szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt nyolc évben a kormányzó politikusok üzletszerűen fosztogatták magánérdekből az államkasszát -- fejtegette Lázár János fideszes országgyűlési képviselő március 26-i sajtóértekezletén. Egyben bejelentette, amennyiben Fidesz kormány alakul, 10+1 üggyel fogják elkezdeni az elszámoltatást, kezdve a BKV szétlopásától az állami vezetők offshore dolgáig. De ez csak a kezdet – tette hozzá.

A közbizalom, a rend helyreállítása megköveteli az elmúlt nyolc év zavaros ügyeinek, a lopásoknak, korrupcióknak a feltárását, a politikusok elszámoltatását, felelősségre vonását, a törvényes, alkotmányos keretek között. A kormány segíteni fogja, adatokkal, információkkal az igazságszolgáltatást, de nem fogja befolyásolni ebben a munkájában. Mindez semmiképpen sem jelent „leszámolást” – hangoztatta Lázár János.

Az első ügy a a BKV-val kapcsolatos, „a közlekedési vállalatot ugyanis az MSZP és az SZDSZ az eltelt nyolc évben gyakorlatilag szétlopta, kifizető helyként kezelte”. Ezt követi a kormányzati negyed ügye, amellyel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) számításai és a folyamatban lévő nyomozás szerint több mint 14 milliárd forint kárt okoztak – közölte, megjegyezve, hogy a kormányzati negyed esetében lényegében „egyetlenegy kapavágás nélkül” költött el a magyar állam 14 milliárdot. Folyik az ügyben büntetőeljárás

A harmadik ügy Sukoró, amelynek esetében szintén büntetőeljárás van folyamatban. A kaszinóberuházással összefüggésben felmerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. menedzsmentjének felelőssége, az érintett szerződést jóváhagyó vagyongazdálkodási tanács, a Pénzügyminisztérium, illetve a pénzügyminiszter felelőssége, valamint azoké is, akik a kormányzatban jóváhagyták a beruházás kiemelt státuszát – mondta Lázár János.  

Lázár János

Ingatlannal kapcsolatos a negyedik téma is: a Fidesz szerint ugyanis a törvényeket súlyosan megsértve és kijátszva döntött a nemzeti földalapkezelő több mint 200 hektárnyi bábolnai állami föld sorsáról. A következő két ügy egy-egy székházzal kapcsolatos – tájékoztatott a rendészeti bizottság elnöke. Az első a Magyar Televízió székházának építése, „amely különleges figyelmet érdemlő módja a közvagyon szétlopásának és az állam megkárosításának”. A másik épület, a postaszékház, amelynek eladásával kapcsolatban emlékeztetett: az ÁSZ megállapította, hogy célszerűtlen volt az értékesítés Az ügyben már folyik a nyomozás. .

A Fidesz azt is szeretné tisztázni, mi történt az elmúlt nyolc évben Ferihegyen: Lázár János szerint idetartozik a Budapest Airport privatizációja és a Malév privatizációja, majd visszaállamosítása, ami több mint 10 milliárdos kárt okozott a magyar államnak

A nyolcadik ügyben arra keresnek választ, mi történt 2006. október 23-án Budapesten: hogyan lehetett az, hogy a magyar rendőrség rátámadt a békés tüntetőkre? Több tizmillió forint kártérítést kellett fizetni a magyar rendőrségnek Szeretnék név szerint tisztázni azt is, hogy ki mire adott utasítást a televízió-székház ostrománál és október 23-án a fővárosban a magyar rendőröknek – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy szeretnék a rendőri vezetők felelősségét személyre lebontva tisztázni és megállapítani.

A kilencedik ügy kérdése úgy hangzik: lehet-e Magyarország könyveit és mérlegeit következmények nélkül meghamisítani, és megtéveszteni az Európai Uniót, illetve Brüsszelt?  2006-ban meghamisították a költségvetést, becsapták a magyar állampolgárokat, jelenleg már folyamatban van a büntetőeljárás.

A következő az állami vezetők végkielégítésének témája, amelynek kapcsán Lázár János közölte: elsősorban a MÁV-nál és a Magyar Villamos Műveknél kifizetett végkielégítéseket kell kivizsgálni.

A „plusz egy” ügy az állami vezetők offshore-érdekeltségeinek vizsgálata. Vajon milyen társadalmi következményekkel jár az Magyarországon, hogy a magyar állam közbizalmat gyakorló képviselői nyíltan nem jogkövető, hanem adócsaló, adóelkerülő magatartást tanúsítanak? – tette fel a kérdést. Mint mondta, tisztázandó, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöknek milyen offshore-érdekeltségei vannak, ezek milyen kapcsolatba kerültek a magyar állammal, illetve a pénzügyminiszternek milyen kapcsolata volt offshore cégekkel, ezeknek milyen szerepe volt a magyar állam működésében. Hozzátette: rendkívül súlyosnak tartja Simor András jegybankelnök offshore-érdekeltségét is, aki vagyonának egy részét kimentette az országból és megkerülte az adótörvényeket. Vérlázító, hogy a villamos műveknek offshore cégei vannak és feltárandó, mi zajlott az offshore cégek égisze alatt.  

A politikus közölte, a következő kormány az elszámoltatást azzal kezdi, hogy   az ügyekkel kapcsolatos minden információt, adatot  nyilvánosságra hoz, semmilyen államérdekre vagy üzleti érdekre való hivatkozás ezt nem akadályozhatja meg. A parlamenti pártoknak meg kell akadályozniuk, hogy az ügyekben érintett politikusok a mentelmi jog mögé bújva ússzák meg a felelősségre vonást – hangsúlyozta, utalva arra, hogy a Fidesz, kétharmados többség birtokában kész a mentelmi jog újragondolására, ami húsz év után aktuális Magyarországon.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban