szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Illegális kábelégetőket értek tetten mára virradóra Gödöllőn, a rendőrség eljárást indított a három elkövető ellen – közölte a Gödöllői Rendőrkapitányság.

Az éjszakai járőr a város máriabesnyői körzetében fekete füstfelhőre és tűz fényére figyelt fel. Kiderült, hogy egy ház udvarán hat mázsányi rézkábel hevert, egy részükről már leégették a műanyag bevonatot. Így lehet ugyanis a fémet jó áron eladni a színesfém-kereskedőnek. A műanyag égetése tiltott tevékenység, a levegőbe kerülő vegyi anyag belélegezve ugyanis rákkeltő hatású, súlyosan veszélyezteti a környezetet. Az égett szagot észlelő környékbeliek többször is bejelentést tettek már ez ügyben, de mostanáig nem sikerült a tettenérés.

Most a három elkövető ellen a hulladékgazdálkodás törvényének megsértése miatt indul eljárás. Ugyancsak feljelentik őket a Közép-magyarországi Környezetvédelmi Hatóságnál. Megvizsgálják az is, hogy a rézkábelek származását igazoló papírok valós adatokat tartalmaznak-e, vagy sem.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere elmondta: a városból Teleki Pál bronz szobrának tavalyi ellopása után a szövetség kezdeményezésére javaslattervet dolgoztak ki az évi 10 milliárd forint kárt okozó illegális színesfém-kereskedés felszámolására. Örvendetes, hogy a kormány éppen a napokban foglakozott a kérdéssel és a parlament is napirendre tűzte a témát az őszi ülésén – hívta fel rá a figyelmet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Más cégekkel együtt lépne fel a MÁV a színesfémlopások ellen

A színesfémlopások visszaszorítására közös fellépést kezdeményezett a MÁV más, a bűncselekményekben érintett nagyvállalatokkal, hogy közösen dolgozzanak ki átfogó stratégiát; a vasúttársaság a BKV-t és a mobiltelefon-szolgáltatókat vonná be a feladatba - közölte a MÁV csütörtökön.

MTI Itthon

Hogyan lehet véget vetni a színesfém-lopásoknak?

A rendőrség szerint nem szervezett bűnözői csoport áll az utóbbi években ismét megszaporodó színesfémlopások mögött, míg a károsultak ennek ellenkezőjét állítják - derült ki a témában tartott keddi budapesti konferencián elhangzott előadásokból.