szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rövid távon nincs megoldás az OMV-Mol ügyére, a kérdés azonban nem a két kormányra tartozik és az ügy nem is volt téma a magyar-osztrák együttes ülésen – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az osztrák-magyar kormányülést követő sajtóértekezleten.

"A vállalatok közötti együttműködésről a vállalatoknak, illetve azok részvényeseinek kell megállapodni. A kormányok álláspontja ebben a kérdésben nem változott, és a tegnapi napot követően nem volt ok, hogy ma erről a kérdésről szót váltsunk, hiszen itt kormányközi egyeztetésnek, a korábbi álláspontok rögzítését követően nincs értelme" - mondta Gyurcsány Ferenc a távirati iroda kérdésére. A miniszterelnök kiemelte: az OMV-Mol-ügynek rövid távon nincs megoldása, a két cég középtávú üzletpolitikája nem összehangolható, hiszen mások a stratégiai céljaik.

A magyar kormányfő patthelyzetnek nevezte a két olajvállalat között kialakult állapotot. Hozzátette: ez a patthelyzet nem a két kormány viszonyában állt elő, hanem a két vállalat között, amit nekik kell rendezniük, mivel ők idézték elő. Nem hagyjuk, hogy ez befolyásolja a két kormány viszonyát - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A kormányok világossá tették álláspontjukat, és habár egyikőjük sem kívánja befolyásolni a két cég tárgyalásait, az osztrák és a magyar kormány is a saját nemzeti álláspontjához érzi közelebb saját véleményét - fűzte hozzá.

Alfred Gusenbauer osztrák kancellár, egyetértve a magyar kormányfővel, kiemelte: nagyon fontos az energetikai együttműködés, de az államok nem avatkoznak be az egyes vállalatok vezetésébe, csak a kereteket szabják meg. Annak van értelme, ha a két cég a menedzsment szintjén keresi a kooperáció lehetőségét - tette hozzá. Mind a két cég világosan látja, hogy az energetikai együttműködés fontos Európa közepén, és valószínűleg megoldást fognak találni - húzta alá Alfred Gusenbauer.

Az OMV vezérigazgatóját az együttes kormányülés előtt szerda este fogadta Gyurcsány Ferenc Budapesten. Az egyeztetésen mindkét fél megállapította, hogy sem az álláspontok, sem a körülmények nem változtak. A Mol vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a múlt héten járt az osztrák kancellárnál.

Az OMV szeptember végén jelentette be: a Mol-részvények 20,2 százalékának birtokában "olyan helyzetben van", hogy kész vételi ajánlatot tenni a Molra, részvényenként 32.000 forintért. A magyar kormányszóvivő ezután azt mondta, az osztrák vállalat addigi akcióit barátságtalan lépésnek, ellenséges felvásárlásnak tekintik.

Az ügyben akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megszólalt és jelezte: újraállamosításnak tartaná, ha az OMV átvenné az irányítást a Mol felett. A miniszterelnök kezdeményezte egy olyan jogszabály kidolgozását, amelynek alapján a magyar állam kontrollt tud gyakorolni olyan üzleti tranzakciók esetén, amikor másik állam befolyása alatt álló társaságok próbálnak befolyást szerezni a közellátás szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban.

Az erre hivatott, "lex Mol" néven ismertté vált törvényt az Országgyűlés valamennyi parlamenti párt támogatásával október 8-án elfogadta.

Erre válaszul az Európai Bizottság november közepén bejelentette, hogy vizsgálatnak veti alá a magyar jogszabályt, mert aggódik, hogy az esetleg méltánytalan korlátozásokat tartalmaz a tőke szabad mozgásával kapcsolatban. Az osztrák gazdasági minisztérium még a bejelentés estéjén üdvözölte a bizottsági vizsgálatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: Ausztria és Magyarország kapcsolata bensőséges

Gyurcsány Ferenc megköszönte Ausztriának 1956-os és a rendszerváltás időszakában nyújtott segítségét, és azt mondta: a két ország kapcsolata kifejezetten bensőségesnek mondható. A miniszterelnök erről a magyar-osztrák kormányülés kezdetén beszélt Budapesten, az Országház Delegációs termében.

MTI Gazdaság

A Gazprom az egyik fő tényező az OMV-Mol vitában

Miközben az OMV és a Mol közötti huzavona első látásra az Európai Unión belüli belső piaci akadályokról szóló, ismerős történetnek tűnik, a Gazprom orosz energiaóriás színfalak mögötti szerepe szintén jelentős mértékben része a vitának – írta pénteken utcára került számában a Brüsszelben kiadott European Voice című hetilap, amely kizárólag uniós ügyekkel foglalkozik, de független az EU-szervektől.

MTI Gazdaság

Gyurcsány találkozik az OMV vezérigazgatójával

Kölcsönös egyeztetés és megállapodás eredményeként az osztrák kancellár fogadta a Mol Rt. vezérigazgatóját, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig szerdán találkozik az OMV vezérigazgatójával, Wolfgang Ruttenstorferrel - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. Tájékoztatása szerint Hernádi Zsolt a múlt héten járt Alfred Gusenbauernál.

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak