Tetszett a cikk?

Az MDF hatpontos javaslatot tesz a civil szervezetek megerősödése érdekében, s amennyiben ezt a kormányoldal támogatja, a párt megfontolja a kormányfő e téren tett javaslatainak támogatását.

Minderről Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnökével közös sajtótájékoztatón beszélt. - Elkészítettük azokat a javaslatokat, amelyek elfogadása esetén meg fogja fontolni az MDF, hogy a civil szervezeteket érintő feles törvényt támogassa-e - mondta Pettkó. Mint ismeretes, a Gyurcány Ferenc által előterjesztett "refomcsomagkának" köztisztasági hét pontjából az egyik foglalkozik a civil szervezetek helyzetének rendezésével.

Az MDF szerint létre kell hozni egy egységes civil adatbázist, hiszen jelenleg több helyen tartják nyilván e szervezeteket. Ez egyrészt az átláthatóságot biztosítaná, másrészt csökkentené e szervezetek adminisztrációs terheit is - mondta a politikus. A cégek mintájára ki kell szűrni a ténylegesen nem működő civil szervezeteket, hiszen a jelenleg nyilvántartott mintegy 70 ezer szervezetből - becslések szerint - valójában alig 40 ezer működik - közölte. Harmadik javaslatként Pettkó András azt mondta: az átláthatóság érdekében átjárhatóvá kell tenni a bíróságok informatikai rendszereit, s ezzel az átfedések kiszűrhetőek lennének.

Az MDF szerint a miniszterelnök által kezdeményezett honlapon egy keresőrendszert kellene működtetni, amelynek segítségével meg lehetne tudni az egyes civil szervezetek pontos támogatási összegeit, a vezetői átfedéseket. A miniszterelnök jelenlegi javaslata, egy honlap elkészítése önmagában kevés akkor, ha azon rendezetlenül és átláthatatlanul állnak rendelkezésre információk - vélekedett Pettkó.

Lasztovicza Gábor IDF-elnök hozzátette: a hatpontos javaslat részeként fontosnak tartják, hogy az összeférhetetlenségi szabályokat terjesszék ki a pártok ifjúsági szervezeteinek vezetőire is. Az MDF szerint az lenne az elfogadható megoldás, ha a politikai pártok ifjúsági szervezeteinek vezetői, vezető tisztségviselői nem tölthetnének be civil szervezetekben vezető pozíciót.

Az IDF elnöke közölte: fontos lenne az is, hogy létrejöjjön egy legális és kiszámítható támogatási rendszer a pártok ifjúsági szervezetei számára. Úgy vélte, kívánatos lenne, ha az ifjúsági szervezetek támogatását a költségvetési törvény rendezné.

Wiener György (MSZP) erre úgy reagált: az MSZP elvileg egyetért az MDF javaslataival. A szocialisták is szükségesnek tartják a civil szféra nagyobb átláthatóságának biztosítását, az összeférhetetlenségi szabályok szigorítását, a finanszírozás új rendszerének kialakítását. A szocialista politikus hangsúlyozta: támogatják azt az elképzelést, hogy egy olyan információs rendszer épüljön ki, amely lehetővé teszi a hozzáférést a civil szférára vonatkozó adatokhoz.     Mint mondta, különösen fontos javaslatnak tekintik a pártok ifjúsági szervezeteivel kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályok szigorítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háló

Civilek a pályán

A hvg.hu a már hagyományossá vált nyári blogversenyén kívül az idén két másik megméretést is kiírt: a legjobb települési weblapok, illetve a videomegosztós felvételek vetélkedőjét.

Hét nap

Lakitelek MDF nélkül

Szemben az 1997-es tizedik évfordulóval, a mai MDF-ből senki sem kapott meghívót a lakiteleki sátorverés huszadik évfordulóján tartott hétvégi emlékülésre - közölte a HVG.

MTI Itthon

Az MDF szemétbírságot vezetne be

Pénzbírsággal és hulladékszedéssel büntetné a közterületen szemetelőket az MDF - jelentette be Almássy Kornél, a Magyar Demokrata Fórum budapesti elnöke pénteken Budapesten.

MTI Itthon

Civil szervezetek tiltakoznak a Magyar Gárda ellen

A Magyar Gárda megalakulása ellen több civil szervezet, egyebek mellett a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete és az Antifasiszták Közösségét Tömörítő Magyar Antifasiszta Liga szervez demonstrációt augusztus 25-én Budapesten. Gyurcsány Ferenc a legfőbb ügyészhez írt levelet

MTI Itthon

Az MDF garanciát akar arra, hogy a vagyonvizsgálat alapja nem fenyegetés

A Magyar Demokrata Fórum azt javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Veres János pénzügyminiszternek, hogy a kormány tisztasági csomagját egészítse ki egy nyolcadik törvénnyel: adjon törvényi garanciát arra, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat eljárása nem a megfenyegetés, a zsarolás eszköze, nem politikai megrendelés a válogatás alapja.

MTI Itthon

MDF: szűnjön meg a párhuzamos adatszolgáltatás!

Az MDF országgyűlési határozati javaslattal kötelezné a kormányt arra, hogy vizsgálja át a magánszemélyeket és a vállalkozásokat érintő párhuzamos adatszolgáltatást. Ezt Herényi Károly frakcióvezető és Pettkó András országgyűlési képviselő jelentette be.

MTI Itthon

Zuschlag-ügy: 20 millió a fővárostól civil szervezeteknek

A közbiztonság javítását célzó pályázataik alapján 2002-2004-ben 20 millió forint körüli támogatást kapott a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti szakbizottságától néhány olyan civil szervezet, amelyek a Zuschlag János ellen zajló büntetőeljárásban érintettek - tájékoztatott Danielisz Béla bizottsági elnök.

hvg.hu Itthon

Civilek: a Sziget spórol a szervezetek támogatásán

A Kurt Lewin Alapítvány kezdeményezésére több nyertes pályázattal rendelkező civil szervezet tiltakozását fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az általuk szervezett programok ellenére nem kapnak jegyeket a Sziget fesztiválra. Évek óta hasznos és informatív programokat kínáló civileknek az általuk ellenszolgáltatás nélkül kínált szolgáltatásaikon felül, még fizetniük is kell azért, hogy jelen lehessenek - áll a szervezetek sajtóközleményében.