szerző:
MTI

A Fidesz szóvivője szerint a baloldalon már most arra készülnek, hogy az őszi önkormányzati választáson is meg fognak bukni. Hoppál Péter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a baloldal szerinte zsigerből elutasítja, támadja azt "a demokratikus és hatékony struktúrát", amely az önkormányzati választási rendszer átalakításával jön majd létre.

A módosítás egy demokratikusabban működő fővárosi közgyűlést „eredményez”, hiszen a budapestiek végre közvetlenül választott képviselőket küldhetnek majd a testületbe – vélte a politikus, aki azt is kiemelte, hogy Budapest szerinte gyorsabb fejlődési tempóra válthat, mert vége lesz annak, hogy a kerületek és a főváros külön életet élnek.

Az önkormányzati választási rendszer Fidesz-KDNP által kezdeményezett átalakítása alapján a fővárosi közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lenne a tagja – emlékeztetett Hoppál Péter.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a 23 polgármester csak egy helyről veheti majd fel a tiszteletdíját, vagyis az új rendszer olcsóbb lesz. Szerinte annak is vége, hogy a fővárosi közgyűlés a "szocialisták kádertemetője".

Arra az ellenzéki bírálatra, hogy a tervezett rendszer – a kerületek eltérő lélekszáma miatt – sérti az egyenlő szavazat elvét, a Fidesz-szóvivő úgy reagált: "ez a baloldal magyarázkodása és félrebeszélése". A javasolt új szisztéma legfontosabb üzenete az, hogy a közvetlen választás útján történő képviseleti demokrácia érvényesülhet majd a fővárosban – tette hozzá.

Az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott reklámadó-javaslattal kapcsolatos kérdésre Hoppál Péter azt válaszolta: a Fidesz-frakció még nem alakította ki az álláspontját az indítványról, ez pünkösd után várható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!