szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétvégenként legalább egy tonna napolaj mosódik a Balatonba, ha a felmérések szerint körülébelül egymillió ember fürdőzik meg a tóban, az emberek pedig legalább egy gramm napolajat kennek magukra.

Kevesen gondolnak bele abba, hogy mindennapi életük során a napvédőik használatával is szennyezik a környezetet, és nem csak olyanok, akik alapból mit sem törődnek a környezetükkel, hanem azok is, akik amúgy környezettudatos módon élnek - írja a Greenpeace blogja.

A napolaj, a többi olajhoz hasonlóan gyorsan szétterül nagyon vékony rétekben, film szerűen a víz felszínén, és ezzel meggátolja az oxigén vízbe történő beoldódását. Mindezen túl ellehetetleni a biológiai úton képződött, -kis mennyiségben ártalmatlan, de nagy mennyiségben a vízi élőlények több csoportjára halálos-, vízben oldott gázok (a vízben lebomló szerves anyagok bomlásuk során metánt, kén-hidrogént, valamint ammóniagázt oldanak be) kipárolgását.

A halak esetében a szennyezés a kopoltyúra tapad, s ezzel ellehetetleníti a halak számára a már amúgy is nehézkes oxigénfelvételt a vízből, arról nem is beszélve, hogy nem csak az olajfolt által gátolt oxigén beoldódás miatt van kevesebb oxigén a vízben, hanem azért is, mert minél melegebb a víz hőmérséklete, annál kisebb mennyiségű oxigént képes magába fogadni.

A blog ezért azt javasolja, hogy a megmártózás előtt várjuk meg, míg a bőrünk beszívja a napolajat/naptejet, és csak ezt követően merüljünk el a habokban, vagy töröljük végig a bőrünket egy törülközővel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Sok autós örülhet neki: Hivatalosan Magyarországra érkezik az Android Auto

Sok autós örülhet neki: Hivatalosan Magyarországra érkezik az Android Auto

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad