szerző:
hvg.hu

Kiderült: bármelyik nagykorú, magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgár köteles polgári védelmi szolgálatot ellátni, ha igény van rá. A polgármesterek saját hatáskörben dönhetnek arról, hogy kit, mikor hívnak be. A parlamenti és EP-képviselők mentesülnek a kötelezettség alól. A budapesti kerületek között is nagy különbségek vannak a polgári védelem gyakorlatában.

A Tumblren terjed egy hivatalos irat, amelyet egy megdöbbent IX. kerületi lakos osztott meg a nyilvánossággal. A szeptember 26-i keltezésű dokumentum szerint Bácskai János polgármester polgári védelmi szolgálatra osztja be a címzettet. Az illető 12 órán belül köteles rendelkezésre állni, ha mozgósításra kerül sor, és ha gyakorlatot rendelnek el, köteles azon is megjelenni. Ha nem tesz eleget kötelezettségének, az illetőt akár 150 ezer forintra is büntethetik.

A levélről a Cink közölt beszámolót.

Mint kiderült, minden polgármester saját hatáskörben döntheti el, hogy hogyan él törvény adta jogaival. Az ugyanis feljogosítja őket, hogy bármelyik nagykorú, magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgárt polgári védelmi szolgálatra hívják, és a szolgálatmegtagadókat megbüntessék. A behívottaknak évente maximum 40 óra kiképzést és 72 óra gyakorlatot kell teljesítenie, amit ki is fizetnek. A polgári védelmi beosztás idejére az illetőt a munkahelye köteles elengedni. A törvényt úgy fogalmazták meg, hogy az országgyűlési és EP-képviselők, illetve a bírók, az ügyészek és a papok mentesülnek a polgári védelmi kötelezettség alól.

A hvg.hu-nak Bácskai János ferencvárosi polgármester azt mondta, egyszerűen törvényi kötelezettségüknek tesznek eleget, amikor polgári védelmi listára veszik a kerületi lakosokat, szerinte inkább az az újsághír, ha egy kerület ennek nem tesz eleget. Azt reméli, nem lesz olyan helyzet, amely miatt mozgósítani kell a lakosokat, de azért előfordulhatnak olyan helyzetek, mint például a korábbi nagyvolumenű kilakoltatás, amely során hasznát vehetik a polgári szolgálatosoknak. Szerinte önkéntes alapon megy a dolog, és senki nem fogja nézni, hogy valós-e a mentessége annak, aki azt jelzi. Az általa aláírt nyomtatványon ugyan az szerepel, hogy aki nem jelez vissza az adatszolgáltatásra, illetve megtagadja a szolgálatot, az 5-150 ezer forintos bírságot kaphat.

Mint a Cink kiderítette, az önkormányzatok egy része teljesen elutasítja a lehetőséget, máshol kisorsolják, kit hívjanak be a 30-40 éves korosztályból.

Budafokon például jellemzően önkormányzati dolgozók közül kerülnek ki a polgári védelmisek, illetve a nagy munkagépek vezetői számíthatnak még behívóra.

Újbudán civilek közül választják ki a 750 fős polgári védelmi csapat tagjait.

A III. kerületben szintén önkormányzati dolgozókkal töltik fel a keretet, de ott a hivatalos nyilatkozatban azt is megjegyzik, hogy vészhelyzet esetén bárkit, bármikor behívhat a polgármester polgári védelmi szolgálatra. Igaz, ezzel a joggal nem kívánnak élni.

Kispesten 500 fős keretre volt szükség, amit már feltöltöttek. Ők, akárcsak Ferencváros, random sorsoltak a kerület 30-40 év közötti lakosai közül. Az állomány 85 százalékát foglalkozásának megfelelő munkakörbe osztották be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
919 forintot keresett önön minden hónapban a Facebook

919 forintot keresett önön minden hónapban a Facebook

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Újabb robbanás volt Srí Lankán

Újabb robbanás volt Srí Lankán

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés

Egyre több jó lakást lehet Budapesten venni

Egyre több jó lakást lehet Budapesten venni