szerző:
hvg.hu

Az egy hónappal ezelőttihez képest a rendőrök tegnap szakszerűbben jártak el. Ezzel együtt voltak rendőri jogsértések, amelyeket parlamenti vizsgálóbizottság, ügyészségi és rendőri vizsgálat megnyugtatóan és teljes körűen aligha tárhat fel. Meg kell teremteni a rendőrség civil felügyeletét – állítja Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke.

Nézze meg galériánkat, kattintson!
© AP
– Képtelenség azt állítani, hogy tegnap a rendőrök békés tüntetőkre támadtak rá, és ok nélkül alkalmaztak erőszakot – értékelte a tegnapi történéseket a hvg.hu-nak Kőszeg Ferenc. A rendőrök a tévéostromhoz és azt követő napokhoz képest szakszerűbben és – az eddig a Magyar Helsinki Bizottság által megismert túlkapásokkal együtt is – összességében törvényesen léptek fel a rendzavarókkal szemben. Jól működött a rendőrök „kifárasztó taktikája” is, hogy órákig váratták a randalírozókat, majd utána csaptak rájuk – véli a jogvédő.

Jogszerű fellépés
A Magyar Helsinki Bizottság kedd délután közleményt bocsátott ki, amelyben leszögezi: jogszerűen oszlatta fel az engedély nélkül tüntetőket a rendőrség október 23-án. Álláspontjuk szerint előre be nem jelentett helyszíneken csoportosuló, illetve erőszakos cselekményeket elkövető személyek nem a törvényes keretek között éltek gyülekezési jogukkal, így az ilyen csoportok feloszlatására irányuló rendőri intézkedések elrendelése jogszerű volt. A szervezet megítélése szerint a gyülekezési joggal való súlyos visszaélés kellő jogalapot biztosított arra, hogy a rendőrség a törvény adta kényszerítő eszközöket igénybe véve, határozottan fellépjen a közrend helyreállításának érdekében.  Ez az adott helyzetben a rendőrségnek nem csak joga, hanem kötelezettsége volt. A bizottság azonban továbbra is elengedhetetlennek tartja, hogy a rendőrség vezetése kiterjedt,
részrehajlás nélküli vizsgálatot folytasson le az aránytalan rendőrségi intézkedések ügyében.
Gumilövedékekkel fejre lőni természetesen nem lehet, de egyelőre azt sem tudni, hogy balesetről vagy szándékos rendőri túlkapásról van-e szó. Az előbbi esetben polgári bíróság állapíthatja meg a rendőrség kártérítési felelősségét, utóbbiban pedig a rendőrt büntető bíróság ítélheti el – vázolja Kőszeg az eddig legsúlyosabb sérülés, egy gumilövedék okozta maradandó szemsérülés várható jogi következményeit.

A köztelevízió reggeli műsorában Bence György filozófus arról beszélt, hogy a Kossuth téri tüntetőket – akiket ő egy hónapja még csőcseléknek nevezett – és a Magyar Helsinki Bizottságot is be kellene vonni egy vizsgálatba, amely tisztázza a rendőrség szerepét a tegnapi zavargásokban. Kőszeg Ferenc, aki korábban a parlament emberi jogi bizottsági ülésén is indítványozta az elfogulatlan vizsgálatot, nem sok értelmét látja a tüntetők és szervezete bevonásának. A parlamenti vizsgálat a mai szabályozás mellett kétes eredményekkel szolgálhat. Ez különösen igaz a belső rendőri, illetve az ügyészségi vizsgálatra is. A panaszokat egy a kormány által kinevezett, de tőle független, közhatalmi jogosítványokkal rendelkező tekintélyes bizottságnak kellene kivizsgálni, amelynek tagjai között lennének nyomozásban járta személyek. Kőszeg szerint hasonló szervezet működik Angliában, a Független Rendőri Panaszbizottság, amelynek arra is joga van, hogy maga végezzen vizsgálatokat.

Hiányzik a rendőrség civil kontrollja (Oldaltörés)

© AP
Szikinger István alkotmányjogász szerint is hiányzik a rendőrség civil kontrollja. Szerinte elfogadhatatlanok azok a rendőri nyilatkozatok, amelyek csak addig jutnak el, hogy a rendőrségnek tegnap is törvény adta kötelessége volt beavatkozni, és a kényszerítő eszközök, amelyeket a tömegoszlatáshoz bevetett, mind szerepelnek a rendőrségi törvényben. Csakhogy egy vizsgálatnak azt kell tisztázni, szükséges volt-e azok használata, és arányosan alkalmazták-e azokat. Szikinger szerint gumilövedékeket csak végső esetben szabad alkalmazni tömeggel szemben, meglehet, vízágyú használata vagy a hangadók kiemelése is elégséges lehetett volna. Hibának tűnik neki az is, hogy az erőteljes rendőri fellépés a heterogén tömeget egységbe forrasztotta. – Akárhogy is, nagy esélye van annak, hogy nem lesz mindenre kiterjedő vizsgálata a rendőri intézkedéseknek, és ez a legnagyobb baj – prognosztizál Szikinger.

A rendvédelmi szervek kritikusaként ismert alkotmányjogász szerint a rendőrséget felelősség terheli, hogy a tegnapi ünnep utcai zavargásokba fulladt. Úgy véli, hogy a Kossuth téri tüntetés vasárnapi feloszlatása olajat öntött a tűzre. Hibás az a rendőri indoklás, hogy azért kellett a tüntetőket kiszorítani a térről, mert azok nem tartották be a megállapodást. „A rendőrségi törvény nem ismeri ezt az okot, a rendőröknek nem emiatt kellett lépniük” – érvel Szikinger. A rendőrségnek nem csak jogi, de társadalmi felelőssége is van, márpedig a köztársasági elnök és a rendészeti miniszter kérése ellenére rendőri akció sokat rontott a helyzeten.

Szikinger szerint nem csak a tegnapi eseményeket kell megvizsgálni, hanem az egész folyamatot, a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének kiszivárgása utáni „spontán demonstráció” kialakulásától a tévészékház ostromán át egészen az ünnepnapi utcai harcokig. A rendőrség az első hibát ott követte el, hogy a jogellenes demonstrációt nem oszlatta fel már szeptember 17-én, ezt csak fokozta, hogy választási rendezvényként ismerte el a Kossuth téri csődületet, majd félrevezette az embereket, amikor mégis engedélyezte a október 23-iki jelenlétüket, hogy aztán kiszorítsa őket a térről.

A hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy az érdeklődő, nézelődő állampolgárokkal szemben mit engedhet meg magának a rendőr, Szikinger azt válaszolta: a rendőri felszólítás után valóban el kell hagyni a műveleti területet, s ha ezt a kíváncsiskodó nem teszi meg, úgy a rendőr ellene jogszerűen lép fel. A rendőr nem vizsgálhatja meg személyenként mindenki szerepét a tömegben, a rendőrségi törvény is így rendelkezik. Ezzel együtt Szikinger értelmezése szerint a rendőrség azt már nem határozhatja meg, hogy az állampolgárnak merre kell távozni, így ha őneki a rendőri sorfalon áthaladva kedvezőbb elmenni, azt a rendőrségnek biztosítania kell, és nem lehet az útját elállni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megkezdődött a házbizottság rendkívüli ülése

Megkezdődött a Parlamentben a házbizottság rendkívüli ülése, amelyet a Fidesz és a KDNP azért kezdeményezett, hogy tartsanak vitanapot a keddi parlamenti ülésnapon az október 23-án történtekről.

MTI Itthon

Újságírókra támadtak a huligánok

Bántalmazni próbálták a tüntetők az RTL Klub riporterét, aki élő adásban akart bejelentkezni a Ferenciek terén a Szabad sajtó út és a Váci utca kereszteződésében.

MTI/hvg.hu Itthon

Ferenciek tere: szétkergették a tüntetőket

Az Erzsébet híd pesti és budai hídfőjénél is rendőrök százai indultak a Ferenciek terén lévő tüntetők felé, miután egy-egy hókotró autó áttörte az általuk emelt barikádot. A rendbontók rövid időn belül elmenekültek a helyszínről.

MTI Itthon

Helyreállt a forgalmi rend a Belvárosban

Ismét a megszokott útvonalon járnak a belvárosi Kossuth Lajos utcán az Erzsébet hídon át Budára közlekedő autóbuszok - közölte a BKV fődiszpécsere kedd reggel nem sokkal hét óra előtt.

hvg.hu Itthon

Zavargások zajlottak az évfordulón - legalább száz sérült

Összecsapások zajlottak a forradalom 50. évfordulóján Budapest utcáin. A Belvárost is megbénító zavargásokban legalább százan megsérültek. Több rendőrt vidékről vezényeltek fel a fővárosba, de a rendőrség még így is csak kora hajnalra tudta teljesen szétkergetni a rendbontókat.

MTI/hvg.hu Itthon

Politológusok a hétfői eseményekről

Lényegesen eltér az MTI által megkérdezett politológusok véleménye az október 23-iki ünnepségek után a fővárosban kialakult helyzetről, illetve az Orbán Viktor által kezdeményezett, a reformokról tartandó népszavazás megítélésében.

MTI Itthon

Előre felkészültek a T-34-es tank eltulajdonítására

Minden arra utal, hogy az elkövetők előre felkészültek, hogy eltulajdonítsák és beindítsák azt a T-34-es tankot, amit a Városháza előtti 56-os kiállítás múltat idéző rekvizítumai között állítottak ki - közölte a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója kedden. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány elmondta: a tettest helyben elfogták.

Komposztálható cserepekben árulja dísznövényeit a Spar

Komposztálható cserepekben árulja dísznövényeit a Spar

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Egymást érték a lopott autók a csanádpalotai határátkelőnél

Egymást érték a lopott autók a csanádpalotai határátkelőnél

Kisebb lett a fideszes Bánki Erik cégbirodalma

Kisebb lett a fideszes Bánki Erik cégbirodalma

Brexit: módosításokkal szavazta meg a Lordok Háza a kilépés törvénytervezetét

Brexit: módosításokkal szavazta meg a Lordok Háza a kilépés törvénytervezetét

Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága

Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága