szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen csökkent a külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma az előző év első félévéhez képest – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága hétfőn. Mást tapasztal viszont az elvándorlással kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai alapján 2012 első félévében 542, 2013-ban június 30-ig 454 orvos kérvényezett hatósági bizonyítványt. Közülük idén 247, míg tavaly 342 orvos volt, akik első alkalommal fordult ez ügyben a hivatalhoz – közölte a tárca államtitkársága.

Az egészségügyi szakdolgozók esetében viszont ellentétes a tendencia, ugyanis 2012 első felében 300, idén június végéig viszont már 360 egészségügyi szakdolgozó kért külföldi munkavállaláshoz igazolást. 

Az egészségügyi államtitkárság arra is kitért, hogy a migráció a 35 év alatti orvosok és a rezidensek körében csökkent jelentősen. "Ez minden valószínűség szerint a Markusovszky Lajos ösztöndíjprogramnak, a hiányszakmák után járó többletpénznek és a fokozatos bérkiegészítésnek köszönhető" – közölték.

Mást tapasztal az elvándorlással kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara, amelynek elnöke, Éger István az InfoRádiónak azt mondta, a kamara felmérése szerint egyre nő a kivándorló szakorvosok és friss diplomások száma.

Éger szerint megbecsülendő és előrelépésnek számít, de nem elégséges az egészségügyi dolgozók béremelése. A kamara elnöke azt mondta, évi 400 milliárd forintra lenne szüksége az ágazatnak. A magyarországi GDP-nek olyan kis hányada, mindössze alig több mint 4 százaléka fordítható csak az egészségügyre, ami nem oldja meg az ágazati problémákat – tette hozzá Éger, aki szerint legalább 6 százalékos ráfordításra lenne szükség.

Éger arról is beszélt, hogy halaszthatatlan az orvosi életpályamodell bevezetése. A pénz mellé kiszámíthatóságot várnak a kormányzattól – tette hozzá. A politikának szerinte változtatnia kell a szemléletén, és el kellene ismerni, hogy az ágazat stratégiai jelentőségű, a rangjának megfelelően kellene kezelni.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere

Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt