szerző:
hvg.hu

Ahogyan azt már megszokhatták, idén is összeállítottuk, s három részben közzétesszük a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai közéleti személyiségek, pártpolitikusok, celebek, művészek, pillanatemberek 24-es listáját. Cikksorozatunk harmadik darabját olvashatják, benne fiatal feltaláló, sztársebész, egyszerű markatinges és gyenge évet zárt motorversenyzőnk.

2004 decembere óta minden évben lajstromba vesszük a kiugróan sikeres vagy sikertelen évet zárt közéleti figurákat. Szabályaink kötöttek, összesen tizenkét nyerő és ugyanennyi bukó hírességet válogatunk ki minden évben. Ebből kifolyólag nem is kerülhet fel mindenki a listára, aki amúgy sokak szerint biztosan megérdemelné.

Fő kiválasztási szempontunk, hogy az illetővel történjen az adott évben valami, aki pedig kapott hideget-meleget egy évben, azt aligha sikerülhet bezsuppolni egyetlen kategóriába. Most is nyilván hiányozni fognak páran. Hogy megtudják, ki került be, s ki nem, nézzék át listánk mindhárom részét.

Losonczi Áron az évezred elején kikísérletezett üvegbetonja 2004-ben már élőben bemutatkozott, akkor a bécsi belvárosi Schadekgassén nyíló szórakozóhely pultját építették az áttetsző anyagból. A BME építészmérnöki karán diplomát szerzett Losonczi találmánya, az egyébként nem olcsó építőanyag összetétele 95 százalékban azonos a hagyományos betonéval, s a fényáteresztést leszámítva ugyanúgy is viselkedik.


A történet fordulatos és izgalmas, hiszen a Litracon névre keresztelt üvegbetont nemrég úgy kellett elperelni egy német cementgyártól, amely a saját termékeként forgalmazta. Jelenleg Hódmezővásárhelyen gyártják az üvegbetont. 2009 elején a 32 éves, háromfős vállalkozást üzemeltető Losonczi elnyerte az úgynevezett Merész Újító díjat. Hamarosan pedig érkezik új terméke is, amit pixelbetonnak hív.


© Túry Gergely
Seffer István
kaposvári klinikáján illegális őssejt-beültetéseket hajtottak végre – robbant be a nyári uborkaszezon kevéske híre közé júliusban. A klinikán ötmillió forintot kértek a beavatkozásokért, amelyekkel kapcsolatban az a gyanú is felmerült, hogy emberi fehérjét és sóoldatot kaptak a betegek őssejt helyett. Hiába kerültek elő hirtelen különféle celebek, akik korábban a plasztikai sebész, Seffer kése alá feküdtek, s sorakoztak fel a doktor mellett, a klinika (egyik) névadója ellen büntetőügy indult, meg vagyonosodási vizsgálat.

Az őssejtkezeléseket végző ukrán-amerikai Yuliy Baltaytis professzor és a
kezelésekhez szükséges dózisokat elkészítő ukrán nő, Natalia K. előzetes
letartóztatásban van, Seffer István pedig házi őrizetben vár. Így legalább gyakrabban láthatja volt szépségkirálynő kedvesét. Az ügy folyományaként felfüggesztették a Nyírő Gyula kórház igazgatóját, mivel Sefferék ennek az intézménynek az egyik épületét bérelve is tevékenykedtek. Időközben a történet szereplői közé keveredett Fásy Ádám is, aki szintén gyanúsított lett az ügyben Pákh Imre műgyűjtővel egyetemben, akik igazgatósági tagok voltak a cégben.


Müller Tamás
nemrég még a HVG Online-t boldogította, majd átigazolt a Vodafone online marketinges csapatához, hogy onnan villámgyorsan úgy rúgassa ki magát, hogy arról az egész ország értesüljön. Ha valaki nem emlékezne rá: a T-Mobile december eleji országos hálózati összeomlása idején ő volt az, aki szellemeskedéssel ugratta a Twitteren a vetélytársat. Saját főnökével erről mintha nem egyeztetett volna, az ugyanis sportszerűtlenségnek tartotta a dolgot, s elbocsátotta Müllert.

Idáig ez egy bukott ember története, de a marketingessel hirtelen fura dolgok történtek: elérte a 15 perc hírnév, a netes fórumozók mellé álltak, állásajánlatokkal bombázzák, s Facebook-oldal indult a „Csörögjetek ránk” szállóigével. Kicsit emlékeztet ez arra a Simpson család epizódra, amelyben Bartot egy véletlen elszólása miatt kapja fel a média. A sárga srácot a vicces szállóigével együtt jól kifacsarják, aztán ejtik. Ennél azért jobbakat kívánunk exkollégánknak.

© HVG
A szlovákiai magyarok rossz éve volt a 2009-es: a politika, a gazdaság, a kultúra és a sport terén is komoly problémákkal küzdenek. A szlovák rohamrendőrök tavaly novemberi rohama még csak felvezetés volt az idei újdonságokhoz képst: a szlovákiai magyar színházakban az előadás előtt például fel kell olvasni szlovákul a darab tartalmát az új nyelvtörvény és az elmúlt hetekben a Fico-kormány által kiadott végrehajtási rendelkezések szerint. Nyelvüket immár korlátozottabban használhatják közintézményekben azokon a településeken is, ahol számarányuk nem éri el a 20 százalékot. Fico meglehetősen „szabadon értelmezte” a 2009-es szécsényi találkozón
Bajnai Gordonnak tett ígéreteit. A politikában a szlovákiai magyarok egységes törekvéseit megtestesítő MKP bomlott fel, pontosabban Bugár Béla, a korábbi - viszonylag mérsékeltebbnek számító - pártelnök új mozgalmat alapított az év közepén Híd néven, részben szlovákiai szlovák szavazókra is számítva. Jelképes ezek után, hogy Sólyom László magyar köztársasági elnököt a szlovák hatóságok augusztus 21-én nem engedték be Révkomáromba, meg kellett fordulnia a komáromi híd felénél. A gazdaságban szintén kemény idők járnak: a magyar oldal ipari központjaiban munkahelyek tízezrei szűntek meg a világválság miatt. Márpedig ilyenkor a gyárak általában először a bérelt munkaerőt építik le, ami sokszor szlovákiai magyarok elbocsátásához vezetett. A válság közvetlen szlovákiai hatásai közül az egyik legérzékenyebb veszteséget a párkányiak szenvedik el. A többségében magyarlakta dél-szlovákiai városban októberben jelentették be, hogy márciusától bezár a Smurfit Kappa papírgyár, s 350 munkás kerül az utcára.

Szabó Simont
mindenki ismeri arcról, ő játssza a Moszkva térben a nagypofájú vezérkant, Royalt. Szabóról azt mondják, ilyen az életben is, csak persze kedvesebb: ő mindenki melegszívű haverja, aki nem próbál túl komplikáltnak látszani, de éppen ezért őszinte és hiteles figura. Sziget-reklámban szerepelt, s bár filmes végzettsége nincs, de a Török Ferenc-film óta időről időre forgat, s kis színházakban lép fel (TÁP, Pont Műhely). Kevesen tudják talán, hogy Speak, az egyetlen világhírű magyar "rapper" videóját is Szabó Simon rendezte.

2008-ban már kisfilmes díjat nyert a szemlén, idén pedig egy 27 milliós (azaz potom összegű) költségvetésű nagyjátékfilmmel lépett elő, a Papírrepülőkkel, amelyben - ez nagy szó - nem úgy beszélnek a hétköznapi figurák, mint az Életképek című sorozatban. (Bár, tegyük hozzá, Szabó személy szerint tényleg szerepelt az ugyancsak Horváth Ádám rendezte Szomszédok egyik epizódjában.) A Papírrepülőket úgy hozta össze, hogy egy fillér központi támogatást nem kapott rá, s a legjobb elsőfilmes díjat kapta érte.


Talmácsi Gábor
2007-ben örökre beírta nevét a magyar sporttörténelembe azzal, hogy világbajnoki címet szerzett a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájában. Nem volt meglepetés az sem, hogy abban az évben ő lett az év sportolója idehaza. A következő évben Talma bronzérmet szerzett, de szerződése értelmében 2009-től egy kategóriával feljebb, a 250-esek között versenyezhetett. A Balatonring Team tagjaként vágott neki az idények, májusban azonban jött a sokkoló hír: a versenyző szakított Aspar Martínezzel és a csapattal, amit a második motor hiányával és a
médiajogok egyoldalú birtoklásával indokolt. Martínez nem gördített akadályt Talma távozása - és ami fontosabb: jövője - elé, de sokan a magyar versenyző egyik legnagyobb hibájának tartják, hogy szakított azzal az emberrel, aki a MotoGP-ben nagyjából olyan meghatározó szerepet tölt be, mint Bernie Ecclestone a Forma-1-ben. Stefano Favaro, Talmácsi menedzsere révén végül a Scot Racing alkalmazta a magyar pilótát, aki így a legmagasabb kategóriába került. Megfelelő motor híján azonban nem tudott komoly eredményeket elérni, így nem is ragadt meg ott. Jövőre visszatér a középső kategóriába, melyet már Moto2-nek hívnak.

Törőcsik Mari súlyos betegsége után a kaposvári Csiky Gergely Színház Naphosszat a fákon című előadásában tért vissza a színpadra. Az időközben 74-dik életévét betöltő művész az Anatolij Vasziljev rendezésében bemutatott darabban szerepelt. Az eredeti tervek szerint Alföldi Róbert hívására a Nemzeti Színházban kezdte volna az évet Törőcsik, de tavasszal - orvosi javaslatra - még nem állt munkába. A kaposvári bemutatót követő közönségtalálkozón azt mondta: „Köszönöm a kaposvári közönségnek, hogy a halálom után egy évvel eljöttek megnézni és meghallgatni”. Az októberi
vidéki premier után Alföldi meghívta Budapestre a darabot, s emellett a Nemzeti közönsége egy jövő évi bemutatón is találkozhat a színésznővel. A Nemzeti Színház 2010-es repertoárján szereplő Mein Kampf című bohózatban ugyanis a Halál asszonyát alakítja majd Törőcsik Mari, a darab olvasópróbái már megkezdődtek. Bár egy hónapig intenzív osztályon feküdt, január 29-én ő nyitotta meg a 40. Magyar Filmszemlét, s díjat is kapott idén, Gyurcsány Ferenc adta át neki a Táncsics Alapítvány életműdíját.


A Tátrai Miklós által vezetett Magyar Nemzeti Vagyonkezelő botrányai az egész évet végigkísérték, de a legtöbb támadás kétségtelenül a sukorói King's City beruházást, illetve az ahhoz kapcsolódó telekcsereügyletet érte, amelyet végül az ügyészség megóvott. Tátrai utódja feljelentést tett, a telektulajdonos Joav Blum ellen közokirat-hamisítási per indult. De ügyészségi nyomozás indult a milliárdos hiányt felhalmozó Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. két társigazgatója ellen is, a Magosz pedig folyamatosan támadta a Bábolna-ügyletekért a vagyonkezelőt, és a cég
eszközeire kiírt pályázat ügyében ugyancsak az ügyészség nyomoz. Nagy visszhangot keltett a víziközműcégek átalakítása is, ami, úgy tűnik, lekerült a napirendről, és az esetleges privatizációt is hevesen cáfolta a kormány. A vadászgató Tátrai személyéhez volt köthető az az ügy, amelyben az általa kedvelt bakonyi vadásztársaság jutott egy hatezer hektáros vadászterülethez. Kevéssel utóbb a fővagyonőr öccse kapott igazgatói posztot a társaságnál. Tátrai megbízatása rendkívüli felmondással szűnt meg, és nem sokkal később követte őt a lemondással helyettese, a nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Benedek Fülöp is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Újabb tízmilliárdokat csoportosít át a kormány – jut focira, kézilabdára és Hungarikum Hotelre is

Újabb tízmilliárdokat csoportosít át a kormány – jut focira, kézilabdára és Hungarikum Hotelre is

 Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk