szerző:
hvg.hu

Nem volt vizsgálat, azonnal kirúgták a BKV-tól azt a buszvezetőt, aki egy kollégájával verekedett össze – állítja maga a sofőr, aki a dulakodás miatt könnyű sérülést szenvedett. Azt állítja, ő csak védekezett.

Több mint egy hete annak, hogy az MTI hírül adta: összeverekedett két BKV-s buszsofőr Budapesten, egyikük könnyebben megsérült, kórházba került. A rendőrség sajtóügyeletese akkor azt közölte, a szolgálat átadása-átvétele miatt alakult ki szóváltás a buszvezetők között, a BKV szóvivője pedig annyit mondott: a tettlegességig fajuló vita magánjellegű volt, a cég pedig vizsgálatot indított.

A verekedés egyik résztvevője, a könnyebben megsérült sofőr Szentpéteri Péter volt. A buszvezető a hvg.hu-nak azt állítja, az eset nem teljesen úgy történt, ahogy az a híradásokból ismert. Mint mondta, aznap az egyik állomásnál vette észre, hogy kollégájának busza meghibásodott. Ekkor jelezte a vezetőnek, hogy ennek nem fog örülni a tulajdonos, azaz a BKV. A másik buszvezetőnek valószínűleg nem tetszett a megjegyzése, mert a műszak végén rárontott és szidni kezdte őt és a rokonságát. „Ezt nem tűrtem, ezért lenyomtam a saját autóbuszomról. Ekkor kezdődött a verekedés, de igazából ő ütött, én lent hagytam a kezemet. Mondtam is neki, hogy most akkor kihívjuk a helyszínelőket, hadd lássák, mi történt. Mire ő elszaladt a helyszínről” – mesélte a sofőr. Szentpéteri azt mondja, vészhívón beszólt a központnak, hogy az egyik kollégája megtámadta. A diszpécser jelezte neki: helyszínelőt és rendőrt hív, de mentőket hívjon ő magának. A rendőrség ugyanakkor hivatalból nem tett feljelentést, Szentpéterire bízták, feljelenti-e kollégáját. Erről azonban a férfit a helyszínelő beszélte le, mondván: megoldják ezt majd házon belül.

Szentpéteri Péter
© Stiller Ákos


Hétfőn mindkét buszvezetőt kirúgták. „Azt állították a főnökeim, hogy a média áldozata lettem. Azzal, hogy rendőrt hívattam és sajtóhír lett az esetből, presztízsveszteséget okoztam a BKV-nak” – meséli a férfi. Elmondása szerint választási lehetőség elé állították: vagy aláírja a papírt, hogy közös megegyezéssel távozik, vagy fegyelmi útján bocsátják el, aminek nyoma marad. Szentpéteri az előbbit választotta, s csak később tudta meg, hogy jó eséllyel pereskedhetett volna fegyelmivel történő elküldése miatt. „Nem volt semmilyen vizsgálat. Azt sem nézték, hogy a nekem támadó kolléga elhagyta a szolgálati helyét” – kesereg. Mint mondja, a BKV-nál egy „házi szokás” van érvényben, miszerint: ha mindkét fél verekszik, mindkettőt ki kell rúgni. De állítja: ő csak védekezett.

Szentpéteri szerint feltehetőleg sem kollégája, sem ő nem lett volna ilyen frusztrált állapotban, ha normálisan végezhetnék munkájukat. Erre azonban szerinte a BKV-nál semmi esély sincs, mivel naponta robbannak le az autóbuszok, folyamatosak a műszaki hibák, viszont az esetleges menetkimaradások miatt a buszvezetőket teszik felelőssé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad