szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A parlagfű elleni harcban a GPS műholdas helyzetmeghatározó rendszert is bevetik.

Fű nem marad észrevétlen 
A műholdas adatrögzítést a Földmérési és Távérzékelési Intézet végzi, a 118 körzeti földhivatalhoz továbbítja, ahonnan a növényvédelmi szolgálatok kapják a feladatot az adott terület gyomtalanítására. A munkát helyszíni ellenőrzés előzi meg.
A növényvédelmi törvény módosítása nyomán megszigorították a parlagfű irtására vonatkozó kötelezettséget, s a végrehajtás ellenőrzésére indult be a GPS felhasználása,  vagyis műholdról készült felvételeken lehet meghatározni, hol vannak a településeken kívüli területeken parlagfűvel borított szántók, rétek – jelentette be Berczi Norbert, az FVM helyettes államtitkára.

Horváth Gábor, a tárca főosztályvezetője elmondta: becslések szerint az ország földterületének 80 százalékán fordul elő a parlagfű. Most a törvény nyomán a tapasztalat szerint a földtulajdonosok a korábbinál nagyobb figyelmet szentelnek a gyomnövény kiirtására, hogy még a virágzás előtt lekaszálják a kellemetlen növényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A parlagfűtörvény kálváriája

A parlamenti bizottságok elutasítása miatt visszakozott a kormány, amely törvénnyel kívánta szigorítani a parlagfű irtására vonatkozó szabályokat. Egy újabb képviselői indítvány szerint a területek tulajdonosait a növényvédelmi törvény módosításával köteleznék a gyomtalanításra.

MTI Itthon

Már elrendelhető a parlagfű kényszerkaszálása

Lejárt a határideje annak, hogy az ingatlantulajdonosok elvégezzék földjükön a parlagfű elleni védekezéssel összefüggő teendőket, péntektől elrendelhető a kényszerkaszálás azokon a területeken, ahol a tulajdonos nem végezte el az irtást.