szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Demszky kivizsgálást sürget, addig pedig kivonatná a budapesti forgalomból a Combino-villamosokat a BKV-val. Eközben pedig levélben szólítja fel a Siemens magyarországi vállalatát, vállalja a hibákért a felelősséget.

Demszky Gábor főpolgármester hétfő délután felkérte a BKV-t, hogy mindaddig vonják ki a forgalomból a Combino-villamosokat, amíg a gyártó Siemens cég szakemberei teljes körűen feltárják a meghibásodások okát - közölte Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

Demszky Gábor ezen kívül a mai napon levelet juttatott el a villamosokat karbantartó Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója számára, amelyben felszólítja a céget, kövessen el mindent annak érdekében, hogy a villamosokkal ne fordulhasson elő több meghibásodás.

A főpolgármester ezt írja: "Mivel a meghibásodások okkal keltik fel a sajtó fokozott érdeklődését, felszólítom, hogy az Önök által szállított rendszer hibáit a nyilvánosság előtt is vállalják és szakmai érvekkel alátámasztott nyilatkozataikkal minden esetben álljanak a sajtó rendelkezésére. Megmagyarázhatatlannak tartom, hogy amikor a villamosokkal kapcsolatban immár rendszeresen problémák merülnek fel, az Önök cégénél sajtóinformációk szerint nyilatkozatstop van érvényben. Kérem, hogy tájékoztassák Budapest lakosságát, mikortól számíthatunk az Önök által kiépített, szállított és üzemeltetett rendszerek elvárható működésérére".

Közben a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője, Kupper András is javasolta, átmenetileg vonják ki a Combino-villamosokat a forgalomból. Ezt annak kapcsán javasolta, hogy a szerelvények egymás után három napon, szombaton, vasárnap és hétfőn délelőtt is üzemzavart okoztak.

"Mielőtt teljesen elhatalmasodna a káosz a nagykörúton, és további súlyos presztízsveszteség érné a nagy múltú közlekedési vállalatot, valamint a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatot, azt javasoljuk, hogy átmenetileg vonják ki a Combino-villamosokat a forgalomból, végezzék el a teljes körű műszaki felülvizsgálatot, és csak a revízió, valamint a hiányzó légkondicionáló-berendezések beszerelése után bocsássák vissza őket a forgalomba" - írta hétfői közleményében Kupper András.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

BKV: nem elég a két oszlopcsere a Margit hídon

A villamosforgalom biztonságos újraindításhoz a Margit hídon szükséges az összes közműoszlop megerősítése, ezért a 4-es, 6-os villamosok várhatóan még több napig nem közlekednek a Jászai Mari tér és a Moszkva tér között - tájékoztat a BKV.

MTI Itthon

Elindult az első Combino villamos

Elindult útjára az első két, szuperhosszú Combino villamos Budapesten szombaton délelőtt, s ezzel megkezdődött az eddigi Ganz-villamosok "hosszú búcsúja" a Nagykörúttól. A két szerelvény július közepéig csak a hétvégi napokon közlekedik, csak ezt követően állnak hétköznapi forgalomba.

MTI Itthon

Katona: szaunázni lehet a Combino villamosokon

Szauna hőmérséklet van az új Combino villamosokon; a vonatkozó rendelet szerint állatokat nem lehetne szállítani ezeken a járműveken - mondta Katona Kálmán, az MDF főpolgármester-jelöltje.

MTI Itthon

BKV: nem lesz több felsővezeték-szakadás

Az új Combino villamosok áramszedői a legkorszerűbbek, ezért forgalomba állításukkal várhatóan teljesen megszűnnek a jelenlegi problémák, a felsővezeték-szakadások - közölte a BKV Zrt.

hvg.hu Itthon

Ismét leállt egy Combino - Ki tartja érte a hátát?

A fedélzeti számítógép meghibásodása miatt állt le tegnap egy Combino villamos. Ma az újraindítás okozott nehézségeket. A Combino jelen állapotában még prototípus, a BKV a napi gyakorlatban teszteli a járműket. A hvg.hu értesülése szerint Demszky Gábor leváltaná Aba Botondot, a BKV vezérigazgatóját, de a fővárosi közgyűlés a szocialista frakció nélkül tehetetlen.