szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Arra kéri Lenkovics Barnabást, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, hogy tisztázza, törvényesen született-e a Fővárosi Önkormányzat tavaly decemberi, a távhőárakat meghatározó rendelete.

A nap folyamán elküldött levélben azt kéri, hogy ha a rendelet törvénysértő módon született, akkor az ombudsman tegye meg a szükséges intézkedéseket - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, aki indoklásként elmondta: a távhőszolgáltatásról szóló törvény szerint minden önkormányzatnak ki kell kérnie a gazdasági miniszter véleményét.

Szanyi szerint Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter levélben arról tájékoztatta, hogy nem kérték ki a véleményét. Mint mondta, a szaktárca vezetőjének volt egy irányelve, de a fővárosi önkormányzat ezzel ellentétesen cselekedett. 
 
A fővárosban az alapdíjakat is drasztikusan megemelték, miközben a miniszter irányelve szerint a várható infláció két százalékkal csökkentett mértékével lehetne emelni - szögezte le a szocialista képviselő, hozzátéve: az ombudsman felszólíthatja a fővárost arra, hogy vonja vissza rendeletét, és alkosson újat.
 
A szocialista politikus több képviselőtársával együtt pénteken nyílt levélben kérte Demszky Gábor főpolgármestert, tekintse át a fővárosi távhőszolgáltatás díjának április 1-től történő emelését. A levélben Szanyi Tibor azt írta: a fővárosi távfűtési díjak körüli állapotok nagyon nincsenek rendben, és kezdeményezte, hogy a tervezett 8,4 százalékos emelés ne történjen meg. Ebben a kérdésben - mint írta - már csak a főpolgármester cselekedhet.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Még igényelhető a gáz- és távhőtámogatás

Már jövő februárban a megítélt támogatással csökkentett gáz- illetve távhőszámlát kapja kézhez az a fogyasztó, aki december 31-ig visszaküldi a Magyar Államkincstárnak a támogatási igénylőlapokat - tájékoztatott Danks Emese kormányszóvivő.

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Három kilót ledobtak az új Bubiról

Három kilót ledobtak az új Bubiról

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete