szerző:
Neuberger Eszter

Szombat este elbúcsúzik Budapest éjszakai életétől a Hajógyári-sziget: a partizóna szórakozóhelyei világraszóló záróbulit rendeznek, mielőtt végleg becsuknak. A napokban nemcsak ők, hanem több tucat más cég is leadja a kulcsot, miután az állam tavaly ősszel visszavásárolta a Medgyessy-kormány idején privatizált telkeket, a bérlőket pedig még az előző tulajdonossal kitessékeltették. Az elmúlt három hónapban sokan próbálták kiharcolni, hogy ne kelljen költözniük, de csak keveseknek sikerült. Pedig még mindig nem lehet tudni, pontosan mihez kezd az állam a területtel – a csúszás miatt a bérlők akár még maradhattak is volna.

„A kezdet kezdetétől, több mint húsz éve itt vagyunk a szigeten. Mindig mindent rendesen fizettünk. Most mégis három hónapot kaptunk, hogy összepakoljunk” – panaszolta az elmúlt hónapok történéseiről egy ismert kereskedelmi cég üzletkötője. November közepén érkezett hozzájuk a levél, melyben felmondták bérleti szerződésüket, és három hónapos végrehajtási idővel február közepét jelölték meg a kiköltözés végső határidejének.

„Nehéz helyzetbe hozott minket a hirtelen kialakult helyzet, mert ennyi idő alatt nem egyszerű akkora üzlethelyiséget találni, mint amilyen itt van, pláne nem raktárhelyiséggel együtt” – mondta ottjártunkkor a cég képviselője, akitől azt is megtudtuk: az új tulajdonos, azaz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) nem mutatott semmilyen kompromisszumkészséget, amikor a bérlők a maradás lehetőségéről akartak volna tárgyalni. „Egyértelműen az volt a cél, hogy mindenki minél előbb elkotródjon a területről” – mondta. Szerencsére van olyan hátterük, hogy a költözés anyagilag ne okozzon problémát, és tulajdonosaik megértették, hogy Magyarország most így működik. A tavalyi árvíz után nem hajtottak végre akkora beruházást, amit le kellenne lakniuk, de már nem tudnának.

Záróra
©

A Hajógyári-szigeten van olyan bérlő is, aki nem kevés pénzt bukik a költözésen. Egy filmgyártó cég például az elmúlt egy évben több millió forintot fektetett stúdiója fejlesztésébe, amelyet valószínűleg az MNV nem fog megtéríteni, legalábbis szerintük erre kevés az esély. „Amikor a felújításba belevágtunk, senki nem szólt, hogy hagyjuk, mert hamarosan úgyis ki leszünk innen rakva” – mondta a hvg.hu-nak egyik dolgozójuk.

Miután kiderült, hogy mindenkinek mennie kell, voltak cégek, melyek összefogva egyezkedni kezdtek az MNV-vel, reménykedve abban, hogy akár magasabb összegért is, ha nem is a duplájáért, de maradhatnak. Volt, aki a jelenlegi kondíciók mellett kisebb alapterülettel is hajlandó lett volna beérni. A szigorúság annál is meglepőbb, mert a fejlesztési koncepciót minden bizonnyal csak a bérlők kiköltözése után mutatják be, a beruházás pedig még jó ideig nem tud elindulni, miközben az állam bevételtől esik el, viszont fenntartási és állagmegóvási kötelezettségei folyamatosan jelentkeznek.

Miért kell menni?

Szeptember 20-án a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely alapján döntöttek a Hajógyári-sziget déli részén, összesen hét helyrajzi számon lévő telekegyüttes állami megvásárlásáról. Az eladó az izraeli tulajdonban lévő Álomsziget Kft. volt, amely 4 milliárdot kapott az ingatlanokért. A rendelet szerint a terület sport, kulturális és rekreációs célú hasznosításának terveit a teljes birtokbavétel napjától számítva 90 napon belül az azóta átalakított (lényegében megszüntetett)  Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek kellene prezentálnia, melynek felügyeletével Lázár János lett megbízva kormánybiztosként. Az Álomsziget Kft. november 14-i keltezéssel küldött értesítést a bérlőinek, melyben közölte, november 15-ével az MNV Zrt. birtokába kerül a terület, és ezzel egy időben az Álomsziget Kft. azonnali hatállyal felmondja a bérleti szerződéseket. A kiköltözésre a szerződések szerinti felmondási időnek megfelelő határidőt (többségében három hónapot, de volt, akinek csak egyet) adtak, ami a legtöbb bérlőnél február 15-én, szombaton jár le. A levél szerint a bérleti díjat a felmondási idő alatt már az MNV-nek kell fizetni. Aki határidőre nem üríti ki az ingatlant, az bérleti díj helyett használati díjat fizet, a törvény szerintinek megfelelő összeget, a bérleti díj dupláját. Azonban nem csak a bérlőket lehet majd számon kérni hétfőtől, hanem Lázár János államtitkárt is, akinek addigra kell bemutatnia a terület hasznosításáról szóló fejlesztési koncepciót.

Kivételek mindig vannak

Miután a szigetrész sport- és rekreációs célokat szolgál majd, néhány, már jelenleg is a szigeten működő cég reménykedhet. A Hajógyári-szigeten üzemel golfklub, fitneszterem, és yachtklub is, melyek esetében elvileg hivatkozhatnak arra, hogy a profiljuk beleillik a tervezett arculatba. Az 1993 óta a szigeten működő Wiking Yacht Club tulajdonosa, Varga Miklós a hvg.hu-nak elmondta: levélben kérte Lázár Jánostól, hogy maradhasson a klub a szigeten. Az államtitkár ígéretet tett a helyzete megvizsgálására, Varga most is döntésre vár. „Nem költözünk február tizenötödikén, a dupla összegű bérleti díjat fizetjük, amíg megállapodás nem születik a kérdésben” – mondta Varga. A bérlők közül a yachtklubnak lenne a legkomplikáltabb új telephelyet találni, hiszen a mederhasználat feltételei, a nagyméretű hajók tárolásának nagy helyigénye erősen behatárolják Vargáék mozgási lehetőségeit, igaz, azért lenne alternatíva. Ő maga egyébként optimista a kérdésben: „Úgy gondoljuk, hogy a cégünk profilja abszolút beleillik a koncepcióba, és vannak olyan szolgáltatások, amelyeket Budapesten egyedül nálunk vehetnek igénybe a város Duna-szakaszán áthaladó hajósok. Ezért bízunk az államtitkár kedvező döntésében” – mondta.

A szigeten működő Golf Tanya golfklub sorsa annyiban különbözik a többi cégétől, hogy az ő területük egy része már korábban, 2008-ban átesett egy tulajdonosváltáson, amikor a szigeten fekvő egykori Hadrianus-palota romjait – összesen hét hektárnyi területet – az állam, vagyis az MNV Zrt. 1,027 milliárd forintért visszavásárolta az Álomsziget Kft.-től. A golfklub működését akkor ez nem befolyásolta, mint ahogy remények szerint a másik területrész állami kezelésbe vételekor sem kell aggódniuk.

A jelek szerint a Hajógyári-szigeten frissen, alig több mint egy éve nyílt Reebok CrossFit fitneszteremnek sem kell aggódnia, mivel ők értesüléseink szerint semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, hogy februárban menniük kéne. A szomszéd bérlőktől ugyan hallottak a szerződések felmondásáról, felszólítás hiányában azonban köszönik szépen, maradnak.

A közel száz főt foglalkoztató filmprodukciós cég, a Digic Pictures Kft. információink szerint átmenetileg szintén marad. Fizetik a dupla díjat, míg nem találnak egy olcsóbb, a céljaiknak megfelelő helyet.

Egy privatizáció története

A Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft.-t a Medgyessy-kormány privatizálta 2003-ban. A vevő, az izraeli hátterű, Magyarországon főként bevásárlóközpontjairól ismertté vált Plaza Centers volt, amely összesen 4,6 milliárdot fizetett a társaság százszázalékos tulajdonáért, benne az egykori hajógyár épületeit is magába foglaló 32 hektáros területtel. A Plaza Centers a sziget délnyugati részén, Álomsziget néven hoteleket, konferenciaközpontot és kaszinót tervezett másfél milliárd eurós beruházással. A Gyurcsány-kormány a projektet teljes mellszélességgel támogatta: a beruházó 2008-ban kaszinóalapítási koncessziós jogot nyert a főváros és Pest megye területére. Az Álomsziget-projektet az állam kiemelt beruházássá minősítette, miközben 1,03 milliárd forintért visszavásárolta a társaságtól azt a telket, melyen az egykori ókori római helytartói palota romjai vannak. (Amit egyébként a privatizációs törvény értelmében nem adhatott volna el.) A projektet a Fidesz ellenzékként támadta, kormányra kerülésükkor pedig megszüntették kiemelt beruházás-státuszát, tavaly pedig az MNV Zrt. 4 milliárdért visszavásárolta az Álomsziget Kft.-től az érintett földeket. A befektetés 10 év alatt voltaképp megtérült, az exit egy ingatlanpiaci válság sújtotta piacon a ráfordítások (engedélyeztetések, régészeti feltárások) ellenére nem számít rossznak. Különösen, hogy a terület beépíthetősége az örökségvédelmi korlátok miatt jóval alacsonyabb szintű lehetett volna, mint ahogy azt a beruházó eredetileg gondolta.

„… csak a módszereik nem voltak túl sportszerűek”

„Mindent jogszerűen csináltak, csak a módszereik nem voltak túl sportszerűek” – mondta az egyik cég vezetője. Ő nem is próbált tárgyalni a maradásról, és tulajdonképpen semmilyen jogszerűtlenséget nem lát annak eljárásmódjában, azt viszont nehezményezte, hogy a bérlőket nem tájékoztatták időben a közelgő tulajdonosváltásról. „Mindenkinek azt mondták, hogy ne aggódjanak, 2015-ig biztosan maradhatnak, holott biztos vagyok benne, hogy az állam és az Álomsziget Kft. már jó előre tudta, hogy mi lesz” – magyarázta a hvg.hu-nak a kereskedő. Azt is elmondta, hogy az Álomsziget Kft. irodáját már a tulajdonosváltás másnapján zárva találta, de mivel tartozott nekik, az ügyben az MNV-hez fordult.

Többen panaszkodtak arra, hogy az új tulajdonos a birtokbavétel óta írásbeli értesítést csak egyszer küldött, melyben jelezte, a decemberi-januári számlákat az MNV Zrt SAP-rendszerre történő átállása miatt csak később tudják megküldeni – akkor, amikor már nem is lesznek a telephelyükön. Volt, ahol azt közölték a hvg.hu-val, hogy a felmondási időszakra is megemelte az MNV Zrt. a bérleti díjat, arra hivatkozva, hogy az Álomsziget Kft. évekre visszamenőleg elmulasztotta érvényesíteni az éves infláció miatti bérletidíj-emelkedést, ezt viszont az állam bevételeinek védelme érdekében nem hagyhatják. „Az ügyvédünk azonnal vissza is küldte a számlát, mert nem csak a mi, de még az ő számításaikkal sem stimmel az összeg. Ezt nem fogjuk kifizetni” – mondta egyikük.

Míg az Álomsziget Kft. folyamatosan dolgoztatott nagyobb létszámban karbantartókat, odafigyelt a terület takarítására, "jelenleg csak a portán lévő biztonsági őrök vannak elegen" – állította egyikük. A korábbi tulajdonos irodájába nem költözött be senki, és helyben nem is tudnak senkihez sem fordulni. A terület üzemeltetésével az MNV Zrt. a százszázalékos állami tulajdonban lévő Kiving Ingatlangazdálkodó és Beruházásszervező Kft.-t bízta meg, amely egyébként azt hirdeti magáról a honlapján, hogy Modern üzemeltetés, régi épületek – A XXI. század technológiája évszázados falak között. És bár az átadás-átvételig már csak egy bő hét volt hátra ottjártunkkor, a megkérdezett bérlők nem tudták megmondani, hogy kinek kell majd leadniuk a kulcsot.

„Nem tudhatjuk”

Erős információszűkében van a Hajógyári-szigettel kapcsolatos állami tervekről a tulajdonosi jogok gyakorlásával megbízott MNV Zrt. is. „Nem tudhatjuk" – ez volt a válasz kérdéseinkre azzal kapcsolatban, hogy milyen beruházásokat terveznek, milyen pénzből valósul meg a fejlesztés, és végül: mit kezd a koncepció a területen található műemlékvédelem alatt álló épületekkel, valamint régészeti örökséggel. Az MNV annyi javaslatot azért megfogalmazott, hogy a területet egységes vagyonkezelésbe lenne célszerű adni: vagy egy költségvetési szervnek, vagy egy állami tulajdonú gazdasági társaságnak.

A fejlesztési koncepció kialakításával megbízott Lázár János az államtitkárságán keresztül még egy kis türelmet kért a tervek bemutatásáig, az eredetileg hozzá küldött kérdéssorunk így landolt az MNV-nél. Ott viszont kerek perec közölték: az MNV-nek nincs lehetősége az ingatlanokkal kapcsolatban hasznosítási döntést hozni, így bérleti szerződést sem köthet vagy hosszabbíthat.

Az MNV ugyanakkor érdeklődésünkre tisztázta, hogy a szerződésbontás körüli összes kellemetlenség miatt az időközben felszívódott Álomsziget 2004 Kft.-re haragudhatnak a cégek. A válaszból kiderül: valamennyi szerződést az Álomsziget Kft. mondott fel (ahol szerződésszegés volt, azt azonnali hatállyal, a többit rendes felmondással). Azok a bérlők, akik nem sokkal a szerződésük felmondása előtt ruháztak be a bérlemény fejlesztésébe, a szerződéses feltételek értelmében nem számíthatnak kártérítésre, hiszen aláírták, hogy a végrehajtott fejlesztések „külön megtérítési igény lehetősége nélkül a bérbeadó tulajdonába kerülnek”.

Pihen a yacht, kikötötték
©

A felmondási határidő lejárta utáni dupla bérleti díj sem az MNV hibája a válaszban foglaltak szerint. Erről is az Álomsziget 2004 Kft. szerződése rendelkezik, ők pedig már tájékoztatták a bérlőket, hogy ha tovább maradnának, bizony vállalniuk kell a jogcím nélküli használatért fizetendő dupla költségeket. „Ahol a bérlő 1-2 hetes türelmi időt kért a kiköltözésre, természetesen engedélyeztük” – írta az MNV, melytől azt is megtudtuk, hogy a befizetett kauciók elszámolására a bérleti díj és a rezsiköltségek megfizetése után nyílik lehetőség.

Azt, hogy visszamenőlegesen fizettették volna ki az éves infláció fel nem számítása miatti bérleti díj különbözetet, az MNV határozottan visszautasította, ahogy azt a panaszt is, hogy nehézségekbe ütközik az MNV-vel kapcsolatba lépni. A bérlőket a kapcsolattartás lehetőségéről minden esetben tájékoztatták, és a megadott e-mailen érkezett megkeresésekre pedig néhány órán, legkésőbb 3 napon belül mindig válaszoltak – közölte a hvg.hu-val a Vagyonkezelő.

Igazából már csak azt szeretnék az érintettek tudni, hogy miért volt ilyen sietős, és mit tervez az állam a Szigeten. Lázár János válaszát, mihelyt megjön, közöljük.  

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Béremelésről tárgyalna a BKV-val a szakszervezet, de még a kánikulapénzt se fizették ki

Béremelésről tárgyalna a BKV-val a szakszervezet, de még a kánikulapénzt se fizették ki

Semjén: Bármi történjen is, a magyar növekedés mindig a német fölött lesz

Semjén: Bármi történjen is, a magyar növekedés mindig a német fölött lesz

Otthon melege: jövő héttől lehet pályázni

Otthon melege: jövő héttől lehet pályázni

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

Egy fideszes fórumon elhangzott, hogy a migránsoknak büdös a lábuk

Egy fideszes fórumon elhangzott, hogy a migránsoknak büdös a lábuk

A sztrájktól sem riadnának vissza a tiszavasvári Alkaloidánál

A sztrájktól sem riadnának vissza a tiszavasvári Alkaloidánál