éve nem tud határozottan állást foglalni az eredetileg a Zengőre tervezett lokátorállomásról.

A honvédelmi bizottság fideszes alelnöke vasárnap Gyurcsány Ferenc előző napi kijelentéseire reagált az MTI-nek. A miniszterelnök szombaton Sopronban azt mondta: nincs olyan kormányzati szándék, hogy a Zengőn kellene radarállomást építeni, de újra tárgyalást kell kezdeni egy radarállomás létesítését célzó projektről.

"Háromszáz méter alatti repüléseket nagyon nehezen látunk, száz méter alatt pedig szinte semmit" – mondta Gyurcsány, hangsúlyozva a NATO-radarállomás létesítésének szükségességét. Beszámolt arról, hogy kormány által végeztetett próbarepülés során egy alacsonyan szálló kisrepülőgép déli irányból Dunaújvárosig jutott, mire a magyar légierő megtalálta.

Simicskó István szerint felesleges volt a tesztelés, mivel "katonaszakmai berkekben régóta ismert a légtérvédelem hiányossága". Az ellenzéki képviselő bírálta, hogy a kormány három éve nem tud dönteni a lokátorállomás megépítéséről. Simicskó István célszerűnek tartaná egy olyan hatástanulmány elkészítését, amely a radar más helyszínen történő felépítésének megvalósításával, költségeivel és az ehhez nyújtott NATO támogatás mértékével foglalkozna.

"Az információk teljes birtokában a kormány van, így a kabinetnek kell vállalni a felelősséget a döntésért és annak következményeiért" - hangsúlyozta Simicskó István. Ugyanakkor érthetetlennek nevezte a halogatást, mivel, mint mondta a radarállomás megépítése Magyarország biztonságát és így a NATO egészének biztonságát erősítené.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a lokátorállomás emberi és egyben természeti értékeket is véd, ezért nem építhető meg olyan helyen, ahol ez természeti károkkal jár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Simicskó: álszent, amit az MSZP az ügynöktörvény körül művel

Álszentnek nevezte Simicskó István, a Fidesz országgyűlési képviselője azt, amit a szocialisták az ügynöktörvénnyel csinálnak, s szerinte az MSZP-nek a gondot az okozza, hogy a rendszerváltás idején nem sikerült az állambiztonsági iratok teljes megsemmisítése.

Vélemények

A kis lokátorháború

Ez év áprilisában - azt követően, hogy különféle zöld szervezetek aktivistái több alkalommal sikerrel akadályozták meg a Zengőre tervezett radarállomás fölépítéséhez szükséges fakivágás megkezdését - a honvédelmi, az igazságügyi, a környezetvédelmi és a külügyminiszter a kormánytól független szakértői testület létrehozásáról döntött, feladatául pedig a lehetséges helyszínek vizsgálatát jelölte meg. A jogászokból, akadémikusokból, környezetvédelmi és katonai szakértőkből alakult bizottság elnöke jó előre leszögezte, tőlük ne várja senki, hogy egyik vagy másik lehetséges helyszín mellett teszik le a voksukat, csupán a létesítmény telepítése mellett és ellen szóló érveket gyűjtik össze. A napokban tartott sajtótájékoztatón kiderült, szigorúan tartották magukat az ígérethez: megállapításaik csupán a kérdésben teljesen tájékozatlanok számára szolgálhatnak újdonsággal.

Magyar Rádió Online Itthon

Kétnapos fórum a Zengőről, a Zengőért

A környezetvédők a testükkel védték a fákat a Zengőn tavaly februárban. Az egyéves évfordulón kétnapos programot szerveztek a Civilek a Zengőért Mozgalom tagjai.

MTI Itthon

Nem tudni, hol lesz a NATO-lokátor

Nem jelöl meg egy kiemelt konkrét helyszínt a NATO-lokátorról szóló kormányhatározat tervezet; a készülő dokumentum alapján a radar felépítésének mindhárom, korábban szóba került telepítési helyét meg kell majd vizsgálniuk a szaktárcáknak.

MTI Itthon

Betonacélokat vertek a Zengő fáiba

Ismeretlenek betonacélokat vertek a Zengő több fájába, ezért a Mecseki Erdészeti Rt. természetkárosítás miatt bejelentést tesz az illetékes természetvédelmi hatóságnál.

Itthon

Simicskó István lemondott frakciótisztségeiről

Simicskó István fideszes képviselő lemondott a frakcióban viselt biztonságpolitikai kabinetvezetői, valamint a parlament honvédelmi bizottságában betöltött alelnöki tisztségéről, miután kedden egyedüliként szavazott nemmel a parlamentben arra a határozati javaslatra, amely az EU-csatlakozási szerződés aláírására hatalmazta fel a kormányt.

MTI Itthon

Kész a Zengő-bizottság kiegészítő jelentése

A síkvidéki lokátorok alkalmazását sem találta a többinél megfelelőbb megoldásnak a Magyarországra tervezett NATO-radar felépítésének helyszíneként az úgynevezett Zengő-bizottság.

MTI Itthon

Máshogy épül meg a Zengőn a radarállomás

A magyar kormány úgy döntött, hogy a Zengőre tervezett radarállomás az 1999-ben jóváhagyott, majd azt követően engedélyezett módon nem épülhet meg - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban