szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 140 millió forintos bírságot szabtak ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai a húsvéti élelmiszerbiztonsági akciójuk során - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs főosztálya.

A vizsgálatsorozat március 19-től április 12-ig terjedő időszakában az ÁNTSZ munkatársai 5475 ellenőrzést végeztek, 1731 esetben bírságoltak, a bírságok összege 139 758 863 forint volt - olvasható a közleményben.

A bírságok jelentős része minőségvédelmi bírság volt, amelyet lejárt minőség-megőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazása miatt kellett kiszabni 1214 ellenőrzés során. A legtöbb elmarasztalást az általános tisztaság hiánya, a mosogatási technológia hiányosságai, a szakosított tárolás követelményeinek be nem tartása és az egészségügyi minimumvizsga hiánya miatt kapták a vizsgált üzletek, amelyek közül egyet be is kellett zárni - áll a tájékoztatóban.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal koordinálásával zajló akcióban elsősorban az élelmiszerforgalmazás higiénés feltételeit, a hidegkonyhai termékeket és a kereskedelemben kapható előfűszerezett húskészítményeket, valamint a fűszerpaprikát vizsgálták.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

"Politikai bosszú" az ÁNTSZ megszüntetése?

Meggyes Tamás polgármester javaslatára a képviselő-testület pénteki ülésén tiltakozott az ÁNTSZ esztergomi székhelyének tervezett megszüntetése ellen - tájékoztatott a város sajtóreferense.

MTI Plázs

ÁNTSZ: hanyagság okozza a legtöbb ételmérgezést

Döntő többségében a személyi felelősségre, a hanyagságra vagy a tudatlanságra vezethetők vissza a közétkeztetésben az utóbbi időben szaporodó számú ételfertőzések, ételmérgezések - mondta el Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője.