szerző:
Csikász Brigitta

Sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával vizsgálódik a XIII. kerületi rendőrkapitányság egy lakópark közszolgáltatási díjainak „eltűnése” miatt. A lakók ugyanis hiába fizették be egy közös számlára, a milliók nem jutottak el a szolgáltatókhoz.

A VIII. kerületben található, négy épületből álló lakópark, a City Center Park (CCP) társasházzá alakulás előtt áll, amit a lakók – a hvg.hu információi szerint – várnak is, mert addig a közüzemi díjakat egy közös bankszámlára fizetik. Ez más lakóparkok esetében is így működik, de a CCP-nél ez adta a bajok alapját is. A közös számláról ugyanis nem a szolgáltatókhoz mentek a milliók, hanem egyszerűen eltűntek. Minderre akkor derült fény, amikor idén március 17-én lekapcsolták a házban az áramot több órára. A szolgáltató ugyanis megelégelte, hogy az ingatlannak jelentős elmaradása van az áramdíj fizetésében.

De nem csak az áramszámla maradt rendezetlen, összességében 16 millió forintos közműdíj-tartozásra derült fény, s arra, hogy az ingatlan üzemeltetőjével, a Partner 2000 Ingatlankezelő Bt.-vel szemben több lakóparkból hét feljelentést tettek a rendőrségen. A hvg.hu-nak a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályáról azt a tájékoztatást adták, hogy az ügyben sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettessel szemben nyomoz a XIII. kerületi kapitányság.

A nyomozás során ugyanis több új építésű társasház esetében merült fel információ arra vonatkozóan, hogy többek között közszolgáltatási díjakat nem egyenlítettek ki a szolgáltató cégeknek. „Ennek vizsgálatára a nyomozók megkereséssel éltek az érintett közszolgáltató cégek felé, folyamatban vannak a tanúmeghallgatások és a szükséges iratok beszerzései, valamint a beszerzett dokumentációk tekintetében könyvszakértőt rendelnek majd ki.”

A hvg.hu információi alapján a számlához ketten férnek hozzá. Az egyik a CCP egyik tulajdonosának, a Coral Holding Vagyonkezelő, Ingatlanfejlesztő és Ingatlan-forgalmazó Kft.-nek az ügyvezetője, az izraeli Shimon Hovav, illetve a már említett üzemeltető bt. egyik tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, Zsilák Edit. Utóbbi a hvg.hu-nak elmondta, nem hallott a rendőrségi eljárásról, de – mint megjegyezte – ha az igaz is a nyomozás ténye, akkor sincs semmi alapja az egésznek.

A Coral Holding irodavezetője és egyben Shimon Hovav titkárnője, Virág Marianna a hvg.hu-nak azt mondta, nem tud arról, hogy bármi gond lenne a CCP-ben, ezért, mint hozzátette, értelme sincs, hogy az izraeli beruházónak elküldjük kérdéseinket. Megkerestük a CCP jogászát, Tomcsányi Tamást is, aki szintén nem tudott a büntetőeljárásról. „A lakások adásvételét, valamint a cégügyeket intézi az irodám, és mi készítjük majd a társasházi alapító okiratot, de a napi ügyekben nem vagyunk benne” – közölte. Hozzátette, nem tud arról, hogy a lakók panaszkodtak volna, de ha bárki közülük megkeresi az üzemeltetőt és kéri, akkor megmutatják neki a bankszámla kivonatot.

A milliós kinnlevőségeket mindenképpen rendezni kell ahhoz, hogy a társasházzá alakulás után a közműszolgáltatók szóba álljanak a lakókkal, s átírják a nevükre a mérőórákat – közölte a hvg.hu-val Hary Attila, a HRTL cégcsoport tulajdonosa. Kérdés, hogy ezt az összeget és a jelenlegi több tízmillió forintos követelést a garanciális munkák végrehajtására miből fedezi egy olyan cég, amelynek a törzstőkéje 3 millió forint – vetette fel a problémát a hvg.hu-nak egy társasházkezelő. „Márpedig a beruházók a kivitelezésre és az értékesítésre is ekkora biztosítékkal rendelkező cégeket hoznak létre.”

Nem egyedül a City Center Park küzd gondokkal, hanem a Coral Holding más érdekeltségei is, ugyanúgy, mint általában az új építésű lakóparkok és a több lakásos ingatlanok is – hangsúlyozta Hary Attila. „A probléma több rétegű. Az első, hogy a társasházak működése, működtetése jogilag rendezetlen, illetve joghézagos területnek számít, ennek tisztába tétele a törvényhozókra vár.”

Az új építésű házaknál a jogerős használatba vételi engedély előtt már beköltöznek a tulajdonosok, akik ekkor még csak tulajdonjog-várományosok. Amíg nincs jogerős használatbavételi engedély, addig jogi vákuum van, és a beruházó a tulajdonos – közölte Hary. Ő pedig azt választ meg közös képviselőnek, akit akar, függetlenül attól, hogy sok esetben ekkor az épület túlnyomó részét már lakják. „Így 'választották meg' a Partner 2000 Bt.-t is több házban” – tette hozzá.

Amíg nincs jogerős használatbavételi engedély, addig – mivel az épület nem társasház – nem lehet közös költséget szedni, hanem csak üzemeltetési díjat. Ekkor a ház számára nyújtott szolgáltatás (gáz, víz, villany stb.) számláit kell szétosztani. E költségeket a szolgáltatás igénybe vevőjének, illetve a lakás használójának kell(ene) fizetnie, költségszétosztás alapján. Általános tapasztalat, hogy a beruházó az eladatlan lakások után nem fizet semmit sem, ami azt jelenti, hogy a költségek száz százaléka már a kezdetektől nem folyik be. Idővel az épület társasházzá alakul, és egy külsős közös képviselő úgy veszi át a házat, hogy a beruházó több milliós tartozást halmozott fel.

A XIII. kerületi Csata utcai társasházban csak azt követően váltották le a CCP-ben is megtalálható üzemeltetőt, hogy szűk egy év alatt 15 millió forintos tartozást halmoztak fel. Ennek 30 százalékát a Coral Holding hagyta hátra. Mindezen kívül Zsilák Edit egy éve alatt több millió forint „elveszett”. „Emiatt feljelentést tettem a rendőrségen” – mondta Hary Attila.

A harmadik, rendezni való dologként a vállalkozó azt említette, hogy a szolgáltatók (az ELMŰ vagy a gázművek) már 4-5 hónapos tartozás után is megszüntetik a szolgáltatást. Ezzel szemben egy társasházkezelőknek nincs olyan jogi lehetősége, hogy egy tulajdonostól a fenti idő alatt behajtsa a tartozását. „Általánosságban elmondható, hogy egy nem fizető tulajdonossal szemben akár 2-3 évig elhúzódhatnak a jogi eljárások. Sokan felhozzák érvként, hogy fél éves tartozásnál jelzálogjogot lehet bejegyeztetni a tartozásba esett ingatlanjára. Ami igaz is, csak ebből pénz még nincs, mert ezzel egy időben meg kell indítani a jogi eljárást is. Az már csak hab a tortán, hogy egy fizetési meghagyás, illetve a jelzálogjog bejegyzésének költsége 30-40 ezer forint körül van. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy a Csata utcai, 115 albetétes társasház, mely még milliókkal tartozik a szolgáltatóknak, miből finanszírozza tíz tulajdonossal szemben a több százezres eljárási költségeket” – jegyezte meg Hary.

A társasházak közös képviseletével foglalkozó Végh Attila szerint a beruházónak általában nem érdeke, hogy minden számla ki legyen fizetve. Ráadásul a cégek gondokkal is küszködnek, majd felszámolás, illetve csődeljárás alá kerülnek, így nem szokott eredményes lenni a pénz rajtuk való keresése és számonkérése. Végh úgy vélte, a helyzeten részben a törvényi szabályozás szigorításával – mondjuk a kötelezően előírt törzstőke megemelésével –, illetve a felelősségteljes emberi viselkedéssel lehet változtatni. „Jelenleg mind a pénzügyek, mind a beruházók nehezen számon kérhetőek, arról pedig én még nem hallottam, hogy rendőrségi eljárások révén pénzéhez jutott egy lakóközösség.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb 11 anyagot tettek fel a dizájnerdrogok listájára

Újabb 11 anyagot tettek fel a dizájnerdrogok listájára

Tündérmesébe illő várban esküdne? Egy olasz faluban csak száz dollárt kérnek érte

Tündérmesébe illő várban esküdne? Egy olasz faluban csak száz dollárt kérnek érte

Lázár a teljes hódmezővásárhelyi városvezetésnek selyemzsinórt küldött

Lázár a teljes hódmezővásárhelyi városvezetésnek selyemzsinórt küldött

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

A költözéskor megmaradó tárgyakat gyűjti össze rászorulóknak egy ingatlaniroda

A költözéskor megmaradó tárgyakat gyűjti össze rászorulóknak egy ingatlaniroda

Többmilliárdos költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV, jobbikos képviselőt is feljelentettek

Többmilliárdos költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV, jobbikos képviselőt is feljelentettek