szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb személyt, egy kiskunhalasi ügyvédet hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség a Zuschlag János volt MSZP-s országgyűlési képviselő és eddig hét társa ellen folyamatban lévő ügyben - erősítette meg Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Szabó Ferenc a Magyar Nemzetben megjelent hír kapcsán - a lap Szente Zsoltot nevezi meg az újabb gyanúsítottként - csak annyit mondott, hogy már kilenc gyanúsítottja van az ügynek.

Fejlemények
Házkutatást tartottak több zuglói szocialista városatyánál a Kecskeméti Városi Ügyészség munkatársai, a Zuschlag-ügyhöz kapcsolódóan. A részletekért kattintson ide.  
A főügyész-helyettes megerősítette, hogy a fővárosban több helyen tartottak házkutatást az elmúlt napokban, de további információkkal nem szolgált, így más médiumok értesüléseit sem kommentálta.

Szabó Ferenc elmondta, hogy Zuschlag János folytatólagos kihallgatását már több alkalommal kezdeményezték az ügyészségen, de eddig nem tett vallomást.

A megyei főügyész-helyettes korábban már közölte, hogy a bizonyítási eljárás elhúzódása miatt a november 17-én lejáró határidő meghosszabbítását kezdeményezték. A nyomozás határidejének meghosszabbítását, mivel már két éve tart a nyomozás, a Legfőbb Ügyészségre kellett előterjeszteni. A  megyei főügyész-helyettes arról nem nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak közül tett-e valaki vallomást.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba Zuschlag Jánost. Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja társadalmi szervezetek által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

A Szegedi Városi Bíróság október 19-én, az ügyészségi indítvánnyal egyező végzésével Zuschlag János gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb három hónapra, 2008. január 21-ig meghosszabbította.

Az ügy két további gyanúsítottja, Lados István - Zuschlag János személyi titkára - és Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok több mint 60 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Göncz Kingát is meghallgatták Zuschlag-ügyben

Göncz Kinga külügyminiszter, az ifjúsági, családi, szociális és esélyegyenlőségi tárca volt vezetője néhány hete tanúvallomást tett Kecskeméten a Zuschlag-ügyben - közölte a kormányszóvivő.

Csikász Brigitta Itthon

Zuschlag-ügy: házkutatások Zuglóban

Házkutatást tartottak több zuglói szocialista városatyánál a Kecskeméti Városi Ügyészség munkatársai, a Zuschlag-ügyhöz kapcsolódóan. A hvg.hu értesülései szerint köztük van Kemecsei Árpád, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. felügyelő-bizottságának (fb) elnöke, valamint Komlódi Gábor, a XIV. kerületi MSZP volt frakcióvezetője.