szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

A több tízezer forintba kerülő, zajszintet megállapító szakértői vélemény ellenében megoldható, hogy tovább nyitva tartsanak a VI. kerületi vendéglátóhelyek. Emiatt az önkormányzat nem számít arra, hogy az éttermek végleg lehúznák a rolót, a kerület pedig elesne a neki járó iparűzési adótól. A Terézvárosban szeptember 1-jétől életbe lépő csendrendeletről Kékesi Tibor szocialista képviselő nyilatkozott a hvg.hu-nak.

hvg.hu: Mi indokolta a csendrendelet meghozatalát?

Kékesi Tibor: A vendéglátóhelyekről kiszűrődő zajra, az utcai hangoskodásra, a gépjárművek megrongálására és a koszos kapualjakra érkező panaszok. A kerületben élők által tett bejelentések, amelyek a közterület rendjének és a közbiztonságnak a megzavarásáról szólnak, mára verték ki a biztosítékot az önkormányzatnál olyan mértékben, hogy lépjünk, s szigorú szabályok közé szorítsuk a vendéglátóhelyek működését. Két évvel ezelőtt már szó volt arról, hogy fellépünk az ügyben, de akkor úgy gondoltuk, jobb, ha a konkrét esetekben járunk el. Mára azonban kiderült, hogy ez a módszer nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket.

hvg.hu: Egyöntetű volt a képviselőtestület döntése a csendrendelet elfogadásában?

K. T.: Egy képviselőtársam tartózkodott a szavazásnál, egy pedig ellenezte, mondván, jobbnak tartaná a szankciók és az eljárások szigorítását. A többiek egyetértettek abban, hogy a turisztikai szempontok figyelembe vételénél is fontosabb a terézvárosiak pihenéshez való igényének szem előtt tartása.

hvg.hu: Konkrétan milyen módon?

K. T.: A rendelet nem vonatkozik a benzinkutakra és a szálláshelyekre, a non-stop nyitva tartó üzletekkel kapcsolatban pedig nem tartalmaz érdemi változást. Továbbra is érvényben van a 2007-es rendelet, miszerint alkoholt este tíz és reggel hat óra között nem árusíthatnak. Amennyiben egy szakértő igazolja nekik, hogy gondoskodtak a megfelelő zajvédelemről, akkor a jegyző kiadja számukra a működési engedélyt. Hasonló az eljárás az éttermek esetében, csak azoknál a szakértői vélemény mellett a lakók kétharmados hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a hely működhessen. Azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyekre nem érkezett panasz, most első körben nem kell a lakóktól engedélyt kérni a meghosszabbított nyitva tartáshoz, ami a teraszok esetében éjfélt, a helyek tekintetében pedig egy órát jelent. Akikre panaszkodtak az emberek, ám nincs ellenük semmilyen hatósági eljárás, azoknál elég az is, ha a tulajdonosok fele beleegyezik az étterem meglétébe. A lakók a beleegyezésüket egyébként bármikor visszavonhatják. Aki pedig nem teljesíti a feltételeket, az egy évig nem kaphat működési engedélyt.

hvg.hu: A tulajdonosoktól származó hozzájárulás előírása nem jár-e együtt alkudozással, kvázi zsarolással, nem kötik-e a lakók esetleg bizonyos összeghez majd a beleegyezésüket?

K. T.: Ezt nem tudom megmondani. A felmerülő problémákról készek vagyunk egyeztetni, mint azt tesszük már most is a vendéglátósok azon körével, akik összefogtak. Ha bárki jobb konstrukciót tud javasolni az önkormányzaténál, az tegye meg.

hvg.hu: A rövidebb nyitva tartási idő miatt a vendéglátóhelyek bevételkieséssel számolnak. Így pedig kevesebb iparűzési adó folyhat be az önkormányzathoz. Számoltak ezzel?

K. T.: Nem hiszem, hogy az éttermek forgalma csökkenni fog. Úgy vélem, a rövidebb nyitvatartási idővel is ki fogják termelni a bevételüket. Így hozzánk sem folyik majd be kisebb összeg.

hvg.hu: Készültek erre előzetes becslések?

K. T.: Nem végeztettünk felméréseket. A javaslatokat egyébként én magam dolgoztam ki, de nem külföldi mintára, hanem a kerületi kereskedelmi és ipartestület és a társasházkezelők véleményének kikérésével, s én terjesztettem be az anyagot is a képviselő-testület elé.

hvg.hu: Az önkormányzaton kívül a rendelet nem aratott egyöntetű tetszést.

K. T.: Igaz, hogy mind a fővárosi önkormányzat vezetői, mind a civil szervezetek kisebb-nagyobb vehemenciával tiltakoznak a szeptember 1-jétől érvénybe lépő csendrendelet ellen, sőt Alkotmánybírósághoz is fordultak. Számunkra mégis az volt a fontos, hogy Budapest egyik legforgalmasabb és legsűrűbben lakott kerületét az ott lakók számára élhetővé tegyük. Amennyiben az Alkotmánybíróság kimondja, hogy a szórakozáshoz való jog elsőbbséget élvez a pihenéshez képest, akkor megkeressük majd az új szabályozási megoldást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi