Az Országgyűlés hétfői szavazásán Baka András, Sólyom László köztársasági elnök legfelsőbb bírósági elnökjelöltje nem kapta meg a minősített, kétharmados többséget, így a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztja továbbra is betöltetlen. A politikusok és a parlamenti újságírók által egyaránt meglepetéssel fogadott szavazási eredményről kérdeztünk több politikust. A történteket mindkét nagypárt frakcióigazgatója, a fideszes Répássy Róbert és a szocialista Tóbiás József egyaránt „kutyakomédiának” nevezte. Saját bevallása szerint igennel szavazott a jelöltre Dávid Ibolya, Kóka János, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila és Tóbiás József.

Közvetlenül a titkos szavazás eredményévek hétfő délutáni kihirdetése után a láthatóan megrendült államfő rövid sajtótájékoztatót tartott a Parlamentben. „Meglepő és váratlan eredményt hozott a parlamenti szavazás. Nem tudjuk, hogy mi történt, és attól tartok, hogy – miután titkos szavazás volt – soha nem is fogjuk hitelt érdemlően megtudni” – mondta. „A két nagy parlamenti frakció […] nyilvánosan biztosította a jelöltet politikai támogatásáról” – fogalmazott. „Az SZDSZ frakciója, noha lelkiismereti szavazást rendelt el, arra kérte a képviselőit, hogy szavazzanak Baka Andrásra. Ezután a száznyolc nem szavazat azt mutatja, hogy valaki nem mondott igazat. Ez egy olyan súlyos dolog, hogy úgy kell értékelnem ezt a szavazást, hogy a magyar parlament nagyon súlyos csapást mért a magyar igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra is. Itt valójában a parlament szavahihetősége rendült meg” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Baka András és Sólyom László
© Túry Gergely
A hvg.hu kérdésére Sólyom határozott nemmel válaszolt arra, hogy a következő körben egyeztet-e a pártokkal: „Nem egyeztetek, nem is fogok, ha egyáltalán jelölök.” Az államfő arra a kérdésre, hogy a parlamenti választásig jelöl-e, azt felelte: „Meg kell gondolni, hogy egy ilyen parlamenttel mi értelme van.”

Ezt követően a szintén nem élete legvidámabb perceit átélő Baka András lépett a sajtó nyilvánossága elé. „Függetlenül a személyemtől, a jogállam alapintézményeivel politikai játékot űzni az én fölfogásom szerint elfogadhatatlan. Függetlenül attól, hogy ki lesz a Legfelsőbb Bíróság elnöke, ez méltatlan a Magyar Köztársaság jogállami rendjéhez” – fogalmazott a frissen elbukott legfelsőbb bírósági elnökjelölt.

Újságírói kérdésre Baka úgy felelt: még nem gondolkodott rajta, hogy vállalna-e egy újabb jelölést. Nem érdemes-e elgondolkozni az Alkotmány olyatén történő módosításán, mely szerint a Legfelsőbb Bíróság elnökét – vagy akár, emlékezve a legutóbbi köztársaságielnök-választás anomáliáira, az államfőt is – nyílt szavazással választanák meg a képviselők? – kérdeztük. Baka szerint a titkos szavazás más államokban működik. „Miért kellene nekünk a sajátos magyar torzulásokhoz igazítani alkotmányos kérdéseket, melyek más jogállamokban simán működnek? […] Nem az Alkotmányt kellene módosítani, hanem a hozzáállást és a gyakorlatot.”

„Elképesztő, ami történt” – mondta a hvg.hu-nak Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. Hozzátette: a Házbizottság hétfő délelőtti ülésén fölvetették a nyílt szavazás lehetőségét, de a javaslat nem kapta meg a szükséges támogatást. A javaslatot az MSZP ismét be fogja nyújtani a Házbizottságnak, s szeretnék, hogy Bakáról „akár a jövő héten újra szavazhasson a Ház”. Ezt a fajta manipulációt és nyílt hazugságot egy ilyen fontos közintézmény betöltésénél az ember nehezen tolerálja” – célzott a kormánypárt elnöke arra, hogy a Fidesznek érdeke lehetett Baka megfúrása. A miértre Lendvai azt mondta: „Lehet, hogy egy nekik kedvezőbb, kevésbé az európai demokrácia normáját betartó jelöltre várnak. Visszakérdezek: ha meg akarták szavazni, miért nem mentek bele a nyílt szavazásba?” Lendvai a hvg.hu-nak elmondta: ő igennel szavazott és senkiről sem tud az MSZP-frakcióban, aki nemmel szavazott volna.

Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság alelnöke, a fideszes Répássy Róbert sajtótájékoztatójának a fentiekkel ellentétes volt a kicsengése. A titkos szavazásról a fideszes frakcióvezető-helyettes kijelentette: „A szocialisták immáron negyedszerre utasították el az államfő legfőbb-bíró jelöltjét. Immár negyedszer bizonyosodott be, hogy a szocialisták az igazságszolgáltatás függetlenségét kockára teszik a párérdekeik miatt.” Répássy szerint ez az MSZP részéről az államfő elleni támadás. Hozzátette: „kutyakomédia” az MSZP azon javaslata, hogy ismételjék meg a Bakáról történő szavazást, de azt tegyék nyitottá.

A hvg.hu kérdésére, hogy miért nem támogatták a nyílt szavazást, frakcióigazgató így válaszolt: „Ha elolvasta volna a Magyar Távirati Iroda erről szóló jelentését, akkor kiderült volna, hogy három képviselőcsoport ellenezte. Alapvetően azért, mert házszabályellenes a kezdeményezés. […] Szili Katalin […] sem tette föl szavazásra.”

A minderre rögtönzött sajtótájékoztatón reagáló Tóbiás József szocialista frakcióigazgató szerint – bár példa eddig valóban nem volt rá – a Házszabály lehetővé teszi a nyílt szavazást: „Ha ez kell ahhoz, hogy ez a kutyakomédia, amit művel a Fidesz, véget érjen”, az MSZP kész a nyílt szavazásra – mondta Tóbiás. Az MSZP azt szeretné, hogy június 22-én az Országgyűlés – a Házbizottságban elfogadva a Házszabálytól való eltérést, immár nyíltan – szavazza meg a köztársasági elnök „által javasolt személyt”. Tóbiás elmondta: egyetlen olyan szocialista képviselőről sem tud, aki érvénytelen szavazatot adott le, vagy nemmel szavazott.

Finoman, de határozottan bírálta a köztársasági elnököt Dávid Ibolya. A Magyar Demokrata Fórum elnökének sajtótájékoztatóján elhangzott: „Ez a szavazati arány menthetetlen. A köztársasági elnök úr kapott egy jelzést: vegye komolyan a magyar Országgyűlést. Ez a jelzés már nem Baka Andrásról szól, hanem a köztársasági elnök úrnak.” A politikus szerint Sólyomnak még a nyári szünet előtt új jelöltet kellene állítania, „mert az eljárás már veszélyezteti az igazságszolgáltatást”. A hvg.hu-nak Dávid Ibolya azt mondta: igennel szavazott Baka Andrásra.

A hvg.hu-nak rövid interjút adó SZDSZ-es frakcióvezető, Kóka János szerint „az egyik, a másik vagy mindkét nagypárt képviselői belehazudnak […] a kamerába”. Azt mondta: a frakció reggeli ülésén az SZDSZ nem rendelt el kötelező szavazást – tehát „nem vállalt kötelezettséget, hogy megszavazza” – de a frakció többsége támogatta Bakát. Kóka szerint az SZDSZ betartotta, amit ígért: a frakció többsége megszavazta Baka Andrást. A hvg.hu kérdésére Kóka azt mondta: ő igennel szavazott, de arra nem tudott válaszolni, hogy a nem igennel szavazó SZDSZ-es képviselők nemmel szavaztak-e vagy érvénytelen szavazatot adtak-e le. A frakcióvezető szerint nem a nyílt szavazás a megoldás, hanem a demokrácia játékszabályainak betartása. „A Házbizottság nem teszi lehetővé ilyen esetben sem, hogy nyílt szavazással döntsünk. A nyílt szavazás olyan precedenst teremtene, amely sértené a képviselők szabad mandátumnak és a parlament demokratikus működésének elvét. Csak azért, mert a képviselők egy nagyobb része ma szembement mindazzal, amit néhány órával előtte állított, nem kéne átírni az Alkotmányt és a jogszabályainkat” – tette hozzá. „A két nagypárt mélyen magába nézhetne: akarja-e vajon, hogy […] a Legfelsőbb Bíróság elnököt kapjon” – mondta. „Ugyanez az álszent, hazug, képmutató viselkedés vezet ahhoz, hogy nincs új önkormányzati vagy pártfinanszírozási törvény, nincsenek nagyobb reformok és nincs kisebb parlament Magyarországon” – hangsúlyozta.

Az ugyancsak sajtótájékoztatót tartó Mesterházy Attila úgy fogalmazott: azt szeretnék, hogy Sólyom László ismét jelölje Baka Andrást. Az MSZP-frakció „ahogy az iménti szavazásnál is, úgy a következő szavazáson is maximálisan támogatni fogja a jelöltet”. A szocialista frakcióvezető hozzátette: a szavazást követő házbizottsági ülésen a szocialisták ismét azt javasolták, hogy a következő körben nyílt szavazás döntsön a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről. „Ezt a Fidesz-frakció nem támogatta […], pedig ez egyértelművé tehetné, hogy ki hazudik a Házban” – hangsúlyozta. Újságírói kérdésre Mesterházy úgy felelt: az MSZP jövő hétfőn hajlandó megismételni a szavazást.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Mesterházy azt mondta: hétfő délelőtt kötelező frakciószavazást rendeltek el és nincs tudomása nemmel vagy érvénytelenül szavazó MSZP-s képviselőről.

Szegő Péter

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

Radar360 extra: 50% közelében a részvétel, Borkai mosolyogva szavazott feleségével

Radar360 extra: 50% közelében a részvétel, Borkai mosolyogva szavazott feleségével

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét