szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kezdeményezte a Somogy megyében gazdálkodó, német érdekeltségű Hubertus Bt.-vel kötött hosszú távú, több ezer hektárra vonatkozó földbérleti szerződés felbontását, ami miatt a társaság az osztrák választott bírósághoz fordult, a tárgyalás hamarosan megkezdődhet - közölte Csató András, a cég ügyvezetője hétfőn.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos még tavaly ősszel természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Nagyberek terültén található, részben a Hubertus Bt. által bérelt állami, természetvédelmi terülten történt vízeresztés miatt. Az ügyben indított nyomozás a mai napig nem zárult le. A kormánybiztosi hivatal kifogásolta az államnak a céggel kötött hosszú távú fölhaszonbérleti szerződését is, amely szerint a hajdani Balatonnagybereki Állami Gazdaság 1992-es privatizációját követően a Hubertus hektáronként évi 10 forintért bérelhetett 7725 hektárnyi állami területet 99 évig. A kormánybiztos korábbi nyilatkozatai szerint alapos a gyanúja annak, hogy a szerződésben szereplő, esetenként jogszabályellenesek ítélt feltételek miatt 7-8 milliárd forintos kár érte az államot a térségben jellemző földbérleti díjjakkal számolva, ezért az NFA kezdeményezte a bérleti szerződés felbontását és a terület állami birtokba vételét. 

Csató András az MTI-nek kifejtette, az állammal kötött bérleti szerződést a Hubertus - szemben az NFA álláspontjával -  továbbra is érvényesnek tekinti. A németországi Hubertus Agrarindustrielle GmbH&Co.KG többségi tulajdonában lévő Hubertus Bt. az NFA lépését követően keresetet nyújtott be a szerződésben kikötött Bécsi Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bírósághoz, kezdeményezve, hogy kötelezzék az NFA-t a szerződés teljesítésére. A választott bíróság felállása megkezdődött, a felek már kijelölték a saját választott bíráikat, így hamarosan megkezdődhet az ügy tárgyalása, az ügyvezető igazgató szerint. 

A Hubertus Bt. államtól bérelt 7725 hektárnyi területéből 4741 hektáron végez mezőgazdasági tevékenységet. A hajdani megállapodás értelmében a cég azért bérelhette kedvezményes, fix áron az állami területeket, mert ráhárultak egyebek közt a térség vízkormányzásával kapcsolatos feladatok és költségek. Az MTI kérdésére, hogy a Hubertus tulajdonosi köre felajánlotta-e a piaci földbérleti díj megfizetését az általa hasznosított állami földterületekért, Csató András úgy válaszolt: "már több alkalommal kerestük az érintett kormányzati szerveket a mindkét fél számára előírt jogok és kötelezettségek - így a földbérleti díj - átbeszélése és értelmezése érdekében, eddig eredménytelenül." Arra a kérdésre, hogy miként befolyásolja a Somogy megyei Kéthely központtal működő, 116 embert foglalkoztató Hubertus jövőjét az NFA lépése, az ügyvezető azt válaszolta: "a hatályos jogszabályok és szerződésünk ismeretében úgy gondoljuk, hogy az illetékes bíróság jövőbeni döntése hosszú távon biztosítja a társaság eredményes, és több szakmai fórum által is elismert működését." 

A 4,2 milliárd forintos törzstőkéjű, 4,6 milliárd forintos saját tőkével rendelkező, növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, vadászattal, erdőgazdálkodással és turizmussal foglalkozó Hubertus Bt. a somogyi térség egyik meghatározó munkáltatójának számít, amelyben a korábbi nyilatkozatok szerint eddig 3,75 milliárd forintot fektettek be a tulajdonosai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt