szerző:
Csikász Brigitta / Fincziczki Béla
Tetszett a cikk?

Tegnap este a rendőrség meghallgatta Szabó Imre volt környezetvédelmi minisztert és az előző szocialista kormány zöldtárcájának több munkatársát is egy 2008-as szlovákiai szén-dioxid-kibocsátási kvótaüggyel kapcsolatban – erősítette meg a hvg.hu információját a volt miniszter.

A rendőrök tegnap este 9 óra után a saját otthonában keresték fel Szabó Imrét, de az előző kormány környezetvédelmi tárcájának több munkatársát is a Gyorskocsi utcában hallgatták meg - mondta a hvg.hu kérdésére a miniszter, aki 2008 májusától 2010 tavaszáig vezette a tárcát. A rendőrség, amelynek segítségét bűnűgyi jogsegélyegyezmény keretében a szlovák fél kérte, arra volt kíváncsi, vajon a magyar és a szlovák kormány képviselői 2008-ban egyeztetettek-e arról, milyen áron értékesítsék szén-dioxid-kibocsátási kvótáikat külföldi vevők számára. Tegnap összesen 16 embert halgattak meg az ügyben - tudta meg a hvg.hu rendőrségi forrásokból.

Szabó Imre szerint a visegrádi országok 2008 őszén Magyarországon megrendezett csúcstalálkozóján esett ugyan szó a klímapolitikáról és a kvótakereskedelemről, de "az árkérdésről nem volt megbeszélés", szerinte ezt tanúsítják az ott elhangzottakat rögzítő dokumentumok is. Több mint három éve, 2008 januárjában Fodor Gábor volt SZDSZ-es miniszter is tárgyalhatott a klíma- és kvótapolitikáról, de Szabó Imre arról nem tudott, hogy most Fodort is meghallgatta-e a rendőrség. Itthon tehát nyomozás nem folyik, a szlovák kérésre végrehajtott magyarországi meghallgatások eredményéről szóló információkat átadják a szlovák rendőröknek - erősítette meg Szabó Imre.

A szóban forgó szlovák ügy alapja az a vád, amely szerint az ország korábbi kormánya 2008 novemberében nagyjából a piaci ár feléért (egységenként 5,05 euróért plusz 1 euróért) értékesített kibocsátási kvótákat az amerikai Interblue nevű cégnek, ezzel pedig anyagi kárt okozott Szlovákiának. A szlovák oldal arra hivatkozott, hogy a kifogásolt eladási ár a többi országgal történt egyeztetés során alakult ki. Szabó Imre szerint nem volt ilyen egyezetetés, ráadásul a hvg.hu információi szerint nem sokkal a szlovák tranzakció előtt Magyarország a szlovákhoz képest majdnem két és félszeres áron értékesített kibocsátási egységeket a spanyol és a belga kormánynak.  

A szlovák ügyben 2008 óta több újabb fejlemény is történt: a környezetvédelmi miniszter tavaly decemberben feljelentette az Interblue-t, és arra kötelezte a céget, hogy fizesse ki az eredeti 75 millió eurós vételár fölötti, 15 millió eurós tartozását. A cég szlovákiai sajtóbeszámolók szerint azért nem fizette ki a 15 milliót, mert a szlovák kormány nem dolgozta ki az ehhez szükséges zöld projekteket. Ráadásul az amerikai vevő - amely a szlovák kibocsátási egységeket busás haszonnal értékesítette tovább japán vállalatoknak - később csődöt is jelentett.

A szlovák főügyészség speciális ügyészi hivatala idén május végén elutasította a környezetvédelmi minisztérium kvótaügyben tett feljelentését azzal az indoklással, hogy az ország eleve teljesen kedvezőtlen szerződést írt alá a kvóták értékesítésével megbízott Interblue-val - írta múlt héten a pozsonyi Új Szó. A környezetvédelmi minisztérium szerint ugyanakkor az Interblue által elkövetett bűncselekmények valószínűleg nem is a szerződés alapján, hanem a cég képviselőinek rosszindulatú eljárása alapján bizonyítható. A szaktárca büntetőjogi szakértőkkel egyeztet a további lépésekről. Azt nem tudni, hogy az üggyel kapcsolatban a szlovákok más ország rendőrségétől is kértek-e segítséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Civilek arra kérik a kormányt, hogy hosszabbítsa meg az április végén lejáró kilakoltatási moratóriumot

Civilek arra kérik a kormányt, hogy hosszabbítsa meg az április végén lejáró kilakoltatási moratóriumot

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak