szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Feltörtek egy kriptát a cinkotai temetőben mindenszentek előtt, mellyel kapcsolatban felmerült, hogy az elhunytak között tbc-fertőzött is lehetett, tudta meg a hvg.hu. A katasztrófa-védelem speciális mozgólaborja semmilyen veszélyes anyagot nem mutatott ki a levegőben, a Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató-helyettese szerint a fertőzés esélye nagyon kicsi. Információnk szerint a halottakat ékszereiktől foszthatták meg. A rendőrség többek között rongálás miatt nyomoz ismeretlen tettesekkel szemben.

Nem mindennapi látvány fogadta a cinkotai temetőbe mindenszentekkor kilátogató embereket: az egyik kriptánál a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának munkatársai tartottak szemlét a katasztrófavédelem speciális, veszélyes anyagok szűrésére alkalmas mobil laborjával együtt.

A hvg.hu információi szerint a sírhelyet feltörők a halottakról leszedték az ékszereket. A szemlében a katasztrófa-védelem is részt vett. A hvg.hu forrásai szerint erre azért lehetett szükség, mert a hatóság által értesített családtagok azt a tájékoztatást adták, hogy a halottak egyike tbc-fertőzött lehetett.

Kripta több száz tbc-fertőzött mumifikálódott holttesttel

Mintegy két évtizeddel ezelőtt, 1994-ben a váci Fehérek templomának felújításakor a templomtorony alatt lefalazott, boltozatos kriptára bukkantak. Mint a sajtóban megjelent, 265 halotti ruhába öltöztetett, ékszerekkel, díszekkel, valamint kegytárgyakkal ellátott, mumifikálódott holttestekre bukkantak, és a halottak kétharmada tbc-fertőzött volt.

Rongálás miatt nyomoz a BRFK

A hvg.hu megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata azt közölte, hogy a kriptát október 23. és 2013. október 31. közötti időszakban törték fel valamikor. Hozzátették: az esettel kapcsolatban a rendőrség személyiségi és kegyeleti okokból nem közöl olyan adatokat, amelyek alapján a sírhely, az elhunyt személy, illetve hozzátartozói azonosíthatóak lennének. Szerkesztőségünket a kárértékre vonatkozóan sem tájékoztatta a rendőrség, azt viszont közölték, hogy nem voltak szemtanúi a kripta feltörésének. Az ügyben egyébként a BRFK rongálás és más bűncselekmény (feltehetőleg lopás) miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az ORFK tájékoztatásában szerepelt az is, hogy a cinkotai temetőben történtek helyszíni szemléjénél a katasztrófavédelem munkatársai a biztonságos munkavégzés feltételeiben nyújtottak segítséget a rendőrök részére.  Ezt válaszolta a hvg.hu-nak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője, Kisdi Máté is, mondván a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kért tőlük segítséget október 31-én. „Az FKI Katasztrófavédelmi Mobil Labor munkatársai méréseket végeztek a kérdéses helyszínen. A mérések negatívak voltak, a levegőben semmilyen veszélyes anyag jelenlétét nem mutatták ki a műszerek” – közölte a szóvivő. 

A tbc-fertőzés esélye nagyon kicsi, ahhoz sok feltételnek kellene együtt állnia, hogy a kórokozó bejusson a szervezetbe – mondta a hvg.hu-nak Csollák Mária a Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató-helyettese, azt hangsúlyozva, hogy nem ismeri a konkrét esetet, arról semmit nem hallott, de nem tartja igazán lehetségesnek, hogy bárki megfertőződjék. Megjegyezte, ők, akik tbc-s fertőzötteket gyógyítanak, megfelelő higiéniás előírások betartásával sem kapják el a tbc-t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már közel 44 ezren haltak meg Németországban koronavírusban

Már közel 44 ezren haltak meg Németországban koronavírusban

Charles Leclerc koronavírusos

Charles Leclerc koronavírusos

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát