szerző:
Bálint Csaba
Tetszett a cikk?

A legenda szerint a helyi MÉH-telepen, két páncélszekrényben lapultak azok az állambiztonsági jelentések, amelyeknek első néhány oldala már nyilvánosságra került egy regionális híroldalon.

A szegedkurir.hu - az oldal alcíme szerint - a „kibeszélő site”, kiteregette Csongrád megye ÁVH-s múltját: százegy nevet tartalmazó listát tett közzé április negyedikén, ezen az 1956 novemberben nyilvántartott megyei ÁVH-s dolgozók neve szerepel. A lap főszerkesztője, Kunstár Csaba azt ígéri, a megyei ÁVH-s dolgozók terjedelmes névsora után újabb dokumentumokat publikál, amelyek az állambiztonsági hatóság legbelsőbb köreiből származnak. Az iratok a helyi állambiztonsági szervek éves jelentései az 50-es, 60-as és 80-as évekből. Nem teljes évtizedek anyagairól van szó, csak töredékekről, az éves jelentéseket és egyéb iratokat tartalmazó dossziék azonban így is elég vaskosak.

Kunstár szerint az éves jelentések sokkal érdekesebb dokumentumok, mint az ügynöki jelentések, mert "míg azokból csupán egy-egy ügynök munkájáról, szerepéről kapunk képet, addig ezek az akták viszont az állambiztonsági szervek munkájának és az összes beérkezett jelentésnek összefoglalásai". Azért rendkívül fontosak ezek a dokumentumok, mert a hasonló iratok nagy részét megsemmisítették, amelyek pedig megmaradtak, nem kerültek még elő” - mondta el a hvg.hu-nak a főszerkesztő, aki azt tervezi „iratvadászatot” hirdet, hogy a lakosság birtokában lévő akták is nyilvánosságra kerülhessenek.

A most nyilvánosságra hozott listák tehát csak első darabjai annak a sorozatnak, amelyet az Állambiztonsági Levéltárban is rendszeresen kutató újságíró tervez. Konkrét operatív akciók értékelései, a megfigyelések összefoglalásaként született jelentések várnak még arra, hogy tartalmuk napvilágra kerüljön. A cikksorozatból, a szerző ígérete szerint többek között az is kiderül, hogyan próbálta meg a CIA együttműködésre bírni a szegedi IBUSZ vezetőjét, miért és miként figyelte a titkosszolgálat évekig egy szentesi nyugdíjasokból álló baráti társaság sakkpartijait.

„Nem gondolom, hogy bárkinek, aki a múlt rendszert szolgálta, tekintettel kellene lennem a személyiségi jogaira, sokkal fontosabbnak tartom, hogy az áldozatoknak valamiféle elégtétellel szolgáljunk. Magyarországon sem a nyilas múltat, sem a kommunista múltat nem beszéltük meg, ebben szinte minden volt kommunista ország előttünk jár” - teszi hozzá, amikor az ilyen esetekben szóba kerülő adatvédelmi aggályokról kérdezzük, és azt ígéri: okoz még meglepetéseket a sorozat további részeiben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása