szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány megbízatása az új Országgyűlés megalakulásával - várhatóan május 14-én - megszűnik, de ügyvezetőként hivatalban marad az új kabinet megalakulásáig.

Az alkotmány szerint ez idő alatt a kormány gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek a kormányt megilletik, nemzetközi szerződést azonban nem köthet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat. 

Ez vonatkozik a kormányfőre is: az alaptörvény kimondja, hogy a miniszterelnök, utóda megválasztásáig ügyvezető miniszterelnökként gyakorolja a hatáskörét, de új miniszter kinevezésére, felmentésére javaslatot nem tehet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény emellett rögzíti azt is, hogy a miniszterelnök megbízatásának megszűnése egybeesik a kormány megbízatásának megszűnésével.

A köztársasági elnök az új Országgyűlés alakuló ülésén tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére. Sólyom László tervei szerint május 14-én lesz az új összetételű parlament alakuló ülése, a kormányalakításról pedig szerdán egyeztet Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. Az új kormány megalakítását gyorsítja, hogy most nem kell koalíciós tárgyalásokra időt szakítani. 

Orbán Viktor a második forduló előtt a választások után várható menetrendről kifejtette: legkésőbb május közepéig megalakulhat a parlament, meg tudják választani az Országgyűlés elnökét. Szerinte egy héttel ezt követően már be tudnak terjeszteni több olyan indítványt, amelyet a kormány megalakulásától függetlenül megtárgyalhat, jóváhagyhat a Ház. A Fidesz elnöke jelezte, szeretné, hogy a parlament megalakulása után, két-három héten belül felálljon a kormány. 

Szollár Domokos kormányszóvivő MTI-nek adott tájékoztatása szerint az átadás-átvétellel kapcsolatos valamennyi iratot, jegyzőkönyvet, információt még az új Országgyűlés alakuló ülése előtt felteszik az internetre, az egyes minisztériumok honlapjára. Emlékeztetett arra: a kabinet januárban döntött arról, hogy a választások előtti időszakban több területen - például személyi kérdésekben - döntési moratóriumot rendel el azért, hogy ne kösse meg az új kormány kezét.

Navracsics Tibor, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy a kormányzati átadás-átvétel eljárási folyamatának, érdemi tartalmának meghatározása érdekében törvényjavaslatot nyújt be az új Országgyűlésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!