szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság elnöke szerint a jogállamiságot is veszélybe sodorhatja az alaptörvény negyedik módosítása.

José Manuel Barroso osztja Thorborn Jaglandnak, az Európa Tanács elnökének aggályait írja az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak címzett, március 8-i levelében, melyet a Médiajogfigyelő tett közzé. A levélben Barroso utal az Orbánnal folytatott telefonbeszélgetésére is.

Mint írja, az alaptörvény negyedik módosítása, melyet ma fognak megszavazni a magyar parlamentben, veszélybe sodorhatja a jogállamiságot. Barroso elvárja a magyar kormánytól, hogy a demokratikus elvekkel összhangban foglalkozik ezzel az üggyel.

Az Európai Bizottság előzetes elemzésen alapuló álláspontját ismertetve azt írja: az alaptörvény módosításai nincsenek összhangban az EU-s jogszabályokkal. A kifogásolható témák között nevesíti Barroso az EP-választási kampánnyal kapcsolatos cikkelyeket, valamint az Európai Bíróság által kiszabott pénzbüntetések kifizetéséről szóló új szabályokat. Barroso megemlíti, hogy olyan jogszabályok is bekerülnek az alaptörvénybe, amelyekkel kapcsolatban már korábban jelezték, hogy nem összeegyeztethetők az európai jogokkal.

Az Európai Bizottság elnöke a levél végén a "politikai következmények" és az EU-s jogokkal való összeférhetetlenség érdekében arra kéri a kormányt, hogy kezdjen kétoldalú tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, hogy tisztázzák az alaptörvény-módosítások tartalmát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere