szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Medián közvélemény-kutató intézet ügyvezető igazgatója, Hann Endre szerint drámai, hogy mekkora azoknak a választóknak a száma, akik egyik párthoz sem kötődnek, akik "várnak valamire". Emellett érdekes kérdésnek mondta a hvg.hu-nak azt is, hogy a Fidesz vajon mennyire tart a Jobbiktól.

Először mérték a második helyen a pártok között a Jobbikot a múlt héten: a Tárki szerint a választani tudó és akaró népesség 22 százaléka voksolna "most vasárnap" a szélsőjobboldalra, míg a szocialistákat a választók ötöde támogatná. Folyamatosan erodálódik a Fidesz tábora, miközben a Medián mérései alapján soha nem látott mértéket ért el a választani egyáltalán nem tudóké, emellett soha ilyen mélyre nem süllyedt a "legnépszerűbb" politikusok kedveltsége. Az okokról kérdeztünk elemzőket.

Krekó Péter (Political Capital) azt mondta a hvg.hu-nak: a közvélemény-kutatások hónapok óta három meghatározó tendenciát mutatnak. A Fidesz népszerűségvesztését, a választói apátia erősödését és a Jobbik lassú erősödését. Ami a Fideszt illeti, megítélése az összes választó körében már nem sokkal kedvezőbb, mint az MSZP-é volt másfél évvel a második Gyurcsány-kormány hivatalba lépése után, 2007 novemberében, mivel ugyanakkor hatalmasra duzzadt a bizonytalanok tábora, a biztos szavazó pártválasztók körében még mindig negyven százalék felett van a Fidesz támogatottsága.

Nem meglepő

"Nem meglepő fejlemény, hogy az elmúlt hónapokban saját belügyeivel és szakadásával elfoglalt  MSZP-t beéri vagy akár be is előzi a Jobbik. Azt mondhatjuk, hogy az MSZP viszonylag csekély vérveszteséggel megúszta a szakadást. Sőt, a mérési eredmények alapján az sem kizárható, hogy a Demokratikus Koalíció is politikailag életképes formációvá növi ki magát, melynek esélye lehet egyedül is a parlamenti küszöb átlépésére" - mondta a Political Capital munkatársa.

Novák előd a parlamentben: a Fidesz a saját képére formálná a Jobbik javaslatait
©

Ami ugyanakkor egyértelműen látszik (annak ellenére is), hogy a 2010-es választások óta az LMP és az MSZP is „magára tudott szedni” egy keveset, a baloldalon inkább stagnálás tapasztalható, az egyetlen látványosan erősödő politikai erő a Jobbik. A Fidesznek ugyanakkor csaknem a szavazótáborának a fele lemorzsolódott a választásokat követő hónapok óta, és csak kis részük talált magának új pártot a jelenlegi ellenzéki oldalon.

"Érdemes ugyanakkor látni, hogy a választók egy része azért ábrándult ki a Fideszből, mert a korábbi baloldali 'megszorító kormányok' után most ismét egy 'megszorító kormányt' látnak. Az elkövetkező időszak politikai tendenciái (folytatódó kormányzati megszorítások, újabb IMF-megállapodás) tükrében ezért könnyen lehet, hogy ha nem jelenik meg új erő az ellenzéki oldalon, a Jobbik megőrzi gravitációs erejét, és elsődlegesen ő profitál a kormányoldal gyengüléséből. Az ismét erősödő választói pesszimizmus az apátiából könnyen átválthat dühödt elégedetlenségbe, ez pedig a Jobbik malmára hajthatja a vizet" - mondta Krekó Péter.

Orbán a vékony jégen

A Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre úgy véli, hogy mivel a biztosan szavazók száma a felmérés szerint 40 százalék, ezért a választani tudó "biztos" szavazók aránya nagyon kicsi, a rájuk vonatkozó minta statisztikailag igencsak sebezhető. „Az, hogy az MSZP-t az utóbbiak 21, a Jobbikot pedig 22 százalékuk választaná, számszerűleg valóban azt mutatja, hogy a szélsőjobb párt megelőzte a szocialistákat, ugyanakkor ennek statisztikailag nincs jelentősége” - fogalmazott.

Ennél fontosabbnak mondta Hann Endre, hogy a teljes népességre vonatkozóan a Fideszt választó szavazók száma egyenletesen csökkent, tavasztól nyár végéig hullámzóan, ősztől pedig már meredeken. Eközben az ellenzéki pártok támogatottsága alig változik. A közvélemény-kutató intézet ügyvezetője "másik drámaként" említette a nem szavazók 40 százaléknyi táborát. „Olyan, mintha sok ember várakozna valamire” – tette hozzá. A Medián vezetője szerint sok hangulati tényező jelzi az általános negatív közérzületet, a gazdasági közhangulat is – hosszú időre visszatekintve – mélyponton van.

„Az már egy érdekes kérdés, hogy a Fidesz mennyire tart a Jobbiktól, és az is, hogy miként tudja megtalálni a kényes egyensúlyt saját szélsőjobboldali szavazótáborának megtartása érdekében úgy, hogy közben legitimitásának, nemzetközi szalonképességének fontos oszlopaként jelenjen meg az, hogy a Jobbikkal szemben a Fidesz jelenthet garanciát” – vélekedett Hann Endre. Ha eközben szavazótáborának összetartása érdekében átvesz célokat, gondolatokat, konkrét lépéseket a Jobbiktól, akkor ezzel viszont nemzetközi megítélését rontja. „Ez Orbán Viktor számára az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznie.” A kormányfő nem engedheti meg magának, hogy meghúzza a határvonalat a közép- és a szélsőjobb között, ugyanakkor, ha nagyon nehezen kezelhetőek a gazdasági problémák, az a Jobbik malmára hajtja a vizet – összegezte a Medián ügyvezető igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Medián: Orbán, Schmitt, Pokorni, Kósa, Rogán a politikai top 5-ben

A nyári pangás a politikai életben a népszerűségi indexeken is megmutatkozik. A pártok és politikusok népszerűsége gyakorlatilag nem változott. Az ellenzék alig profitál a kormánypártok népszerűségének máladozásából. A tíz legnépszerűbb magyar politikus mindegyike kormánypárti.

M. László Ferenc Itthon

Durva háborúban szorították ki Gyurcsányt az MSZP-ből

Hetek óta azon megy a vita az MSZP-ben, hogy Gyurcsány Ferencet és híveit a frakcióalakításuk megakadályozásával „szorítsák ki” vagy a konfliktusok békés lezárásával tegyék lehetővé a „kiválást”. Ezeken a kifejezéseken múlik ugyanis, hogy a Demokratikus Koalíció Pártjának lesz-e önálló képviselőcsoportja a parlamentben, ami nélkül a volt miniszterelnök támogatói több tízmilliós támogatástól, bizottsági helyektől és posztoktól eshetnek el. Az MSZP szakadásának története.

Dezső András Itthon

A Fideszt kivéreztetné, saját farkasaival még küzd a Jobbik

Kiéleződtek a konfliktusok a Jobbik és néhány parlamenten kívüli szélsőjobboldali szerveződés között. A folyamat a 2010-es választások után kezdődött, és Novák Előd megverésében csúcsosodott ki. A pártvezetés láthatóan elhitte, hogy a Fideszt leváltó kormányzópárt lehet a Jobbikból, így viszont érdekük, hogy a holdudvar legdurvább figuráitól nyíltan elhatárolódjanak.

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Egy játszótéren is látták a miskolci medvét

Egy játszótéren is látták a miskolci medvét

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó