szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre nincs megállapodás egyetlen országgal sem a madárinfluenza elleni oltóanyag értékesítéséről, ugyanakkor legutóbb a Fülöp-szigetek érdeklődött.

A Fülöp-szigetek nagykövete, Alejandro D. Del Rosario a madárinfluenza elleni magyar védőoltás gyártási logisztikája iránt érdeklődött – számolt be a megkeresésről Bujdosó László országos tisztifőorvos.

Nem önmagában az oltóanyag előállítása bonyolult, hanem annak logisztikája, hiszen a logisztikai kapacitás korlátlanul nem bővíthető - közölte. „Nem tudunk úgy megállapodni a különböző országokkal, hogy Magyarországon gyártjuk nekik az oltóanyagot”, csak arról lehet szó, hogy ugyanezt a technológiát más országban is alkalmazzák - mondta Bujdosó László, aki hozzátette azt is, hogy a hazai oltóanyag-mennyiséget természetesen Magyarországon fogják előállítani.

Elképzelése szerint a know-how értékesítéséből is lehet bevételt szerezni, például úgy, hogy a magyar gyártási technológiával készült ampulla eladásából részesedik a magyar állam. A tiszti főorvos elmondta azt is, hogy nem kötöttek semmilyen megállapodást sem a Fülöp-szigetek, sem bármely más ország képviselőivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem tárgyalnak a magyar vakcina eladásáról

Amíg nincs a madárinfluenza H5N1 vírusa ellen kifejlesztett magyar vakcinára hivatalos forgalomba hozatali engedély, addig a minisztérium nem folytat az eladásról tárgyalásokat - közölte az Egészségügyi Minisztérium annak kapcsán, hogy az amerikai kormányzat vakcinát akar beszerezni.

MTI Itthon

Madárinfluenza: mi ellen véd a vakcina?

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.