szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Először ültek le a kormány képviselői tárgyalni a Hallgatói Hálózat (HaHa) és az Oktatói Hálózat (OHA) tagjaival, annak ellenére, hogy Balog Zoltán többször is kijelentette nem egyeztet olyan szervezettekkel, akinek nincsen a megfelelő mandátumuk az érintettek képviseletére. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Doncsev András, az EMMI sajtófőnöke másfél órán keresztül próbáltak választ adni a diákok kérdéseire – ám hallgatók szerint mégis eredménytelen volt a beszélgetés.

„Minket itt vizsgáztatni próbálnak, ezekre a kérdésekre nem lehet válaszolni. Pedig, azért jöttünk ide, hogy meghallgassuk a diákokat” – mondta Halász János, a Hallgatói Hálózat Szabadegyetem című rendezvényén, kedden, a Sirályban. Füzessi Károly, a HaHa egyik tagja azt a kérdést tette fel a beszélgetés elején az államtitkár felé, hogy tartja-e még magát a kormány a felsőoktatás önfinanszírozóvá tételéhez. Halász erre annyit válaszolt, hogy a hallgatók által követelt hat pont nagy része már teljesült és jelenleg is folynak tárgyalások a „felsőoktatási kerekasztal” keretében, amelyben a kormány mellett a Magyar Rektori Konferencia, az Országos Hallgatói és a Magyar Ipari Kamara vesz részt.

Eddig egy megbeszélést tartottak február elején, várhatóan a következő héten folytatják. Az Oktatói Hálózat egyik tagja elmondta, hogy nem tartja értelmezhetőnek az ipari kamara szerepét a tárgyalásokban, mivel a gazdasági szereplők nem feltétlenül képviselik a művészeti egyetemek és a bölcsésztudományi szakok érdekeit. Halász erre reagálta elmondta, hogy a művészeti intézmények helyzetét rendezni kívánja a szaktárca, ugyanakkor nem árult el konkrétumokat.

Se tandíj, se pénzkivonás - az államtitkár szerint
 
Arra a kérdésre, hogy miért van szükség tandíjra és pénzkivonásra az oktatásban, az államtitkár már a megszokott választ adta. „A felsőoktatásban nincsen tandíj és pénzeket sem vontak ki, éppen ellenkezőleg az egyetemek adósságainak rendezése következtében plusz 23 milliárd forinttal támogatta idén az intézményeket az állam”. Emellett a korábban még fizetőssé tervezett 16 szakon is lesznek államilag finanszírozott helyek – a HÖOK javaslata alapján megállapítottak az említett szakokra egy mínium ponthatárt, hogy a hallgatók 10-15%-a bekerülhessen. Több hozzászóló elmondta, hogy ezzel csak az a probléma, hogy olyan magasak lettek a pontok, hogy alig fog valaki bekerülni a legnépszerűbb szakokra – a pécsi egyetemen például csak ketten tudnák elérni a megfelelő küszöböt a jogász képzésre.
 
Többen tették fel a kérdést, hogy miért van szűkség röghöz-kötésre, amire azt válaszolta Halász, hogy a kormány nem vezette be röghöz-kötést. „Azt várjuk el a diákoktól, hogy egy bizonyos időt dolgozzanak Magyarországon is, ha az állam kifizeti a képzésüket” – mondta az államtitkár. Doncsev András hozzátette, hogy Bajorországban az orvosképzésben részt vevőknek – nem, hogy helyben kell maradniuk öt évig – de még abba is beleszólhat az állam, hogy mely intézményekben dolgozzanak. Majd feltette azt a kérdést, hogy azt várják-e a hallgatók, hogy a kormány biztosítson mindenkinek munkahelyet, a diploma megszerzése után – erre többen felmordultak. Az államtitkár szerint 55 ezer diáknak biztosítja a kormány a bekerülést a felsőoktatásba 2013-tól.
 
TGM a HaHáról

A beszélgetés alatt több, magát „függetlennek” valló felszólaló rákérdezett, miért ül le az államtitkár a pont HaHa-val – és miért nem más civil szervezettel. Emellett megkérdezték a mozgalom aktivistától, hogy valóban igazak-e a, a január 28-i Magyar Nemzetben megjelent vádak, miszerint Soros György és liberális baloldali szervezetek állnak-e a szervezet mögött. A Hallgatói Hálózat tagjai cáfolták a sajtóhíreket, elmondták, hogy a mozgalmat diákok hozták létre, és ők szervezik a megmozdulásokat is.
 
Később Tamás Gáspár Miklós tartott előadást, a diákmozgalmak szerepéről. Elmondta, hogy a Hallgatói Hálózat a konkrét oktatás politikai kérdések mellet, fontos társadalmi, morális problémákkal is foglalkozik. Mindenképpen elengedhetetlen cél, hogy a felsőoktatáshoz és a szellemi javakhoz mindenki, korlátlanul és ingyenesen hozzáférhessen. Szerinte egyre többen ábrándulnak ki a részvételi demokráciából, éppen ezért nagyon nagy sikernek tekinthető a mozgalom megjelenése. „A szervezet aprónak tűnik, de politikailag és morálisan hatalmas siker” – tette hozzá. Továbbá azt is elmondta, hogy a Hallgatói Hálózatot ért vádakkal szemben valójában egyáltalán nem lenne probléma, ha mozgalmat támogatnák olyan csoportok is, melyeknek van hatalmi érdekük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladhatja a Huawei a P és a Mate-sorozatot is

Eladhatja a Huawei a P és a Mate-sorozatot is

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban