szerző:
MTI

Közzétették Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter lemondó levelét, illetve Orbán Viktornak a lemondást elfogadó válaszlevelét is. A távozó tárcavezető posztjára Balog Zoltán államtitkárt kérte fel a kormányfő.

"Mindenekelőtt köszönetet mondok azért, hogy két évvel ezelőtt - számítva az ország előtt álló, évek során felgyülemlett és megoldásra váró súlyos problémákra -, meghívott a kormányba, és rám bízta az új koncepciójú tárcának, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak a vezetését" - írta Orbán Viktornak küldött levelében a lemondott miniszter.

"A Nemzeti Együttműködés Kormányának minisztereként a kormány megalakulása óta minden erőmmel, gondolatommal és cselekedetemmel szolgáltam a kormány célkitűzéseit azon minisztérium vezetőjeként, amely - Miniszterelnök úr szavait idézve - a kormány szinte felének a működését jelenti" - tette hozzá a levélben a volt miniszter.

Réthelyi Miklós
©

Réthelyi lemondását Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő jelentette be csütörtökön. A tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán - tette hozzá Szijjártó a bejelentéskor. Az új miniszter fordulatos pályafutásáról szóló cikkünk itt olvasható.

Réthelyi Orbánnak küldött levelében részletezte a tárca által elért eredményeket is. "Amint azt már a minap, az Önnek készített összegzésben leírtam, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kétéves működésével bebizonyította, hogy a minisztérium életre hívásának alapgondolata - az emberrel foglalkozó területek: oktatás, szociális-, család- és ifjúság ügy, egészségügy, kultúra és sport egy szervezeti egységbe, egy minisztériumba történő összefogása - helyes volt" - írta.

"A minisztérium példa nélküli mind a magyar közigazgatásban, mind az európai gyakorlatban. Szerkezetének megrajzolása és működésének kigondolása, ami az induláskor a minisztérium vezetőire várt, hosszas munka, viták és egyeztetések eredménye. Az ágazatokat vezető államtitkárok, kezdettől fogva, nagyfokú függetlenséggel végezhették munkájukat" - tette hozzá a volt miniszter, aki ezután egykori tárcája működésének szakaszait mutatta be a kormányfőnek.

"Eddigi működésünk során számtalan esetben szembe kellett nézni azzal a kritikával, hogy túlságosan nagy a minisztérium, működésképtelen, darabokra szedve jobban tudnák az ágazatok a feladataikat teljesíteni. Az elmúlt két év ennek éppen az ellenkezőjét bizonyította" - írta Réthelyi. Szerinte az elméletileg kidolgozott működési rend bevált a gyakorlatban és a minisztérium rendkívüli körülmények között is eredményesen működött.

"A kormány munkájának a félidejéhez közeledve úgy látom, hogy a rám bízott feladatot - az emberrel foglalkozó kormányzati munkának egy szervezetbe történő összefogását, és az így kialakult minisztérium működésének biztosítását - munkatársaimmal megvalósítottuk. Úgy gondolom, hogy a kormányzati munka következő két évében a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván" - írta Réthelyi, aki levele végén ismét köszönetet mondott a kormányfőnek.

Orbán válaszlevelében köszönetet mondott Réthelyinek a tárca élén elvégzett munkájáért. "Sokan kételkedtek abban, hogy egy tisztességben megőszült és szakmai sikerekben gazdag, 70. évét meghaladó, a politika első vonalában szerepet nem vállaló tudós képes lehet felépíteni, működésbe hozni és sikerrel működtetni egy olyan kormányzati gépezetet, amely korábban négy önálló miniszternek jelentett kihívást" - írta a kormányfő.

Réthelyi Miklós, Orbán Viktor és Balog Zoltán a parlamentben
©

"A mi régi vágású fölfogásunk szerint a tények számítanak, azoknak súlyuk van. Még a politikában is. Márpedig nyilvánvaló, hogy a 2010-es parlamenti forradalom a legtöbb átalakítást, újszerű gondolkodást, kreatív logikát és vezetői bölcsességet igénylő területei éppen az Ön minisztériumába nyertek besorolást. A magyar társadalom szellemi, kulturális, értékrendbéli reformjai erősen kötődnek az Ön kétéves miniszterségéhez" - méltatta tovább Réthelyit Orbán.

"Sajnálom, hogy nem tudtam Önt rábírni arra, hogy a 2010 májusában két évre kötött megállapodásunkat meghosszabbítsa, és így továbbra is megtiszteljen azzal, hogy munkatársa lehessek. A szempontjait és megfontolásait ugyanakkor tudomásul veszem. Lemondását elfogadom. Egyúttal kérem Önt, adjon lehetőséget arra, hogy az előttünk álló években immáron döntéshozói felelősség és az azzal járó terhek nélkül hasznosíthassuk az Ön tudását és tapasztalatát" - zárja sorait Orbán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

Az állam szóban támogatja a fogyatékos emberek foglalkoztatását, de tettekkel alig

Az állam szóban támogatja a fogyatékos emberek foglalkoztatását, de tettekkel alig

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet