szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung német konzervatív lap a tárcarovatában Zilahy Péter magyar írótól közölt cikket a január 21-én Budapesten tartott kormánypárti demonstrációról.

A széllel szemben című írásában Zilahy emlékeztetett Orbán Viktor egyik németországi interjújára, amelyben a miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarország a szabadságharcosok hazája. Az író ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy "a kormányon lévőkért az utcára vonulni legalábbis nem tipikusan magyar" szokás.

Emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb ilyen típusú demonstrációt Budapesten 1957-ben, a forradalom leverését követő terror idején tartották, legutóbb pedig 1990-ben rendeztek hasonló tüntetést. Akkor a frissen megválasztott jobboldali kormányt támogató demonstráció a benzináremelés miatt sztrájkoló taxisok ellen irányult, és a Fidesz baloldali párt volt.

A január 21-ei tüntetéssel "a Fidesz megmutatta, hogy még mindig tömegeket tud megmozgatni, ha iparkodik", de már csak azzal az ürüggyel, hogy támadás érte az országot - fejtette ki a szerző. Hozzátette: ha az a benyomás keletkezik, hogy az EU "rászállt Magyarországra", akkor az mártírrá teszi Orbánt, és évekre bebetonozza a hatalmát, az EU-nak ezért "óvatosan kell eljárnia."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap