szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés bizottságai ma folytatják az Orbán-kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatását.

Navracsics Tibor a haszonleső politikusokról

Támogatta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterré való kinevezését a parlament európai ügyek bizottsága - vita nélkül, 15 igen, két MSZP-s nem szavazat és három jobbikos tartózkodás mellett . A leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter meghallgatása során azt mondta: az európai integráció a magyar nemzetpolitika szempontjából azért bír különös jelentőséggel, mert "lehetővé teszi a magyar nemzet békés újraegyesítését". A miniszterjelölt szerint a térség nemzetei egymásra vannak utalva még akkor is, ha haszonleső politikusok időről időre megpróbálják egymás ellen fordítani őket.

A magyar közigazgatási rendszer átalakításáról Navracsics megismételte a Fidesz régóta hangoztatott véleményét, amely szerint a régiók Magyarországon nem jelenítenek meg identitást, a megyék azonban igen, ezért is tartja fontosnak, hogy ezekhez a közigazgatási egységekhez telepítsenek vissza közigazgatási funkciókat. A miniszterjelölt konkrétumok nélkül azt mondta, hogy az érdemi ügyintézést a jelenleginél is közelebb szeretnék vinni az állampolgárokhoz.

Összegzésként Navracsics Tibor azt mondta a kormány uniós politikájáról, hogy a csatlakozás óta a magyar kormányok számára az EU, mostantól viszont Magyarország érdeke lesz az első.

Navracsics Tibort az alkotmányügyi bizottság is meghallgatta, ide leendő államtitkáraival, Répássy Róberttel és Rétvári Bencével érkezett a jelölt. Azt mondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium létrehozatalának alapgondolata egyfajta profiltisztítás volt. A közigazgatás átszervezésénél megyei szinten alapvető kritériumnak kell lennie, hogy a ma átláthatatlan intézményi dzsungel a jövőben egyszerűbb legyen. Terveik között szólt a megyei közigazgatási hivatalok visszaállításáról is. Az igazságüggyel kapcsolatban a legalapvetőbb feladatok között említette egy új Ptk. megalkotását, a büntető törvénykönyv átfogó felülvizsgálatát, valamint az eljárási szabályok egyszerűsítését.

Pintér Sándor ránézett 2006-ra

Támogatta Pintér Sándor belügyminiszterré történő kinevezését az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága csütörtöki ülésén, miután meghallgatta a miniszterjelöltet. A testület tagjai 13 Fidesz-KDNP-s igen, 5 ellenzéki - MSZP-s és jobbikos - nem szavazattal hozták meg döntésüket, tartózkodás nem volt.

A 2006 őszi események kivizsgálásának meg kell történnie − jelentette ki Pintér Sándor kijelölt belügyminiszter az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságában csütörtöki meghallgatásán egy képviselői kérdés kapcsán. A 2006 szeptemberi, októberi eseményeken történt rendőri intézkedések kapcsán kifejtette: "ránézésre" felmerülhettek szakmai hiányosságok. A miniszterjelölt hozzátette: addig azonban, amíg a Balsai István vezette tényfeltáró bizottság nem végez az akkori események feldolgozásával és értékelésével, nem akar állást foglalni a kérdésben. "Szerintem történtek szabálytalanságok" − fogalmazott a belügyminiszter-jelölt.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában a belügyminiszter-jelölt elmondta: azzal, hogy a hatósági jogosítvánnyal rendelkező rendőrség mellé az AH és az NBSZ is "felcsatlakozott", biztosított lesz a szervezetek közötti információáramlás, ezzel pedig Magyarországnak "lényegesen nagyobb közrendet, közbiztonságot és védelmet tudunk a későbbiekben adni" - fogalmazott. Szavai szerint ez a szervezeti megoldás lehetővé teszi, hogy az információk ne vesszenek el a szervezetek között, azok közvetlenül elérhetőek és felhasználhatóak legyenek a büntetőeljárási, szabálysértési eljárásokban, vagy a bűncselekmények megelőzésében, megakadályozásában.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e további összevonásokat, közölte: jelen pillanatban nem, de vannak olyan területek - erre példaként a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatát (RSZVSZ) említette - amelyeket a miniszter közvetlen irányítása alá kell vonni. Szavai szerint például az RSZVSZ a minisztérium különböző szolgálatainak a megítélését képes javítani, "vagy hanyag, rossz munka esetén rontani". Jelezte: szakmai vita végén fog eldőlni, a nemzetbiztonsági szolgálatokat indokolt-e tovább centralizálni a kormányban.

A miniszterjelölt az Alkotmányvédelmi Hivatalról (a korábbi Nemzetbiztonsági Hivatalról) azt mondta: megfelelő tevékenységi körrel, jogi háttérrel "nimbuszt fog kiépíteni maga köré" az AH, "mint az FBI vagy a MI-6". A miniszterjelölt a titkosítások felülvizsgálatával kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte: először a törvények és jogszabályok betartását vizsgálják felül. Ha ez a kettő rendben volt, akkor rendben volt a titkosítás - szögezte le. 

A kiszivárogtatásokkal kapcsolatban pedig hangsúlyozta: korábban olyan adatok kerültek ki a szolgálatoktól, amelyek törvényes működés során nem kerülhettek volna ki, "ezeket meg kell akadályozni". "A szolgálatok belső rendje tükrözi az ország belső rendjét is, ha megfelelő lesz a belső rend, akkor megfelelő, törvényes működés lesz. Csak törvényes szolgálatokkal lehet betartatni az országban a rendet és a fegyelmet, és a törvényeket csak törvényes eszközökkel lehet megkövetelni" - hangsúlyozta. Hozzátette: egyértelmű, hogyha bármelyik hatóságtól jogszabályellenesen kerül ki információ, akkor azzal a szervezettel szemben megfelelő retorziót kell alkalmazni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Elkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása

Ma kezdődtek, és péntekig tartanak a leendő Orbán-kormány miniszterjelöltjeinek parlamenti bizottsági meghallgatásai. A tervek szerint Orbán Viktor szombaton teszi le a miniszterelnöki esküt, majd javaslatot tesz Sólyom László köztársasági elnöknek a miniszterek kinevezésére, és ha az államfő kinevezi a tárcavezetőket, a miniszteri eskütételek is megtörténhetnek szombat délután. Az új kabinetnek nyolc minisztere lesz.

Ukrajna még az ukránok előtt is lezárja határait pénteken

Ukrajna még az ukránok előtt is lezárja határait pénteken

Ötöslottó: valaki elvitte a 6,424 milliárdot

Ötöslottó: valaki elvitte a 6,424 milliárdot

A Guccitól a hobbivarrónőkig mindenki maszkot gyárt, de biztos jó ez?

A Guccitól a hobbivarrónőkig mindenki maszkot gyárt, de biztos jó ez?