szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Philip Cordery, az Európai Szocialisták Pártjának főtitkára azt mondta: pártja továbbra is elfogadhatatlannak tartja a magyar médiatörvényt, és a jogszabály visszavonását követeli.

A francia politikus kifejtette: az Európai Bizottság alapjogi szempontból nem vizsgálta a médiatörvényt, így az általa kezdeményezett és az Országgyűlésben elfogadott módosításokat az európai szocialisták nem tekintik kielégítőnek. Fölvetette azt is, hogy Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos talán azért nem folytatta a vizsgálódást, mert "meg akarta védeni barátját, Orbánt".

Az Európai Szocialisták Pártja csütörtökön és pénteken médiaszemináriumot tart Budapesten. Ezzel kapcsolatban Philip Cordery elmondta: a helyszínválasztással is kifejezik szolidaritásukat, amiért a sajtószabadságot Magyarországon "nagy veszély fenyegeti".

A médiatörvénnyel összefüggő kifogásaik közül kiemelte, hogy a médiatanács hatásköre "óriási", azt pedig Európában példátlannak nevezte, hogy a testület tagjait kilenc évre választotta meg a kormánytöbbség.

Philip Cordery a magyar belpolitika kapcsán arról is beszélt, hogy a demokrácia nem lehet a többség zsarnoka, nem épülhet kizárólag a kormánytöbbség akaratára, az egész nemzet érdekeit figyelembe kell venni.

Ugyancsak a médiatörvény visszavonását, illetve egy szakmai szervezetek bevonásával megalkotandó új médiaszabályozás elkészítését sürgette a sajtótájékoztatón Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke elmondta: nemcsak a médiatörvény, hanem az alkotmányozás folyamata is aggasztó. Egy demokráciában sem fordult még elő, hogy "pártalkotmány" szülessen, hogy az alaptörvényt egyetlen politikai erő fogadja el - jelentette ki.

Mandur László MSZP-s országgyűlési képviselő elmondta, az Európai Szocialisták Pártjának médiaszemináriumán egyetértés alakult ki arról, hogy a magyar médiatörvény nem a sajtó, hanem a médiahatóság szabadságát célozza. Szavai szerint a szeminárium résztvevői megdöbbentőnek találták a közszolgálati médiumok hírszolgáltatásának központosítását "egy olyan távirati irodában, aminek az elnöke egyértelműen lenyilatkozta funkcióba lépése után, hogy neki az a dolga, hogy azokat a gazdákat szolgálja, akik őt pozícióba helyezték". (Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója tavaly decemberben a 168 Órának azt mondta: "Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez.")

Róbert Marshall izlandi szocialista képviselő a szemináriumon és a sajtótájékoztatón azt a javaslatot ismertette, amelyet az izlandi parlament tavaly fogadott el a sajtószabadság védelme érdekében. Ezzel szembeállította a magyar médiaszabályozást, amit több évtizednyi visszalépésként értékelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Tippek, ha rosszul indul a nap

Tippek, ha rosszul indul a nap

Felfüggesztette Kína amerikai követségének fiókját a Twitter

Felfüggesztette Kína amerikai követségének fiókját a Twitter