szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Olyan felszámoló végezte az Agria Plan Kft. felszámolását, amely több hónappal korábban megszűnt, és amelyet töröltek a felszámolói névjegyzékből – tudta meg a hvg.hu. Az Agria Plan esete nem az egyetlen. A korrupció ellen küzdő aktivista, a Perkirály néven ismertté vált Minda Zoltán szerint kollégáival több felszámoló cégnél találtak olyan eseteket, amikor a felszámolók közül törölt vállalkozás végezhette egy gazdasági társaság megszüntetését.

Egyre több eset alapján tűnik úgy, hogy ráférne egy alapos hivatalos átvizsgálás a felszámolási eljárásokkal kapcsolatban, mert találhatóak köztük problémás ügyek, amelyek felvethetik a visszaélések lehetőségét is. A hvg.hu már több cikkében foglalkozott a témával, így például, hogy a Kossuth Holding Zrt. és a Novum Zrt. jogelődei úgy kaptak jogot cégek megszüntetésére, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) – korábban Pénzügyminisztériumban – számon tartott felszámolók névjegyzékéből már törölték őket.

A Kossuth Holdingnál 180, a Novumnál mintegy száz ügyről tudni – közölte a hvg.hu-val Minda Zoltán, a közélet tisztaságáért és a korrupció ellen küzdő aktvista, aki figyelemmel kíséri a felszámolási eljárások lebonyolításának törvényességét.

Most újabb ügy került elő, mégpedig az egri székhelyű Agria Plan Repülőgépgyártó Kft. felszámolása, ebben ismét a Novum az egyik résztvevő. A fizetésképtelenné váló Agria felszámolását 2010. július 5-én rendelték el, a lebonyolításra a Novum Pénzügyi, Gazdasági Tanácsadó és Műszaki Szolgáltató Kft.-t jelölte ki a Heves Megyei Bíróság. A kínaiak vezette – és részben tulajdonolta – egri vállalkozás adószámának felfüggesztéséről nem sokkal ezután döntött az adóhivatal is.

Zűr az elindult felszámolás körül

Látszólag minden rendben lenne, csakhogy a kijelölt felszámoló néhány hónappal korábban – 2010. március 9-én – befejezte a működését. Ez pedig értelemszerűen azt jelenti, hogy miután törölték a Novum Kft.-t a cégek közül, újabb felszámolási ügyet nem kaphat. A gazdasági társaság jogutódja a Novum Pénzügyi, Gazdasági Tanácsadó és Műszaki Szolgáltató Zrt. lett. Ennek ellenére nem a zrt. kapta meg és folytatta le az Agria Plan felszámolását, hanem a Novum Kft. A felszámolás egyébként viszonylag gyorsan lezajlott, 2011. május  26-án ért véget.

A nem megfelelő cégnyilvántartási rendszer sok visszaélésre ad alkalmat
©

A Novum Kft.-t az eljárás indulása előtt két hónappal, 2010. május 17-én törölték a Nemzetgazdasági Minisztériumnál nyilvántartott felszámolók listájáról. A tárca egyébként a 2010. június 10-én megjelent Magyar Közlönyben "beszámolt róla", hogy a Novum Kft.-t törölték. A jogutód vállalkozást ugyanakkor felvették a felszámolók közé. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az Agria Plan megszűnésének folyamata rendben lett volna, a jogszabályok értelmében ugyanis a felszámolási tevékenység folytatásában nincs jogutódlás, a felszámoló kirendeléséről a bíróság dönt, és nem biztos, hogy automatikusan az új Novumot jelölte volna ki.

Minda Zoltán mindezek miatt véli úgy, hogy jogellenes volt a felszámolási eljárás, és megszűnte után az Agria Plan törlése a névjegyzékből, ráadásul az így lebonyolított procedúra "felveti azt a gyanút, hogy visszaélések történhettek". A nem a jogszabályok szerint lebonyolított felszámolítást csak úgy lehet helyre hozni, ha a bíróság újra bejegyzi a már törölt céget a nyilvántartásba. Az Agria Plan megszüntetésére ezután új felszámolót kell kijelölni, amely lefolytatja az eljárást.

Problémás egyébként a Novum tulajdonosi háttere is. A legjelentősebb felszámolók között számon tartott gazdasági társaság ugyanis egy amerikai offshore-céghez, a Wyomingban bejegyzett Mayton Investment Llc.-hez tartozik.

Válasz és elmaradt reagálások

A Heves Megyei Bíróság (HMB) szerint az Agria Plan Kft. felszámolása teljesen rendben zajlott le. Nyíri Beáta szóvivő a hvg.hu-val közölte, a kft. felszámolójának kijelölése a hatályos csődtörvény szerint véletlenszerűen, „a bíróságunk rendelkezésére álló névjegyzékből történt.” Ebben még a Novum Kft. szerepelt. „Ekkor még nem lépett hatályba (csak 2010. július 1-jén) az elektronikus sorsolási programmal történő kijelölés. A Novum névjegyzékből való törléséről az információ a kijelöléskor még nem érkezett meg a Heves Megyei Bírósághoz.”

Miután a Novum Zrt. bejelentette a jogutódlását, cégmásolatot is csatolt, egyértelműen megállapítható volt, hogy a kijelölt szervezet jogutódja – közölte a szóvivő. „A csődtörvény olyan rendelkezést nem tartalmaz, amely kizárná, hogy a kijelölt felszámoló helyett jogutódja járjon el, ezért a bíróság szabályosan lefolytatta a felszámolási eljárást, ahol a bejelentést követően a felszámoló már a Novum Zrt volt."

A bíróság tájékoztatása azonban ellentétes azzal, ami a csődtörvényben – a csődeljárásról és felszámolásról szóló eljárás 27/A § – szerepel. Eszerint ugyanis a kijelölt felszámoló a felszámolás lefolytatását nem engedheti át másnak. Márpedig a Novum Kft. és a Novum Zrt. két külöböző cég, többek között különböző cégjegyzékszámokkal, Nyíri Beáta tájékoztatása alapján pedig épp az történt, ami törvényellenes: a Novum Kft. átengedte a felszámolás lefolytatását a Novum Zrt.-nek. Ráadásul, mint arra Minda Zoltán felhívta a figyelmet, ha átengedésről van szó, akkor a bíróság – ennek tudatában – miért nem szólította fel a Novumot, hogy az előírásoknak megfelelően vezettesse át magát az Agria Plan cégirataiban törvényes képviselőként?

Az ügyel kapcsolatban megkerestük a Novum Zrt.-t és a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, az előbbi egyáltalán nem reagált, míg a tárca részéről azt közölték, hogy szerdán vagy csütörtökön adnak választ. Az NGM-től megkérdeztük egyébként azt is, hogy a felszámolói névjegyzékben történt változásokról milyen módon értesíti a bíróságokat, illetve, hogy egy felszámolói névjegyzékből törölt vállalkozás hogyan kaphat újabb ügyeket. Arra is kíváncsiak voltunk, ha tudomást szereznek arról, hogy egy felszámolás – vagy több száz, amit már jeleztek az NGM-nek – nem a törvényes módon történt, mit tesznek.

"A korrupció melegágya"

Ezeket az ügyeket egyébként azért forszírozza Minda Zoltán a társaival együtt, és kéri folyamatosan a kivizsgálásukat, mert az ilyen ügyletek "melegágyai a korrupciónak és teret adnak a különböző visszaélésekre, törvénytelenségekre". Egy másik nagy hazai felszámoló vállalkozás, a már említett Kossuth Holding Zrt. kapcsán elérték, hogy a cégben 50,4 százalékos tulajdonosként jelen lévő offshore céget kivezették, részvényei magánszemélyekhez kerültek. Akadt olyan felszámolási ügy, mint az Ikervár-Fa Kft.-é, aminek kapcsán felvetődött annak a lehetősége, hogy vagyonokat jóval az értékük alatt játszottak át, illetve akadt olyan ügy is, amelyben a törölt vállalkozás már nem létező bankszámlájáról történtek utalások. Ez az eset a jelenlegi belügyminiszter, Pintér Sándor egyik volt vállalkozásába beolvadt társasággal esett meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

A rendőrök szerint rendben lévő, ha nem létező céget számolnak fel

Többek között nem vették észre a rendőrök, hogy egy már törölt, vagyis nem létező céggel szemben indult felszámolási eljárás. Nincsennek azonban tisztában a nyomozók a felszámolási eljárásokra vonatkozó szabályokkal sem, és a cégnyilvántartásban egyértelműen fellelhető furcsaságokat sem tudják kiszúrni. Ez a véleménye a Tempo Pártnak és több magánszemélynek egy általuk tett feljelentés kapcsán folytatott nyomozásról.

hvg.hu Itthon

Fogva tartották a perkirályt

Levéltitok megsértése és személyes szabadság korlátozása miatt tett feljelentést a fantomcégek neve alatti felszámolásoknak is hadat üzenő "perkirály", Minda Zoltán, miután a Duna Libra Zrt.-nél elvették az iratait és egy ideig benntartották az egyik irodában – tudta meg a hvg.hu. A történtek miatt Minda feljelentést tett.

Csikász Brigitta Itthon

Kiszámolás, felszámolás, elszámolás, leszámolás?

Pénzmosás gyanúját veti fel a politikai életben ismeretlen Tiszta Energiával Magyarországért Párt (TEMPO) szerint, hogy egy hat éve törölt felszámoló cégnek, a Kossuth Holding Vagyonkezelő Rt.-nek a cégnyilvántartásba át nem vezetett jogutódja bankszámlát nyitott a felszámolás alatt álló Radius Hungaricus Rt.-nek (RH).

Itthon

MSZP-közeli fantomcég tevékenykedik felszámolóként

Egy öt éve már nem létező cég szerepelt évekig képviselőként több, felszámolás alatt álló vállalkozás nyilvántartásában, sőt a fantomcég jelenleg is az egyik állami nagyvállalat felszámolója. A nemlétező társaság nevében folytatott felszámolások sem az illetékes bíróságoknak, sem a Pénzügyminisztériumnak nem szúrtak szemet, holott az egyik legnagyobb felszámolócég jogelődjéről van szó. Mindez puszta véletlen lenne?

Csikász Brigitta Itthon

Értékes termálvíz miatt tettek tönkre egy céget?

Vagyont érő termálkutak megközelíthetősége miatt vethettek szemet az Ikervár-Fa Kft. telephelyére – véli a cég vezetője. Szerinte emiatt vitték vállalkozását felszámolásba, s adták el fatelepüket. A bíróság tájékoztatása alapján ugyanakkor a kft. tulajdonosai négy éven át nem emeltek panaszt a felszámolási eljárás ellen, amelynek felszámolóbiztosát a telep eladásával kapcsolatban vesztegetés miatt első fokon három év börtönre ítélték.

Csikász Brigitta Itthon

Törlése után is utalt egy Pintér-cégbe beolvadt vállalkozás

A Berta Biztonsági Szolgálat Kft. négy éven át hitelezőként szerepelt egy vállalkozás felszámolási eljárásában, jóllehet a társaságot 2006-ban törölték a cégnyilvántartásból, mert beolvadt Pintér Sándor belügyminiszter egykori vállalkozásába, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-be.

Metamfetaminnal nevelt vérmókust egy amerikai férfi

Metamfetaminnal nevelt vérmókust egy amerikai férfi

Megépítették az első Tesla pick-upot

Megépítették az első Tesla pick-upot

Ezreket bocsátana el Macron, nő az elégedetlenség

Ezreket bocsátana el Macron, nő az elégedetlenség

"Ne mondd, hogy fenn a várban a gyógyszer végleg elgurult" – kijött egy új Koncz Zsuzsa-klip

"Ne mondd, hogy fenn a várban a gyógyszer végleg elgurult" – kijött egy új Koncz Zsuzsa-klip

A momentumos Cseh Katalin lett az új liberális frakció egyik alelnöke

A momentumos Cseh Katalin lett az új liberális frakció egyik alelnöke

A nők menthetik meg az iszlámot

A nők menthetik meg az iszlámot