Tetszett a cikk?

Minden eddiginél kézzelfoghatóbb magyar szál bukkant fel az osztrák Gripen-gróf elleni nyomozás során, nem sokkal az után, hogy a magyar repülőbeszerzés ügyében vizsgálatot követelők ismét visszapattantak az ügyészségről.

Miről beszélgethetett a magyar honvédelmi miniszter kabinetirodájának vezetője 2005 őszén Budapesten a fegyverlobbistaként elhíresült, Magyarországon a Gripen-beszerzés körül bábáskodó Alfons Mensdorff-Pouillyval? – merül fel a kérdés azt követően, hogy a bécsi Format magazin múlt heti száma újabb adalékokkal szolgált az osztrák gróf elleni bécsi nyomozásról. Tette mindezt tulajdonképpen véletlenül, egy illusztrációként használt dokumentumtöredék – a panamai bejegyzésű, ám Genfben működő Valurex International SA havi jelentésének egy oldala – közlésével. A „találkozók” és „kulcsfontosságú döntéshozók találkozása” rubrikában, szeptember 13-ai dátummal Mensdorff-Pouilly és az oldalán feltüntetett Turján Barbara tárgyalópartnereként Zámbori Mihály helyettes államtitkár, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri kabinetfőnöke szerepel.

Zámbori neve még egyszer felbukkan október 10-ei dátummal, akkori budapesti tárgyalópartnere azonban egy bizonyos Richard Smith és a már említett Turján Barbara mellett Josef Bernecker, az Alinak becézett gróf állítólagos társa, korábban tábornoki rangban az osztrák légierő parancsnoka. Az év őszén egyébként pezsgett az élet a Valurex háza táján: a dokumentum szerint október 7-én Mensdorff Jirí Paroubek cseh kormányfővel tárgyalt (az ő miniszterelnökségének idejéből következtethető, hogy 2005-ről van szó). Csehország egyébként meglehetősen gyanús körülmények között szintén a Gripen vadászgépek mellett tette le a voksát.

Zámbori Mihály kabinetfőnök Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel
2003-ban. Néhányszor összefutottak
© MTI - Koszticsák Szilárd
A dokumentumon szereplő két magyar név ismerősen cseng a honi katonapolitikában. Zámbori Mihály a kilencvenes évek elejétől az Agrobanknál, a Pénzintézeti Központnál, majd a Postabank értékpapír-forgalmazási cégénél dolgozott, 2001-ben pedig a Magyar Államkincstár főosztályvezetője lett. 2002-től a HM védelemgazdasági helyettes államtitkára, majd 2004-től a miniszteri kabinetirodát vezette. Turján Barbara ellenben kívülálló, ő Mensdorff-Pouilly gróf cégeiben tűnt fel ügyvezetőként (máig ő vezeti például az energetikai fejlesztésre létrehozott Pannónia Szél Kft.-t), édesapja, Turján Sándor viszont az Antall-kormány idején a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkára volt. Mindez akár véletlen is lehet, bár Mensdorff gróf munkatársai között korábban megfordult Gyuricza Ágnes, Gyuricza Béla volt vezérkari főnök, majd Fidesz-képviselő lánya is (HVG, 2007. május 26.).

Zámbori Mihály a HVG-nek azt mondta: arra biztosan emlékszik, hogy Mensdorff grófnak nem volt magyar kormányzati tárgyalási engedélye a HM-mel, valamikor – emlékezete szerint egy repülőnapon – viszont valóban találkozott vele. Igaz, azt sem zárta ki Zámbori, hogy még néhányszor szakkiállításon összefutottak, a Valurex cégnevet viszont elmondása szerint sohasem hallotta. A már említett Valurexet egyébként az osztrák hatóságok amolyan pénzmosó köztes vállalkozásnak tekintik – Ali gróf pedig saját korábbi vallomása szerint 2005–2006-ban dolgozott a cégnek.

A Formatban eredetiként közölt dokumentum további kérdéseket vet fel a magyar szállal kapcsolatban. Még az is lehet, hogy nem is a 2001-es, illetve 2003-as Gripen-szerződésről van szó. Az osztrák lap által hivatkozott bírósági iratok szerint a gróf nemcsak a vadászgépeladásban érdekelt British Aerospace-nek dolgozott, hanem például a Siemensnek is, és 2005 táján – mint ezt állítólag maga vallotta – egyik magyarországi cége, az M.P.A. Budapest Kft. tanácsadói szerződést kötött a Siemensszel az e-útdíjfizetési rendszer ügyében. További érdekesség, hogy a már idézett vallomás szerint az M.P.A. Budapest, illetve prágai testvérvállalata üzleti kapcsolatban állt a norvég Kongsberggel is. Ez utóbbi cég 2002-ben, az Orbán-kormány idején nyerte meg a honvédségi rádiótendert, a tárca azonban később, már Zámbori helyettes államtitkársága idején, 2003-ban kötött szerződést a Kongsberggel, annak ellenére, hogy a versenytársak följelentették a norvégokat, mondván: akkor még csak prospektusokban létező rádióval pályáztak (HVG, 2005. április 23.). Az már csak újabb adalék, hogy a brit korrupcióellenes hivatal egy irata szerint a Kongsberg gyanús módon utalt át akkoriban 100 ezer eurót egy liechtensteini alapítványnak azért, hogy „harmadik személyeket” fizessenek. További érdekesség, hogy a gróf M.P.A. Budapest nevű cégének 1996 és 1999 közötti egyik vezetője, Kürtös László a Kongsberg magyarországi cégéhez igazolt, és máig ott dolgozik ügyvezetőként.

A Format szerint a Mensdorff-ügyben lassan véget ér a bécsi ügyészségi vizsgálat, az viszont már az ősz kérdése, hogy vesztegetés, pénzmosás vádjával, esetleg csak hamis tanúzásért emelnek-e vádat ellene. Magyarországon viszont továbbra sem mozdul az igazságszolgáltatás; legutóbb néhány hete utasította el az ügyészség két magánszemély feljelentését Gripen-ügyben, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a beadvány csak általánosságokat tartalmaz.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS, TÖMÖRY ÁKOS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Mózer András: Strabag, Gripen - de hol vannak az ügyészek?

Itt lenne végre az ideje, hogy néhány tökös ügyész abbahagyná az aktatologatást, a jobbra és balra tekingetést és tenné a dolgát. Az ügyészség vezetői pedig észbe kapnának, és az alkotmányos rend védelme érdekében olyan kiemelt ügyként kezelnék a vesztegetés gyanús botrányokat, mint azt tették a 90-es évek elején Olaszországban.

Itthon

Gripen-kenőpénzek öt magyarnak

Tizenkét millió euró kenőpénzt kapjon öt magyar állampolgár. Ezt javasolta az osztrák fegyverlobbista, Alfons Mensdorff-Pouilly, akinek iratait most hozta nyilvánosságra a TV2 svéd televízió, brit nyomozati adatokra hivatkozva.

Vélemény

Mózer András: a nagy Gyurcsány-Orbán-Gripen-koalíció

A héten Gyurcsány Ferenc a svéd kormányfővel tárgyalt, és azzal „büszkélkedett”, hogy a Gripenek ellentételezési szerződései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket; a kormány, lám, máris nyilvánosságra hozta az összes megkötött szerződést. A képmutató mondatok finoman szólva nem a valóságot írták le. A Gripen-szerződések nyilvánosságra hozatalát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet perrel kényszerítette ki a gazdasági minisztériumtól, amely felháborító módon hónapokig a mi adóforintjainkból védte a közérdekűnek számító adatok titkosságát.

Itthon

Gripen-botrány: idehaza miért hallgatnak?

Rendőri őrizetbe került a nemzetközi Gripen-botrány kulcsemberének tekinthető osztrák állampolgár, Alfons Mensdorff-Pouilly. Tudatában a Gripen gépek magyarországi vásárlása körüli, máig gyanús körülményeknek, a négy országházi pártnál érdeklődtünk: készek-e új információk birtokában ismét megvizsgálni a nemzetközi Gripen-botrány esetleg hazánk felé leágazó szálait? Finoman szólva, feltűnő volt a csend.

Nem ördögtől való, de sokan nem fogják túlélni a kocsmazárat

Nem ördögtől való, de sokan nem fogják túlélni a kocsmazárat

Gendersemleges megszólítást vezet be az egyik légitársaság

Gendersemleges megszólítást vezet be az egyik légitársaság

7 milliárd forintot érő vécét küld az űrbe a NASA

7 milliárd forintot érő vécét küld az űrbe a NASA