szerző:
Népszabadság Online
Tetszett a cikk?

A kórházak "kijelölt" orvosai csak az intézményen keresztül, a háziorvosok egyelőre semmilyen módon nem rendelhetnének gyógyszereket egy receptírásra vonatkozó új rendeletre történő átállás miatt.

A napokban sorra kapják szerződésbontási értesítőjüket az orvosok azzal, hogy október 31-i hatállyal megszűnik az egészségbiztosítóval kötött, receptírásra jogosító megállapodásuk - olvasható a Népszabadság mai számában.

Ez annak a rendeletnek az első lépése, amelynek értelmében a jövőben a magánorvosok nem írhatnak fel 90, 100 százalékban támogatott készítményeket, és nem rendelhetnek közgyógyellátási igazolványra sem gyógyszert. Az akkor tiltakozást, és alkotmánybírósági megkeresést is kiváltó jogszabályváltozás mostani intézkedése viszont valamennyi orvost érinti - s elbizonytalanítja őket.

Wertner János, a Semmelweis Egyetem főorvosa szerint e lépéssel magánjogi szerződést módosítanak, és azt egyoldalúan bontják föl. "Úgy, hogy aközben senki sem tudja, hogy fölírhatunk-e receptet vagy sem, hiszen elvileg épp az erről szóló szerződés szűnik meg" - mondja Wertner, aki szerint ez az intézkedés a kórházakra pluszterheket ró.

A receptírási jogosultságok felülvizsgálatával a biztosító a kassza "kézben tarthatóságát" reméli. Az érintettek szerint, még ha a rend helyre is áll, ami most történik, egyértelműen több terhet ró majd a biztosítóra, miközben ellehetetleníti a magánpraxisokat.

Ha a beteg az állami rendelésen jelenik meg, a tb-nek kell fizetnie a kivizsgálást, a kezelést, a gyógyszerrendelést, az útiköltséget. A rendelet az állami szakrendelésekre újabb betegtömeget zúdít, ellátásukat pedig az egyre súlyosbodó orvoshiány szinte lehetetlenné teszi. A MOK a rendelet visszavonása érdekében folyamatosan aláírásokat gyűjt - teszi hozzá a Népszabadság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Terjed a gyógyszerhamisítás Európában

Európában terjed a Viagra, az antibiotikumok, az inzulin és más gyógyszerek hamisítása, ami elsősorban a határokon átnyúló együttműködés hiányosságaira vezethető vissza - állapították meg az Európa Tanács Strasbourgban zajló három napos konferenciáján. Európa legfőbb emberi jogi testületének ülésén kormányzati szakemberek, törvényhozók, orvosok, gyógyszerészek vettek részt Európából és az Egyesült Államokból.

MTI Itthon

Kötelező lesz a Braille-írás az új gyógyszereken

Kötelező lesz a Braille-írás a novembertől forgalomba kerülő új gyógyszerek csomagolásain, miután egy miniszteri rendelet értelmében a vakok és gyengén látók számára közvetlen módon is lehetővé kell tenni a tájékozódást az orvosságokról.