szerző:
Csikász Brigitta

Pető György volt óbudai alpolgármester és rendőrségi köztisztviselő veheti át a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetését - tudta meg a hvg.hu. Az új igazgató október 28-án foglalhatja el székét.

Szabó Mihály még pályázott

A Fővárosi Közterület-felügyelet élén álló Szabó Mihályt tavaly április 1-jével nevezték ki. Az igazgatói posztra versengők között – mint megírtuk – ott volt az egyenruha viselésétől és rendfokozata használatától idén eltiltott Kiss Ernő nyugalmazott tábornok, volt angyalföldi rendőrkapitány is.

A minap jelent meg a hír, hogy a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivőjét, a 25 éves Vitézy Dávidot szánja a BKV-t is működtető Közlekedési Központ igazgatójának Tarlós István főpolgármester. Budapest új vezetője más fővárosi társaságok leendő irányítóiról is konkrét elképzelésekkel bír. A hvg.hu értesülései szerint ugyanis már bejelentették, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója, Szabó Mihály fel van mentve, s október 28-án reggel nyolc órakor új vezető kezd a helyén. Úgy tudjuk, közölték azt is, hogy az új igazgató több új embert visz magával a céghez.

A hírek szerint a poszt várományosa Pető György, aki – mint azt a HVG is megírta idén márciusban – 1979 és 1983 között a Belügyminisztérium III/II-es főcsoportjának nyílt állományú kémelhárítója volt, majd pr-tanácsadó lett és bekerült az óbudai politikai életbe. Ott megjárta az MSZP-t, az MSZDP-t, és az előző választási ciklusban Tarlós István mellett volt alpolgármester. Óbudát hátrahagyva a XI. kerület polgármestere, a szocialista Molnár Gyula kabinetfőnökeként tevékenykedett.

Miután Pető politikai pályafutásának búcsút intett, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon kötött ki. Nem is akármilyen ügy került a kezébe: a BKV-s botrány. Ez azért volt érdekes, mert Pető György az MSZP belháborúiban Hagyó ellenlábasának számított. A nyomozás még javában zajlik, őt magát azonban már a közterület-felügyelet irányításának átvételével hozták hírbe.

Pető György
©

Amennyiben Pető György lesz a közterület-felügyelet új igazgatója, és már október 28-tól, akkor valószínűleg csak kinevezéssel kerülhet a posztra az eddig szokásos pályáztatás helyett. Ezt támaszthatja alá az is, hogy a budapest.hu portálon található közgyűlési információk szerint az október 27-ei Fővárosi Közgyűlés első napirendi pontjaként módosítani fogják a közterület-felügyelet alapító okiratát. Az előterjesztés szerint "a költségvetési szerv igazgatóját Budapest Főváros Közgyűlése nevezi ki". A módosításhoz – információink szerint – a közterület-felügyelettől semmilyen anyagot nem kértek be. A közgyűlésen nem csak a felügyelet személyi kérdésekről tárgyalnak majd, hanem arról is, hogy a társaság feladatai közé tartozik majd a közterületi rend fenntartása is. Pető György, aki ma még a rendőrség állományában van, nem kívánta hivatalosan megerősíteni a hvg.hu-nak kinevezésének hírét.

Az összes fővárosi cég vezetőjét Tarlós választaná ki

A jövőben Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester dönthet a fővárosi fenntartású intézmények vezetőinek kinevezéséről. Az MTI közlése szerint előterjesztés értelmében megváltoztatnák az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletet. A változtatás értelmében Tarlós István hatáskörébe kerülnének az úgynevezett személyi kérdések. Az előterjesztő főpolgármester indoklásában emlékeztet arra: a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a Fővárosi Közgyűlés rendeletével átruházhatja bizottságára, a főpolgármesterre az intézményvezetők kiválasztását, kinevezését, megbízását.

„Ezen jogszabályi felhatalmazás alapján javasolom, hogy egyes fővárosi önkormányzati intézmények, így a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Fővárosi Közterület-felügyelet és a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő egyes gazdasági társaságok vonatkozásában az úgynevezett személyi kérdésekkel (vezetők kinevezése, díjazása, vezetői megbízás visszavonása) kapcsolatos hatáskör kerüljön átruházásra a főpolgármesterre” – olvasható Tarlós István előterjesztésében.

A döntés mások mellett a Fővárosi Közterület-felügyelet, a BKV, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Gázművek, a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Főtáv, a Fővárosi Vízművek, Budapest Gyógyfürdői, a Temetkezési Részvénytársaság, a Vidámpark, a Fővárosi Ingatlankezelő, a Főkert, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft., a csepeli szennyvíztisztító beruházást előkészítő Enviroduna Kft., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft, a Parking Kft. és a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Nonprofit Kft. vezetőinek kinevezését és a cégekkel kapcsolatos személyi kérdéseket érintené.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi