Tetszett a cikk?

Balatonfüred hivatalban lévő polgármestere szerint elismerte ügynökmúltját Simon Károly, aki 1990 és 1994 között volt a város első embere, 2008-ban pedig megkapta a díszpolgári címet.

Simon Károly, a város első szabadon választott MDF-es polgármestere lemond díszpolgári címéről, elismerve ezzel, hogy a nyilvánosságra hozott ügynökmúltja igaz; erről a napokban tett közzé egy internetes portál dokumentumokat, annak apropóján, hogy a Duna Televízióban egy korábban készült portréfilmet tűztek műsorra, amelyben "mint közismert vitorlázót mutatták be" - rögzíti a közlemény.

Az abban foglaltak szerint Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred jelenlegi polgármestere, országgyűlési képviselő azt mondta: "szerdán Simon Károly bejelentette nekem, hogy lemond a díszpolgári címéről, amit elfogadtam és erről hivatalosan is tájékoztatom a képviselő-testületet".

A közlemény szerint Balatonfüred polgármestere "szomorú és csalódott", s annak a véleményének adott hangot, hogy "akiket akkor belekényszerítettek egy rendszerbe, most megbélyegezzük, akik azonban azt a rendszert működtették, még mindig szabadon mászkálhatnak".  

Az önkormányzat közleményében olvasható az is, hogy az 1932-ben született Simon Károlyt Sulyok Péter fedőnévvel szervezték be 1961-ben, s két és féléven át dolgozott ügynökként. Az 1960-as években válogatott vitorlázó volt, majd a füredi hajógyár főmérnöke, 1990-ben pedig a város polgármestere lett. A közlemény szerint Simon Károly a beszervezésének körülményeiről hétfőn nyilatkozik a füredi városi televíziónak.

Simon Károly, az MTI megkeresésére pénteken telefonon elmondta, hogy az önkormányzat közleményét nem ismerte, majd közölte, az ügyről nem kíván nyilatkozni az MTI-nek, illetve egyetlen más orgánumnak sem. Úgy fogalmazott, hogy vannak itt "kacifántos dolgok", de semmiről sem kíván beszélni. Hozzátette: meggondolja azt is, hogy a Füred TV-nek mondjon-e valamit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy