szerző:
hvg.hu

Ameddig nem kerül elő Gyurcsány Ferenc szakdolgozata, addig sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem lehet a volt kormányfő dolgozatával kapcsolatos plágiumgyanút - hangzott el a Pécsi Tudományegyetem keddi sajtótájékoztatóján. Az egyetem szerint Gyurcsány szakdolgozata valamikor 1990 és 2000 között tűnhetett el, és ma sem találják.

Gyurcsány Ferenc indexe
©

A Pécsi Egyetemen három technika-szakdolgozat tűnt el, ezek között van Gyurcsány Ferencé is, amelyet továbbra sem találnak - közölte keddi sajtótájékoztatóján a Pécsi Egyetem. A volt kormányfő dolgozata valamikor 1990 és 2000 között tűnhetett el, a 2000-ben lezajlott ellenőrzéskor már nem találták.

Gyurcsány Ferenc főiskolai szakdolgozata azután került a reflektorfénybe, hogy április elején kiderült: eltűnt a Pécsi Tudományegyetemről. A volt miniszterelnök az első diplomamunkáját még 1984-ben írta a Pécsi Tanárképző Főiskolán, amely aztán beolvadt az egyetembe. Ráadásul a volt kormányfő sem tudta bemutatni saját példányát.

Ezt követően a Hír Tv plágiummal gyanúsította meg a volt kormányfőt. A televízió azt állította: Gyurcsány első szakdolgozatának címe és bírálata megegyezik korábbi sógorának diplomamunkájával. Később pedig azt közölték, hogy a bírálat alapján "rekonstruált" 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat majdnem minden ponton egyezik volt sógoráéval.

A pécsi egyetem szerint a Gyurcsány-dolgozattal kapcsolatos plágiumgyanút sem bizonyítani, sem pedig cáfolni nem lehet, amíg maga az írás elő nem kerül. Az intézmény plágiumot vizsgáló bizottsága szerint ugyan három esetben oldalszám szerinti egyezés mutatkozik, de ezek általános témák, a plágiumot pedig nem lehet megállapítani.

Az egyetemen egyébként az is elhangzott, hogy Gyurcsány minden szükséges vizsgát és elvárást teljesített a végzettség megszerzéséhez, a Közgazdaságtudományi Egyetemre pedig miniszteri engedéllyel felvételizett - ez akkor és ma is bevett gyakorlat.

Gyurcsány Ferenc és volt sógora, Rozs Szabolcs is a pécsi tanárképző főiskolára jártak, de más-más szakra, s eltérő időpontban. A földrajz szakos Rozs 1980-ban A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel adott be szakdolgozatot, négy évvel később pedig a biológia-technika szakos Gyurcsány ugyanezen a címen adott le munkát. Gyurcsány 1983-ban házasodott össze Rozs Szabolcs testvérével, Beatrixszal, a sógor diplomamunkájának egyik példánya pedig azóta is Rozs szülei házában van - állította a Hír Tv.

A Pécsi Egyetemen kedden azt is közölték, hogy bár Rozs Szabolcs dolgozata megvan, a bírálata viszont hiányzik.

A Hír Tv kérdésére Gyurcsány Ferenc először nem tudta felidézni, hogy Rozs Szabolcs miről írt szakdolgozatot, sőt, azt sem, hogy melyik szakra járt. Amikor azonban közölték vele, hogy volt sógora szakdolgozatának címe megegyezik az ő későbbi diplomamunkájáéval, úgy fogalmazott: olvashatta a dolgozatot, és ha így volt, “nagyon valószínű”, hogy használta is. Arra, hogy a pécsi tanárképzőn vele együtt végző évfolyamtársainak a dolgozatai fellelhetők az egyetemen, az övé viszont nem, nem talált magyarázatot, és úgy fogalmazott: ez gyanús, de senkit sem akar megvádolni.

A Demokratikus Koalíció elnöke május elsején arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte a Rozs-család hazudik-e az ügyben, igennel felelt, szerda este pedig az ATV-nek adott interjúban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy másolta-e a szakdolgozatát vagy annak egy részét. Úgy fogalmazott: diplomamunkájához a forrásanyagok egy részét és az inspirációt a Rozs-család balatonfüredi házában szerezte, de nem másolta le akkori sógora szakdolgozatát. Felvetette, hogy a Hír Tv által bemutatott munkapéldány hitelessége megkérdőjelezhető; mint mondta, elképzelhető, hogy az ő ellopott 1984-es szakdolgozata és a diplomamunka bírálatában található megállapítások alapján, utólag állították össze.

Mindeközben a Pécsi Újság arról számolt be, hogy előkerült a volt sógor szakdolgozata. A Magyar Nemzet a múlt héten a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írta: saját párttársa diplomáztatta le a volt kormányfőt, aki az MSZMP egyik jegyzőkönyvének tanúsága szerint „a mozgalmi munkában megtalálta személyisége kiteljesedésének lehetőségeit”. Klinghammer István akadémikus, az ELTE korábbi rektora az üggyel kapcsolatban annyit mondott: nem elfogadható Gyurcsány Ferenctől az, hogy nem emlékszik a diplomaszerzés részleteire.

Bár a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) feljelentéseket akart tenni a volt miniszterelnök eltűnt szakdolgozata ügyében, a rendőrség elutasította a nyomozás elrendelését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elvégezték az ezredik sikeres májátültetést Magyarországon

Elvégezték az ezredik sikeres májátültetést Magyarországon

Beépítették a bevásárlókocsik közé a szabálytalanul leparkolt autót

Beépítették a bevásárlókocsik közé a szabálytalanul leparkolt autót

1 milliárd eurót fizet a Google, mert nem akart adót fizetni Franciaországban

1 milliárd eurót fizet a Google, mert nem akart adót fizetni Franciaországban

Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar

Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar

Megszünteti színitanodáját Gór Nagy Mária

Megszünteti színitanodáját Gór Nagy Mária

Többmilliós bírságot kapott Rubint Réka a posztjai miatt

Többmilliós bírságot kapott Rubint Réka a posztjai miatt