szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A SZDSZ-szel ért egyet a Fidesz a Magyar Charta ügyében, a párt nem vesz részt a kormányfő által kezdeményezett szeptemberi gyűlésen - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

"A hétvégi rendezvényen történteket a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség egész egyszerűen rendőrségi kérdésnek tekinti. Az egy képtelen helyzet, hogy Magyarországon a rendőrség nincs abban az állapotában, hogy képes legyen előre bejelentett rendezvények békés, rendezett lebonyolítását garantálni" - hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. 
 
Azt tanácsolják a miniszterelnöknek, hogy ne a közjogi méltóságokat hívja össze, hanem a rendőrség vezetőit hivassa magához, annak érdekében, hogy egy előre bejelentett rendezvényt európai módon lehessen megrendezni Magyarországon - mondta a Fidesz elnöke. 

A rendőrség irányítása három-négy éve megoldatlan kérdés Magyarországon. Hogy a rendőrség szakmai vezetői felelősek ezért, vagy a rendőrségért felelős politikusok, ezt nehéz megmondani. Könnyen lehet, hogy a szervezetért felelős politikusok alkalmatlanok - fogalmazott Orbán Viktor. 
 
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a sajtóértekezleten kiemelte: ha egy ilyen rendezvényt a rendőrség nem tud biztosítani, akkor a rendőrség szakmailag megbukott, az őt irányító politikusokkal együtt. Erre nem az a gyógyír, hogy egy újabb bizottságot, egyletet alapítunk, hanem olyanokat kell keresni, akik meg tudják oldani a feladatot - tette hozzá. 
 
"Ha ez nem jut a miniszterelnök eszébe, helyette bizottságot, chartát, szövetséget, mozgalmat, egyesületet akar indítani, akkor ezzel saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, és azt üzeni vele, hogy emberek: nem tudom megoldani a problémát, fogalmam sincs, hogy mit kéne csinálni" - húzta alá. Egy országban rendnek kell lenni, ezt a miniszterelnök nem tudja biztosítani, egyszerűen nem ért hozzá - mondta Kósa Lajos. 
 
A szokásos évi melegfelvonulást szombaton tartották Budapesten. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezt követően vasárnap kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak és értékeljék a történteket. A házelnök, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörében eljáró elnökhelyettese már elfogadta a meghívást, az államfő egyelőre nem válaszolt a felkérésre. 
 
Az SZDSZ elnöke kedden azt mondta: a párt nem tartja helyesnek, hogy egy párthoz kötődjenek az ilyen típusú kezdeményezések. Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy csak akkor vesznek részt a szeptemberi gyűlésen, ha az nem egy pártrendezvény lesz, hanem más politikai erők is támogatják azt. 

Horn Gábor ezt megelőzően kedden reggel azt mondta: nem ért egyet a Magyar Chartával és a szeptemberi gyűléssel. Az SZDSZ ügyvivője arról is beszélt, hogy nincs szükség törvénymódosításra, csak alkalmazni kell a meglévő jogszabályokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Új baloldali politikát hirdet a Szociális Charta

"Írország választói népszavazáson utasították vissza a lisszaboni szerződést" s ez rávilághít arra, hogy európaiak többsége elutasítja a "neoliberális-neokonzervatív politikát" - áll a Szociális Charta baloldali szervezet nyilatkozatában, amely összeurópai népszavazást sürget a szerződésről.

MTI Itthon

Tamás Pál: a melegeket a legkönnyebb megtámadni

A szociológus szerint a homoszexuális kisebbséget sokkal könnyebben lehet megtámadni, mint más kisebbségeket, mert kevesen vannak, a többség amúgy is idegenkedik tőlük és az általános törvényeken kívül nincs védelmük; a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban hétfőn nyilatkozott.

MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

Itthon

Részt vettem a melegfelvonuláson - beszámoló

Minden eddiginél súlyosabb fizikai és szóbeli erőszak jellemezte a szombati melegfelvonulást. A Fradi-pálya közönsége kihelyezett ülést tartott a Városligeti tónál. Tudósítónk ott vonult a menetben. Helyszíni beszámoló.

MTI Itthon

Melegfelvonulás: Gyurcsány a Fideszre mutogat

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. A szervezők szerint a rendőrök jelesre vizsgáztak. A rendőrség szerint a rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására

Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására