szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tízezer ember hagyta el lakását, majd a tűzszerészek éjjel negyed tizenegykor hatástalanították azt az amerikai gyártmányú 500 kilogrammos világháborús bombát, amit a főváros XIII. kerületében, a Tatai utca 82. számú társasház előtt találtak szerdán a munkások.

Éjjel negyed tizenygekor hatástalanították a tűzszerészek szerda este negyed tizenegykor azt az amerikai, GP típusú, 500 kilogramm súlyú második világháborús bombát, amelyet Angyalföldön találtak a Tatai utca 82. számú társasháznál egy építkezés során szerdán. 

A repeszromboló bombában 300 kilogrammnyi amatol és TNT-keverék található - mondta kora este Hajdú Gábor ezredes, a robbanószer hatástalanítására készülő tűzszerészek parancsnoka. Azt is közölte, hogy a robbanószerkezet egy M103-as típusú gyújtószerkezetet tartalmaz.

Vonakodva mennek el otthonról

Közvetlenül ezt megelőzően este fél tízre kitelepítették az embereket abból az angyalföldi városrészből, ahol a bombát találták. A tűzszerészek ezután kezdhették meg a bomba vizsgálatát. A kiürítés során a rendőrök két embert előállítottak, mert ellenszegültek az intézkedésüknek. A kiürítésben a rendőröknek segítséget nyújtottak a tűzoltók, a polgárőrök és a polgári védelem, valamint a vízművek és a gázművek szakemberei.

Három ideiglenes befogadó állomást alakított ki a fővárosi polgári védelem azok számára, akiknek a bomba hatástalanításának idejére el kellett hagyniuk otthonukat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, a Vasas pálya, a Hegedűs Gyula általános iskola, valamint a Nővér utcában lévő Németh László Gimnáziumba helyezték el az embereket, amelyeket kizárólag emiatt nyittattak ki. Mindegyik befogadó állomáson ásványvizet biztosítottak a kitelepítetteknek, a Hegedűs Gyula általános iskolában, amely a Fiastyúk utca 47-49. szám alatt található, élelmiszert is kaphattak az a emberek. A betegeket és a mozgásukban korlátozottakat is ebbe az intézménybe várták.

Gellért Lajos, a XIII. kerület sajtóreferense azt mondta, hogy "a rendőrség vette kézbe a dolgot, önkormányzati feladat önmagában nincs". A sajtóreferens közlése szerint az önkormányzat gondoskodott az érintettek élelmezéséről és vízellátásáról is. A Magyar Vöröskereszt is a helyszínen van, szakápolójuk a Fiastyúk utcai iskolában lát el feladatokat, ahol az időseket helyezték el, a segélyszervezet többi munkatársa pedig ételt és italt osztott a rászorulóknak. Eddig kétezer konzervet, több tucat karton ásványvizet, több száz liter teát, valamint müzliszeleteket és csokoládét osztottak szét. A szervezet önkéntesei a katasztrófavédelem munkatársaival működtek együtt, és elsősorban az érintettek és hozzátartozóik adatainak összeírásában tudtak segédkezni.

Blokád Angyalföldön

Az amerikai gyártmányú, 500 kilogrammos bombát a Tatai utca 82. számú társasháznál találták munkások egy építkezés során, egy  szervizakna ásása közben. A BKV 20-as és 30-as gyors autóbuszait elterelik - közölte a közlekedési társaság fődiszpécsere. A forgalmi korlátozás más járatokat nem érint. Egyelőre zavartalan a vasúti forgalom a XIII. kerületben talált bomba miatt - közölte a MÁV sajtófőnöke. Kavalecz Imre elmondta: egyelőre nem érkezett a MÁV-hoz olyan kérés, hogy zárja le a vasúti forgalmat, vagyis jelenleg zavartalanul közlekednek a vonatok. Hozzátette: ha a rendőrségtől kérés érkezik, akkor természetesen a biztonság érdekében lezárják a közelben lévő Rákosrendező pályaudvart.

Legutóbb május közepén, két egymást követő napon találtak hasonlóan súlyos bombákat Budapesten. Először egy több száz kilogrammos, majd egy egytonnás világháborús bomba került elő a XI. kerületi Infopark építkezésén. A bomba miatt akkor mintegy 3-4 ezer embert kellett kimenekíteni a helyszínről és a környékről, a forgalmi korlátozás még az érettségi írásbeli vizsgákat is megzavarta, ugyanis sok vizsgázó nem jutott el az iskolákba. 

A szerkezetek hatástalanítása és elszállítása miatt két kilométeres körzetben lezártak minden utat, a Lágymányosi és a Déli összekötő vasúti hidat is, szünetelt a HÉV- és a hajóközlekedés is, ezért Dél-Budán mindkét napon kaotikussá vált a közlekedés. A többórás tűzszerészi vizsgálat után a közlekedés csak estére tért
vissza a megszokott rendbe. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek