szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kovács Béla határozottan kijelentette, hogy nem kémkedett, és soha nem volt tagja semmilyen titkosszolgálatnak. Szeretné, ha meghallgatnák a nemzetbiztonsági bizottságban, ráadásul teljesen nyílt ülést követel. Pártja, a Jobbik kiáll az EP-képviselő mellett.

Visszautasítja a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent vádakat Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője, aki csütörtök kora délután újságíróknak azt mondta: soha nem volt tagja semmilyen – sem külföldi, sem magyar – titkosszolgálatnak, soha nem működött együtt ilyen szervezettel, és megkeresést sem kapott tőlük. Később egy újságírói kérdésre még hozzátette: határozottan kijelenti, hogy nem kémkedett.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését kérte a magyar legfőbb ügyész az Európai Parlamenttől. A lap szerint a politikus után kémkedés gyanúja miatt nyomoznak, de a főügyészség szóvivője csak annyit közölt, súlyos bűncselekmény miatt nyomoznak Kovács ellen, de részleteket a nyomozás természete miatt nem közölt.

Az LMP és a DK is a nap folyamán közölte: összehívnák a nemzetbiztonsági bizottságot az ügyben. A DK írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez.

©

Kovács Béla a csütörtöki sajtótájékoztatón arra kérte Mirkóczki Ádámot, a Jobbik parlamenti képviselőjét, hogy tolmácsolja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága felé, hogy meghallgatását kéri az őt ért vádak ügyében. Erre szerinte azért van szükség, mert csak az Alkotmányvédelmi Hivatal tud választ adni azokra a kérdésekre, amelyek felmerültek.

Kovács azt szeretné, ha ez az ülés teljes nyilvánosság mellett zajlana, de úgy fogalmazott, legrosszabb esetben utána tart egy sajtótájékoztatót és elmondja, mi hangzott el.

Kovács Béla kijelentette, hogy jogi útra tereli a feleségét ért vádakat, miszerint az orosz titkosszolgálatnak dolgozott volna. "Rágalom, hogy a Jobbikot Oroszországból vagy Iránból finanszíroznák, nem is kértek soha pénzügyi támogatást" – jelentette ki Kovács, aki az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének pénzügyeivel kapcsolatban elismerte, hogy korábban "voltak problémák", de amióta a Jobbik vezeti ezt a szervezetet (Kovács a szervezet elnöke – a szerk.), azóta "ezek megoldódtak".

Visszautasította azokat a feltételezéseket is, miszerint ez a szövetség orosz befolyás alatt lenne, esetleg egyenesen Oroszországból finanszíroznák.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta: az EP-ben nem volt orosz munkatársa, viszont volt egy orosz állampolgár gyakornoka, Isztosin Alekszander, aki nem közvetlen rokona, hanem a felesége elhunyt bátyjának a fia.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a Magyar Nemzet ismert információkat tálalt nagy leleplezésként, például azt, hogy Kovács felesége orosz, vagy hogy többször járt Moszkvában.

Balczó a Jobbik elnöksége nevében kiállt Kovács mellett és azt mondta: a képviselőt ért vádak valódi oka, hogy a Jobbik 20 százalék felett szerepelt az áprilisi választásokon, és hogy ma már a közvélemény-kutatások szerint megelőzi az MSZP-t a párt, és ezért "az USA és szövetségesei", illetve "a globális hatalom" szeretnék visszaszorítani őket, hogy az MSZP maradjon a Fidesz-KDNP váltópártja. Balczó a párt nevében visszautasította, hogy a Jobbik pénzt kapott volna Oroszországtól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!