szerző:
hvg.hu

Tudomásul veszik az LMP döntését az Együtt 2014 Választói Mozgalom alapítószervezetei – a Milla Egyesület, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint a Haza és Haladás Egyesület - közölték vasárnap délután. Szerintük az LMP saját jövőjéről hozott döntést a kormány leváltása helyett.

Az Együtt 2014-et létrehozó három szervezet közleményében kifejti, hogy a kétharmados hatalmukkal visszaélő kormánypártok olyan választójogi törvényt erőltettek Magyarországra, amelynek következtében széles ellenzéki összefogás kell már a kormány leváltásához is, de különösen a rezsim lebontásához és egy új politikai korszak megteremtéséhez. Ebben a helyzetben minden ellenzéki erő előtt két út áll: vagy a változás mellett teszi le a voksát és ezért együttműködésre törekszik, vagy egyéb szempontokat hangsúlyoz, és ezáltal végül az Orbán-rezsim túléléséhez asszisztál.

Az Együtt 2014 szerint ez a dilemma tükröződött az LMP vitáiban, illetve a szombati szavazás szoros végeredményében is. A párt határozata ugyanis szerintük nem a választói összefogás sorsáról, hanem az LMP jövőjéről hozott döntés volt.

"Az LMP kongresszusán csupán 77:84 arányban maradt alul az a meggyőződés, hogy a párt számára fontos értékek megvalósulásához csak az Orbán-rezsim leváltásán keresztül vezet az út" - írják, hozzátéve, hogy ez a szavazati arány felelősséget is ró az Együtt 2014 tagjaira, ugyanis továbbra is minden erejükkel azon lesznek, hogy 2014-ben leválthassák az Orbán-kormányt, ezt követően pedig valóra válthassuk az LMP olyan célkitűzéseit is, mint a jogállam újjáépítése, az átláthatóság és a korrupció elleni fellépés, az igazságosabb adórendszer, a társadalmi előrejutás megkönnyítése, az állambiztonsági iratok nyilvánosságának rendezése, vagy épp a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése.

A mozgalom azonban hangsúlyozta, az Együtt 2014 Választói Mozgalomnak továbbra is természetes szövetségesei mindazok a demokratikus értéket valló ellenzéki szervezetek, amelyek képesek háttérbe szorítani az egyéni, szervezeti részérdekeiket annak érdekében, hogy 2014-ben változások sorozata indulhasson el Magyarországon.

Az Együtt 2014 ellenben tudomásul veszi az LMP döntését, és – az érdemi tárgyalásokra való nyitottságának hangsúlyozása mellett – folytatja a széles összefogás megteremtését. "A tegnapi döntés ugyanis nem csökkentette, hanem növelte a felelősségünket abban, hogy a következő választásokra az Együtt 2014 olyan alternatívát kínáljon a változást akaró választóknak – így a ma csalódott LMP-szimpatizánsoknak is –, amely valóban le akarja és le tudja váltani a hazánkat bóvli kategóriába süllyesztő rezsimet" - írják.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Financial Times: A Néppárt fel akarja függeszteni a Fidesz tagságát

Financial Times: A Néppárt fel akarja függeszteni a Fidesz tagságát

Miért hagyunk mindent az utolsó pillanatra? Mi segíthet a halogatóknak?

Miért hagyunk mindent az utolsó pillanatra? Mi segíthet a halogatóknak?

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Kevésnek bizonyult a BKK buszkapacitása

Kevésnek bizonyult a BKK buszkapacitása

Jön a mobilos Call of Duty, nálunk is játszható lesz

Jön a mobilos Call of Duty, nálunk is játszható lesz